Μητσοτάκης: «Παράθυρο ευκαιρίας για ΑΟΖ»

Μητσοτάκης: «Παράθυρο ευκαιρίας για ΑΟΖ»

Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Μέση Ανατολή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα στην Αγκυρα από το βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έστειλε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα έναντι της Αγκυρας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, λέγοντας στο σημείο εκείνο ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση αυτού του προβλήματος με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ακουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Είναι προφανές πως 14 μήνες μετά το Βίλνιους της Λιθουανίας έχουμε μπει σε μια επόμενη φάση, που οι δύο χώρες θα διερευνήσουν εάν μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω και κατά πόσον μπορεί να ξεκινήσει διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρία 24ωρα ο Ταγίπ Ερντογάν από το ίδιο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε πως «θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Συνέλευσης, ανέφερε για την Κύπρο πως «η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή».

Πηγές που γνωρίζουν καλά τα επόμενα βήματα λένε πως ο πλέον κρίσιμος μήνας είναι ο Νοέμβριος και το ραντεβού που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης – Φιντάν στην Αθήνα, όπου θα συζητήσουν τις γενικές αρχές στη βάση των οποίων θα μπορεί να οικοδομηθεί ο διάλογος. «Αν δεν υπάρξει κοινή αντίληψη σε αυτό το ραντεβού, δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω», λένε κυβερνητικές πηγές. Εφόσον υπάρξει συναντίληψη, τότε το επόμενο βήμα είναι ο διάλογος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Αγκυρα στις αρχές του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, όπου ο δημοσιογράφος τον ρωτάει ποια θέματα βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον Ελληνα πρωθυπουργό και πότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους», αποκαλύπτοντας πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη «δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και σε ορισμένα γνωστά προβλήματα που σημειώθηκαν στο Αιγαίο με το Λιμενικό. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα». Η ελληνική πλευρά πάντως διευκρινίζει σε κάθε τόνο πως στη συζήτηση υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχουν να κάνουν με θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Μήνυμα στα Σκόπια

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Συνέλευσης έστελνε μήνυμα σε έναν άλλον γείτονα, τα Σκόπια, να σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας των 21 ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Ερντογάν για τα όσα είπε από το ίδιο βήμα: «Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε προσθέτοντας πως «η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT