Εντός και Εκτός: Η ροκ μπαλάντα και οι υποστηρικτές Κασσελάκη

Εντός και Εκτός: Η ροκ μπαλάντα και οι υποστηρικτές Κασσελάκη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Είχε που είχε τα γνωστά «ζητήματα» η πολιτική λειτουργία του Κοινοβουλίου, ήρθε και η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσθέσει και άλλα: αφενός τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου οι «ειδικές συνθήκες» που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η έναρξη διαδικασιών εκλογής αρχηγού αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δημιουργούν ένα εμφανώς ανισόρροπο τοπίο στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας, που εν μέσω της καλλιέργειας διαρκών εντάσεων και πλειοδοσίας φραστικής οξύτητας επιχειρούν –εις βάρος του τραυματισμένου κύρους της Βουλής– να καλύψουν οι «μικροί». Την ίδια στιγμή και όσον αφορά ειδικότερα τη «γαλάζια» πτέρυγα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στους διαδρόμους, δεν είναι μόνο υποθέσεις όπως των «11» που προσελκύουν το ενδιαφέρον των σχολιαστών. Είναι και το «αθώο» κατά το παρελθόν φαινόμενο της μη μεγάλης προθυμίας αδιευκρίνιστου αριθμού βουλευτών της πλειοψηφίας να υπερασπιστούν στις συνεδριάσεις με την παρουσία και τις ομιλίες τους τα κυβερνητικά νομοθετήματα.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έβαλε νέα δεδομένα όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας όχι μόνο για το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά ευρύτερα. Ιδιαίτερα μετά τα ευνοϊκά σχόλια για την πιο χαλαρή διαδικασία, που επέτρεψε την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο Σωκράτης Φάμελλος, και επισήμως υποψήφιος πλέον για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ και μεταξύ του ιδίου και των συνυποψηφίων του. Μια πρόταση που υπό κανονικές συνθήκες θα θεωρείτο αυτονόητη, στη δεδομένη συγκυρία δείχνει να αποτελεί πρόκληση. Στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν γιατί με το ντιμπέιτ «δείξαμε ότι δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι το κόμμα και οι υποψήφιοι κατάφεραν να κινηθούν σε περιβάλλον πολιτικού πολιτισμού, σε αντιδιαστολή με την ακραία, τοξική αντιπαράθεση που σπαράζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρίσεις στην περίπτωση ενός ντιμπέιτ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτες και αμείλικτες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι μια τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων της Κουμουνδούρου εύκολα θα αποκτούσε χα-ρακτηριστικά τηλεοπτικού ριάλιτι, ως φυσική συνέχεια όσων εδώ και μήνες συμβαίνουν στο κόμμα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αρχισαν τα «όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ με μια ροκ μπαλάντα που φέρεται να γράφτηκε από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο δικός μας ο ΣΥΡΙΖΑ, φλόγα μέσα στην καρδιά, παλεύει ενάντια στη σιωπή και σπάει τα δεσμά», αναφέρει το ρεφρέν, ενώ το τραγούδι ξεκινάει με την πρόταση μομφής που καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι στίχοι αναδεικνύουν όλες τις ενστάσεις που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και από τον ίδιο τον τέως πρόεδρο του κόμματος για κουκουλοφόρους, υπονομευτές και φράξιες. Μουσικός και στιχουργός παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ανέκαθεν αναζητούσαμε εύκολους «στόχους», είτε για επίδειξη δύναμης είτε για να έχουμε με κάτι να ασχολούμαστε επειδή στα μεγάλα υστερούμε. Πόσες φορές στα προηγούμενα χρόνια, ειδικά μετά το ξέσπασμα της μνημονιακής κρίσης, δεν ακούσαμε εξαγγελίες για πάταξη του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια, και αφορισμούς κατά προσφύγων και μεταναστών, ως κύριων φορέων επιθετικότητας και ανομίας; Βλέπουμε να γίνεται ανάλογη συζήτηση για τον εφιάλτη των επεισοδίων αιματηρής βίας με θύτες –πώς το αναφέρουν τα αστυνομικά δελτία;– «ημεδαπούς»; Η απάντηση είναι μονολεκτική: όχι. Ο εφιάλτης έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Οι πρωταγωνιστές των βίαιων συμπεριφορών έχουν κοινωνικές και επαγγελματικές ιδιότητες που κάνουν πολλούς δήθεν να «πέφτουν από τα σύννεφα». Το χειρότερο, επί του παρόντος, είναι η σιωπή των πολλών, αλλά και η τάση ορισμένων πολιτικών να βρίσκουν απλώς ακόμη μία αφορμή για καβγάδες.

Η ΑΤΑΚΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μήνες τώρα δίνει αφορμή για πάσης φύσεως σχόλια σε σχέση με την παγιωμένη εικόνα εξαΰλωσης του μόνο κατ’ όνομα –κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μετρήσεις– κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης διαπίστωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα σύμπτωμα, κάτι σαν τα σπυράκια στην εφηβεία. Τώρα περάσαμε την εφηβεία. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όταν ο κλόουν πηγαίνει στο παλάτι, τότε αυτό γίνεται τσίρκο. Φωνάξανε τον Κασσελάκη και το έκανε καλοκαιρινό». Οσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μπει στο πνεύμα. Η Αριστερά βασίζεται στα όργανα και αυτός τα κατήργησε από την πρώτη στιγμή. Εκανε μια επίδειξη πλούτου, που ήταν μεγάλο λάθος». Σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι και τα δύο κόμματα «κάνουν εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουν τον ίδιο. Αρα, γιατί γίνονται οι εκλογές;».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT