Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια
από-το-πάντειο-στα-λαμπερά-στούντιο-563243011

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια

Η «Κ» ανατρέχει, μέσα από το αρχείο της, στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των αρχηγών των κομμάτων. Οι ατάκες που έγραψαν ιστορία, τα αυτογκόλ, οι μεγαλύτερες τηλεθεάσεις και οι ατέρμονες διαβουλεύσεις για τους κανονισμούς

Δημήτρης Αθηνάκης
Ακούστε το άρθρο

Είναι Μάρτιος του 1990 και το ημερολόγιο δείχνει 12 του μηνός. Ουδείς είχε φανταστεί ότι αυτό που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Παντείου θα ήταν προπομπός αυτών που αργότερα ονομάστηκε «ντιμπέιτ» ή «τηλεμαχία» ή «τηλεοπτική αναμέτρηση». Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντος Ζολώτα, προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου, ήταν έτοιμοι για να συζητήσουν περί εξωτερικής πολιτικής.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης (εκ μέρους του ενιαίου Συνασπισμού ΚΚΕ και ΕΑΡ) ξεδίπλωσαν τις απόψεις τους – εξάλλου, ήμασταν στην περίοδο του μεγάλου διεθνούς γεγονότος που θα άλλαζε εκ νέου τις διεθνείς ισορροπίες: η κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Παρόντες, εξάλλου, ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας, ο τέως τότε πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, υπουργοί, διπλωμάτες, με τον Αμερικανό και Σοβιετικό πρεσβευτή να ξεχωρίζουν.

Συντονιστής της πολυκομματικής συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής, απόσπασμα από βιβλίο του οποίου χρησιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να επιτεθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το σχόλιο της «Κ»

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-1

Ο «Ενδοσκόπος» της «Καθημερινής» είχε γράψει την επομένη: «Οπως γνωρίζετε, το πιο “πιπεράτο” σημείο της εκδήλωσης στην Πάντειο ήταν η ανάγνωση από τον κ. Κ. Μητσοτάκη αποσπάσματος από το βιβλίο του κ. Καψή, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου μετά το Νταβός εξομολογήθηκε στον τότε υπουργό του ότι η περίφημη Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Οζάλ ήταν “επαίσχυντο κείμενο”! Τι να πει ο Ενδοσκόπος μετά από αυτό; Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, που ήταν παρών τη στιγμή της ανάγνωσης του καταπληκτικού αποσπάσματος, ξεπέρασε τη δυσκολία με τη γνωστή του ψυχραιμία – μένοντας σιωπηλός. Μαθαίνω, όμως, ότι η συμπάθειά του για τον παλιό συνεργάτη του έχει κάπως επηρεαστεί από τις αποκαλύψεις του βιβλίου. Ε, συμβαίνουν αυτά…».

Ο Χρ. Γ. Μαχαιρίτσας είχε γράψει, μάλιστα, στην «Κ» στις 25 Μαρτίου του 1990 ότι η «εμπειρία του Παντείου δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια. Είναι ζήτημα επιβίωσης του ελληνισμού».

Ο «καθηγητής» Σημίτης και ο «μεσογειακός» Εβερτ

Πράγματι, δεν έμεινε χωρίς συνέχεια η «εμπειρία του Παντείου». Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996, έπειτα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, όρους και προϋποθέσεις, η πρώτη τηλεμαχία ήταν γεγονός. Ο Κώστας Σημίτης, που διαδέχθηκε τον προσφάτως εκδημήσαντα Ανδρέα Παπανδρέου, και ο Μιλτιάδης Εβερτ, διάδοχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά την παραίτησή του λόγω ήττας στις εκλογές του 1993, προέβησαν σε αυτό που ονομάστηκε «παράλληλοι μονόλογοι», καθώς είχε αποφασιστεί από τα επιτελεία των δύο αρχηγών ότι μεταξύ τους διάλογος δεν θα υπάρξει.

Από πλευράς δημοσιογράφων, που αποτέλεσαν τους πρώτους που συμμετείχαν σε τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών, συντονιστής ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου και τις ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Γιάννης Παπουτσάνης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Παύλος Τσίμας.

Την επομένη, ρεπορτάζ της «Κ», με τίτλο «Αντιπαράθεση στο σύγχρονο μπαλκόνι», έγραφε: «Σοβαρός καθηγητής ο κ. Σημίτης, φιλολαϊκός και άμεσος ο κ. Εβερτ. […] Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα σημεία ήταν επιθετικός και θύμισε συγκρούσεις του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μίλησε για το παρελθόν της συντηρητικής παράταξης, αναφέροντας επιθέσεις με αλυσίδες και καταγγελίες για “πρασινοφρουρούς”. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε πολύ περισσότερες στιγμές, προσπάθησε να συγκρατήσει το ζωηρό ταμπεραμέντο του και να δώσει μια πιο ήπια εικόνα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του τηλεοπτικού διαλόγου».

Τα ζητήματα που είχαν κυριαρχήσει, ασφαλώς, ήταν η εξωτερική πολιτική, αφού ήταν πολύ νωπό ακόμα το επεισόδιο των Ιμίων. Από την άλλη, θρυλείται ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ, όταν έκλεισαν τα μικρόφωνα και οι κάμερες, είχε πει: «Πάει κι αυτό. Πάμε τώρα για μια μακαρονάδα».

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-2

Το ντιμπέιτ του Millenium

Ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. και ήταν η ώρα να αντιπαρατεθεί με τον τότε πρωθυπουργό και έμπειρο, πλέον, των τηλεμαχιών, Κώστα Σημίτη. Συντονιστής αυτής της τηλεμαχίας ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ τις ερωτήσεις υπέβαλλαν οι Μανώλης Καψής, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Ελλη Στάη. Το ημερολόγιο δείχνει 30 Μαρτίου 2000.

Ρεπορτάζ της περιόδου έλεγαν ότι ο Κώστας Σημίτης, προ της έναρξης της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ήταν άνετος, την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής είχε περισσότερο άγχος. Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι ο Μανώλης Καψής τούς είχε πει να μην ανησυχούν, διότι οι δημοσιογράφοι είχαν περισσότερο άγχος από τους ίδιους.

Η «Κ», την επομένη του ντιμπέιτ, είχε πηχυαίο κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Μονομαχία μέχρι τελικής… πλήξεως», ενώ στη σελ. 3 είχε ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο: «Μόνος νικητής του ντιμπέιτ η… ανία». Και όλα αυτά, λόγω «προβλέψιμων ερωτήσεων και προκαθορισμένων απαντήσεων».

Το ρεπορτάζ της «Κ»

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-3

Οι Γ. Ταμπακόπουλος και Γ.Σ. Μπουρδάρας είχαν γράψει, έχοντας λάβει πληροφορίες από τα επιτελεία των δύο αρχηγών, ότι «ο “χρυσός κανόνας”, χρήση του οποίου θα έπρεπε να κάνει ο κ. Σημίτης, ήταν το “να εμφανιστεί και να λειτουργήσει όπως ακριβώς τον γνωρίζουν οι πολίτες: να είναι ο εαυτός του”. Στόχος; Να επιβεβαιωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι “ο έγκυρος πολιτικός και ο εγγυητής της σταθερότητας”. Μάλλον σε χαμηλός τόνους και… ρυθμούς διεξήχθη η προετοιμασία του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής αισθάνεται απόλυτα άνετα στον φακό, είναι πολύ απλός και προσιτός και δεν άφησε και… πολλά περιθώρια στους συνεργάτες του για παρεμβάσεις ουσιαστικού περιεχομένου, που αφορούν τη σχετική επιχειρηματολογία που θα ανέπτυσσε».

Η συζήτηση είχε εστιάσει στο Χρηματιστήριο, στην ΟΝΕ, την Υγεία, την Παιδεία και το Ασφαλιστικό. Η Πόπη Διαμαντάκου, σε σχόλιό της στη σελ. 3 της εφημερίδας, είχε γράψει: «Είδαμε τον πολιτικό λόγο να πνίγεται από έλλειψη οξυγόνου, στριμωγμένος σε μια άκαμπτη σκηνοθεσία που επέβαλε η κομματική αδυναμία να τον εμπιστευτεί, παγιδεύοντάς τον σε ένα εκτρωματικό τελετουργικό, που θύμιζε προφορικές εξετάσεις τελειόφοιτων, δίνοντας αναγκαστικά στους δύο “μονομάχους” την εικόνα μαθητών που λένε φαρσί το μάθημά τους».

Η τηλεμαχία των… Ολυμπιακών

Είμαστε στις 26 Φεβρουαρίου του 2004. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής, όπως όλα έδειχναν τότε, θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός. Δεν ήταν, όμως, μία τηλεμαχία για δύο, όπως είχε γίνει στις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις: οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πέντε, εξ ου και η κατασκευασμένη λέξη «πενταμπέιτ». Ηταν κι ένας τρόπος να σταματήσει η διαχρονική και εν πολλοίς δικαιολογημένη γκρίνια των «μικρών» για τον αποκλεισμό τους από τη δικομματική αναμέτρηση.

Πλην των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, συμμετείχαν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Συντονιστής ήταν και πάλι ο Νίκος Χατζηνικολάου, με ερωτήσεις να υποβάλλουν οι Νίκος Ευαγγελάτος, Σταύρος Θεοδωράκης, Αλέξης Παπαχελάς και Παύλος Τσίμας. Ο διάλογος μεταξύ των αρχηγών δεν είχε προβλεφθεί και πάλι, οπότε δεν είχε το αναμενόμενο ενδιαφέρον παρά την… αρχηγική πολυκοσμία.

Η «Κ», στο φύλλο της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου είχε κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ανεδείχθη η διαφορά. Πειστικός ο Καραμανλής, ανεπαρκής ο Παπανδρέου. Ανετος ο Τσοβόλας, σταθεροί Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλος». Στο ίδιο πνεύμα και ο τίτλος της σελ. 3, που ήταν αφιερωμένη στο ντιμπέιτ: «Οφθαλμοφανής η διαφορά των αρχηγών».

Η «Κ» σχολιάζει…

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-4

Η Μαριάννα Τζιαντζή έλεγε σε σχόλιό της: «Το χθεσινό “ντιμπέιτ” θύμιζε τη φιλότιμη προσπάθεια εφαρμογής των κανόνων ενός εγχειριδίου για τη συναρμολόγηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής, ενώ το επιφώνημα “ρολόι!”, που πέταξε ο κ. Τσίμας, παρέπεμπε στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων “O πιο αδύναμος κρίκος”. Δεν έλειψαν και οι εμπλοκές· π.χ., προέκυψε μια μικρή εμπλοκή στη σύγκλιση θεματικής κατηγορίας, αρχηγού και δημοσιογράφου. Το “γύρω-γύρω όλοι” (πέντε πολιτικοί, τέσσερις δημοσιογράφοι) δεν αντιστοιχούσε σε τέλειο κύκλο. Ετσι, ο κ. Παπαχελάς κλήθηκε να θέσει στον κ. Καραμανλή ερώτημα για την οικονομία, ενώ ο ίδιος ήταν προετοιμασμένος να τον ρωτήσει για την παιδεία. Από τη χθεσινή “τηλεμαχία” απουσίαζε ένα βασικό συστατικό: η διαδραστικότητα (interactivity). Οχι “μονομαχία x 5”, αλλά μοναξιά επί πέντε. […] Από τη χθεσινή αναμέτρηση έλειπαν εκείνα τα συστατικά που προσθέτουν σε μια συζήτηση σπιρτάδα και ενδιαφέρον: ο αυτοσχεδιασμός και η φαντασία, η έκπληξη, ο συντονισμός των κεραιών του ενός στα σήματα που στέλνουν οι Αλλοι ή ο Αλλος. […] H τηλεοπτική δημοκρατία θριάμβευσε, όμως η πολιτική συρρικνώθηκε, τεμαχίστηκε σε σημείο που να καταντά αγνώριστη».

Τηλεμαχία μετά τις στάχτες της Ηλείας

Υπό τη βαριά σκιά μιας εθνικής τραγωδίας έγινε η τηλεμαχία της 6ης Σεπτεμβρίου 2007 μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που αυτή τη φορά ήταν έξι: Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Καρατζαφέρης και Στέλιος Παπαθεμελής. Το ντιμπέιτ συντόνιζε η Μαρία Χούκλη, ενώ οι ερωτήσεις υποβάλλονταν από τους Νίκο Ευαγγελάτο, Αιμίλιο Λιάτσο, Αλέξη Παπαχελά, Ελλη Στάη, Ολγα Τρέμη και Νίκο Χατζηνικολάου.

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-5

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Κ» την 7η Σεπτεμβρίου ήταν: «Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Κατηγορηματική δήλωση του κ. Καραμανλή στη χθεσινή αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών». Ο Αλέξης Παπαχελάς, σε σχόλιό του στη σελ. 4 υπό τον τίτλο «Οι Αγγλοσάξονες θα το έλεγαν “flat”», σημείωνε: «Δύο από τους “μικρούς”, ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Αλαβάνος, μπορεί να κέρδισαν κάτι παραπάνω για τα μεγέθη τους. Ο ένας ήταν καταλυτικά απλοϊκός και λαϊκιστής, ο άλλος συγκινούσε το κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Σε όσους ήταν μέσα στην αίθουσα, και είχαν μέτρο σύγκρισης το 2004, δύο πράγματα έκαναν εντύπωση. Το πρώτο, πόσο είχαν “μεγαλώσει” οι δύο μονομάχοι. Το δεύτερο, πόσο ψυχροί ήταν μεταξύ τους, ακόμη και όταν οι κάμερες δεν φίλμαραν. Μόνο σε μια στιγμή, όταν ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις δύο δυναστείες πολιτικών, ο κ. Καραμανλής έσκυψε και φάνηκε να λέει κάτι στον κ. Παπανδρέου. Ηταν και η μόνη στιγμή που οι δύο θύμιζαν τους εαυτούς τους το 2004, πιο “χαλαροί” και άνετοι μεταξύ τους».

Πρώτη φορά… διάλογος

Ο Κώστας Καραμανλής είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 2009 – το βάρος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν αφόρητο, αν και ο ίδιος έλεγε ότι μάλλον δεν θα μας επηρεάσει, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ότι, εν πολλοίς, λεφτά υπάρχουν.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, το ντιμπέιτ ήταν ανάμεσα, και πάλι, σε έξι αρχηγούς: Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Χρυσόγελο από τους Οικολόγους Πράσινους. Συντονίστρια και πάλι η Μαρία Χούκλη, ενώ τη συνέδραμαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Σία Κοσιώνη, Αιμίλιος Λιάτσος, Αντώνης Σρόιτερ και Παύλος Τσίμας.

Την επομένη, η «Κ» είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «Νεώτερον ουδέν από το ντιμπέιτ. Οι έξι αρχηγοί επανέλαβαν τις ήδη γνωστές απόψεις τους».

Τι είχε μεταδώσει η «Κ»

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-6

Στο κεντρικό ρεπορτάζ της σελ. 3, έγραφε η εφημερίδα: «Το πλέον “ζωντανό” κομμάτι του χθεσινού ντιμπέιτ ήταν, ως εκ τούτου, λόγω και του ότι για πρώτη φορά υιοθετήθηκε, οι απ’ ευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παρότι οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου δεν πρόλαβαν, την πρώτη φορά, να ολοκληρώσουν τα ερωτήματα στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου επέλεξαν να αναδείξουν τα “αδύνατα σημεία” του πολιτικού τους αντιπάλου όπως τα έχουν προσδιορίσει με την έως τώρα προεκλογική τους εκστρατεία. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει πώς θα χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες του, οι οποίες κατά τη Ν.Δ. κοστολογούνται στα 10 δισ. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου υπήρξε γενικόλογη, αλλά επιθετική: “Μιλάτε εσείς μετά από έξι χρόνια για παροχές, όταν τινάξατε στον αέρα έλλειμμα και χρέος”, τόνισε. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τις κυβερνητικές επιδόσεις στο ζήτημα της διαφάνειας, για να εισπράξει την απάντηση ότι “δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για θέματα διαφθοράς”. Από τους λοιπούς αρχηγούς, αίσθηση προκάλεσαν: Η αναφορά της κ. Αλέκας Παπαρήγα ότι “στις 4 Οκτωβρίου δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός, αλλά να βρεθούμε σε θέση μάχης”. Η τοποθέτηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη ότι “ο κ. Σημίτης σε δύσκολες στιγμές μπορεί να φανεί χρήσιμος, και απορώ με την ‘πατροκτονία’ Παπανδρέου”. Η αυτοκριτική εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα ότι “κάναμε πολύ μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τους πολίτες, αλλά έχουμε πάρει τα μαθήματά μας”. Και τέλος, η έμμεση “αποκήρυξη” από τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων, κ. Ν. Χρυσόγελο, παλαιότερων δηλώσεων στελεχών του κόμματος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Ακόμα ένα…

Στις 22 Σεπτεμβρίου, την επομένη δηλαδή, είχαμε και δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση, αυτή τη φορά μόνο μεταξύ των προέδρων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η «Κ» είχε γράψει ότι η τηλεμαχία ήταν χωρίς νικητή, ενώ κατέγραψε τα κέρδη και τις ζημιές για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας, αφενός, ότι οι δύο αρχηγοί είχαν διαφωνήσει σε όλα πλην της στάσης έναντι της τότε ΠΓΔΜ και, αφετέρου, ότι οι τόνοι ανέβηκαν στις αναφορές στα σκάνδαλα.

Η Μαρίλη Μαργωμένου είχε γράψει –ακόμα– ένα σπαρταριστό κείμενο, με τίτλο «Οι… επαναλήψεις της χθεσινής αναμέτρησης», όπου ξεκινούσε ως εξής: «“Debate ΙΙ: η επιστροφή της πλήξης” γράφει ο καμεραμάν πάνω στην κασέτα του. Οπως χθες, έτσι και σήμερα ένας δύστυχος Πακιστανός κουβαλάει στον μπουφέ χυμούς που δεν θα πιει κανείς, πενήντα δημοσιογράφοι μαζεύουν δηλώσεις από τις οποίες δεν θα εκπλαγεί κανείς και οι σεκιουριτάδες κάνουν αλυσίδα μπρος στις πόρτες που δεν θα ενδιαφερθεί να παραβιάσει κανείς. “Τη μέρα της μαρμότας την έχεις δει;”, με ρωτάει ένας ηχολήπτης που δύο ώρες τώρα βλέπει τα πλάνα να περνούν. Οπως ακριβώς η μαρμότα στην ταινία έβγαινε από την κουφάλα του δέντρου πάντοτε την ίδια ώρα, έτσι και τώρα, που η ώρα έχει πάει 7.35, ο Γ. Παπανδρέου έρχεται από το βάθος. Δέκα λεπτά μετά εμφανίζεται και ο Κ. Καραμανλής και το εκλογικό déjà vu ολοκληρώνεται».

Σιγή… μικροφώνου έξι ετών

Στις εκλογές του 2012, τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως τεταμένα. Μνημόνια, κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η Αθήνα καμένη, αγανακτισμένοι, «δεν πληρώνω», εξαντλητικά Eurogroups, τρόικα, πτώχευση, τίποτα δεν θύμιζε τη δεκαετία του 2000, πόσο μάλλον του 1990. Στις εκλογές εκείνης τη χρονιάς, δεν έγινε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών.

Τηλεοπτική αναμέτρηση δεν είχε γίνει ούτε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, καθώς ήταν αδύνατον να… συνυπάρξουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εγιναν, όμως, δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2015, μία με επτά αρχηγούς και μία με δύο.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, στο ντιμπέιτ συμμετείχαν οι Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είχε διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Αντώνη Σαμαρά, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Καμμένος. Τη συζήτηση είχε συντονίσει ο Πάνος Χαρίτος, συνεπικουρούμενος από τους Μάκη Γιομπαζολιά, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Αντώνη Σρόιτερ, Ολγα Τρέμη και Μαρία Χούκλη.

Οι ατάκες που είχαν ξεχωρίσει οι συντάκτες της «Κ» ήταν:

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-1

    Αλέξης Τσίπρας: Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μια τολμηρή και δύσκολη προσπάθεια, δεν δειλιάσαμε να πολεμήσουμε υπέρτερες δυνάμεις. Τα βάλαμε με ισχυρούς και ανοίξαμε δρόμους.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-2

    Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Οι πολίτες να πάνε στην κάλπη έχοντας σκεφτεί γιατί άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-3

    Φώφη Γεννηματά: Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη. Ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη που θα επιβάλλει τη συνεργασία.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-4

    Σταύρος Θεοδωράκης: Συμπαρίσταμαι στους Ελληνες που παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-5

    Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός τα είδε όλα, τα δοκίμασε όλα.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-6

    Παναγιώτης Λαφαζάνης: Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγορούμαστε εμείς που είμαστε συνεπείς και δεν ψηφίσαμε το νέο μνημόνιο.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-7

    Πάνος Καμμένος: Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι από το εισόδημά τους. Δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε μια συμφωνία που περιέχει ακόμα τον ΕΝΦΙΑ.

Ωρα για… δύο

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, έλαβε χώρα η τηλεμαχία μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη. Εκεί τα πράγματα φάνηκαν πιο… χαλαρά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να κάνει χιούμορ με το ότι οι κάμερες τον δείχνουν… ισοϋψή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επομένη, η «Κ» είχε γράψει: «Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι “εκλογές δεν θα γίνουν την επομένη” και πρόσθεσε ότι θα σχηματισθεί “κυβέρνηση προοδευτική, εθνικής ευθύνης”. “Δεν θα δεχθούμε αυτό που θέλετε εσείς, μια συνεργασία σε εθνική συγκάλυψη”, πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αναρωτήθηκε “ποιος σας ζήτησε εθνική συγκάλυψη” και συνέχισε λέγοντας πως “θα κρατήσουμε την άποψη ότι είστε πρωθυπουργός του 60ευρω, ότι ανεβάσατε την ανεργία”. Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη γιατί επιθυμεί τη συνεργασία μαζί του με όλα αυτά που του καταλογίζει. “Θέλετε να εγκλωβίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ”, είπε. “Αν συνεργασθούμε, θα δεσμευθούμε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν θα μπορείτε να ξεφύγετε”, απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης, παραπέμποντας στις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές».

Διάλειμμα οκτώ ετών

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν συμφωνήσει στους όρους και τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης. Ωστόσο, στις εκλογές του Μαΐου του 2023, έξι πολιτικοί αρχηγοί είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι δηλώσεις που είχαν ξεχωρίσει στα ρεπορτάζ της «Κ» ήταν:

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-8

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σταθερά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-9

    Αλέξης Τσίπρας: Είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-10

    Νίκος Ανδρουλάκης: Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-11

    Δημήτρης Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-12

    Κυριάκος Βελόπουλος: Δεσμευόμαστε να ξανακάνουμε τους Ελληνες περήφανους.

  • Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-13

    Γιάνης Βαρουφάκης: Τα τρία κόμματα «μαγειρεύουν» νέα δημοσιονομική πειθαρχία.

Τα ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-7
©INTIME

Το ΠΑΣΟΚ είναι εξοικειωμένο με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Εξ ου και φάνηκε μάλλον αυτονόητο ότι οι διεκδικητές της προεδρίας του Κινήματος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές θα συμμετείχαν σε τηλεοπτική αναμέτρηση, όπερ και εγένετο.

2017: Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, στις 30 Σεπτεμβρίου, αφορούσε εν συνόλω τη δημοκρατική παράταξη ή την Κεντροαριστερά. Η Φώφη Γεννηματά είχε αποφασίσει τη δημιουργία νέου, συνεργατικού κόμματος με ανάδειξη προέδρου από τη βάση. Οι υποψήφιοι πρόεδροι ήταν… εννέα: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης. Στις 6 Νοεμβρίου, είχαμε τον δεύτερο γύρο της τηλεμαχίας, με τους ίδιους υποψηφίους.

Από το Πάντειο στα λαμπερά στούντιο – Τα ντιμπέιτ τα τελευταία 34 χρόνια-8
©INTIME

2021: Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης ήταν οι διεκδικητές της προεδρίας μετά τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά και εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό το ντιμπέιτ.

2024: Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος διεκδικούν εκ νέου την προεδρία, με διεκδικητές επίσης τους: Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη.


Κεντρική φωτογραφία: ©ΑΠΕ/ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT