Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» αναλαμβάνει το έργο που εκτελούσε η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία, όπως είπε, έφερε εις πέρας την αποστολή της με «υποδειγματικό τρόπο»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να επισκεφθεί τη φρεγάτα «Σπέτσαι», η οποία θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν, για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες».

Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα, υποδέχθηκε ο υπαρχηγός Στόλου, υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας. Κατά την επίσκεψη, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.

Στη συνέχεια, απηύθυνε ομιλία προς τον κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της φρεγάτας, επισημαίνοντας ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Ασπίδες».

Οι «Ασπίδες», δήλωσε, «για εμάς τους Ελληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα». «Η Ελλάδα έχει απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας», πρόσθεσε.

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-1
Φωτ. X / Nikos Dendias

Υπογράμμισε δε ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» αναλαμβάνει το έργο που εκτελούσε μέχρι τώρα η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, εκτέλεσε την αποστολή της με «υποδειγματικό τρόπο».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η φρεγάτα «Ψαρά» χρησιμοποίησε με επιτυχία το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για «στοιχείο υπερηφάνειας».

«Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης», τόνισε.

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-2
Φωτ. X / Nikos Dendias

Εξήγησε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει στη Βουλή «τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην πατρίδα μας», ενώ χαρακτήρισε το «Κένταυρος» σημαντικό τμήμα αυτού του θόλου. Σημείωσε επίσης «το πόσο σημαντικό είναι για το Ναυτικό να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας και να έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες». «Η δυνατότητα άμυνας είναι για την πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε, για να το πούμε καθαρά», συμπλήρωσε.

«Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ορίζοντάς μας είναι τα Βαλκάνια. Ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα. Αν θέλετε, ορίζοντάς μας ακόμα, λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η υποσαχάρια Αφρική» ανέφερε.

«Η παρουσία σας», είπε, «στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της πατρίδας και του Ελληνισμού». «Η Ελλάδα δεν έχει Ενοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ενοπλες Δυνάμεις για να επιβιώσει» ξεκαθάρισε.

«Οι σκέψεις μας, οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, στις περιπολίες σας. Οπως και στις δύο άλλες φρεγάτες, θα έρθω να σας δω στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο, αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δείτε εικόνες

Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-3
Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-4
Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-5
Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-6
Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Σπέτσαι» λίγο πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα-7

Φωτογραφίες via INTIME News

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT