Φόβοι για μεγάλες προσφυγικές ροές από τον Λίβανο

Φόβοι για μεγάλες προσφυγικές ροές από τον Λίβανο

Σε περίπτωση χερσαίας εισβολής από το Ισραήλ – Τι είπε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και για το παράπλευρο μείζον ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών.

«Καμία στρατηγική δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στον Λίβανο με χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων, η οποία θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε», υπογράμμισε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση αντιπολιτευόμενου βουλευτή για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «η στρατηγική της Ελλάδας μέχρι τώρα κινούνταν σε σωστά επίπεδα», προσθέτοντας παράλληλα πως το ζήτημα της αντιμετώπισης των κυμάτων προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις «δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, είναι και όλης της Ευρώπης και συνολικά όλου του δυτικού κόσμου». Επιπροσθέτως, πάντως, σημειώνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «πρέπει να αυξηθεί η παρουσία των Αρχών στο πεδίο. Περισσότερη Αστυνομία, συνοριοφύλακες και Λιμενικό Σώμα λειτουργούν και αποτρεπτικά ως προς τους διακινητές».

Πάντως, το συνολικό αυτό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό, όπως κατέδειξε η σχετική συζήτηση χθες στο Κοινοβούλιο.

Ο εκ μέρους της Νίκης ερωτών βουλευτής Τ. Οικονομόπουλος επανέλαβε ισχυρισμούς όπως ότι με την προτροπή της Τουρκίας διευκολύνθηκε η είσοδος στη χώρα μας «μεγάλου όγκου λαθροεισβολέων εποίκων». Αμεσα ο κ. Παναγιώτοπουλος σχολίασε: «Αυτό το περί “εποίκων” δεν το κατάλαβα. Δεν εποικίζεται η Ελλάδα όταν εισέρχονται παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες –παρανόμως–, οι οποίοι ως απώτερο σκοπό έχουν να φύγουν από τη χώρα, αφού μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, και να καταλήξουν κάπου στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό δεν είναι εποικισμός, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι στις διατυπώσεις μας».

Λίγο νωρίτερα με αφορμή ερώτηση της βουλευτού Θ. Φωτίου προς τον κ. Αδ. Γεωργιάδη επίσης ανέβηκαν οι τόνοι. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι καταγράφεται «υποβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας προσφυγικών πληθυσμών» εκ μέρους των ελληνικών αρχών. «Ποια είναι η πρόταση της Νέας Αριστεράς; Θέλετε να βγάλουμε και τους Ελληνες από τα σπίτια τους, να βάλουμε μετανάστες μέσα να είστε ευχαριστημένοι;». Η κ. Φωτίου σχολίασε: «Ολα αυτά που είπατε είναι τρομακτικά, απλά για να εξασφαλίσετε ψηφαλάκια από την Ακροδεξιά». Ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε την έντονη συζήτηση σημειώνοντας: «Αυτή η καραμέλα περί Ακροδεξιάς αρχίζει να γίνεται ντεμοντέ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT