ΣΥΡΙΖΑ: Σουβλάκια και λοιπά μαγειρέματα

ΣΥΡΙΖΑ: Σουβλάκια και λοιπά μαγειρέματα

Το παρασκήνιο της επιλογής Φάμελλου, οι φυλές των «87» και οι κινήσεις Κασσελάκη και Πολάκη

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι «φυλές» βρίσκονται μέσα στους «87», που διευρύνθηκαν σημαντικά για να μπορέσουν ν’ αποτελέσουν τη νέα πλειοψηφία στο κόμμα. Στελέχη από το ΚΚΕ Εσωτερικού, παλαιό ΚΚΕ, Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, αντισημιτικό ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι απέδειξαν πως μπορούν να συνυπάρξουν και να αλλάξουν δραστικά τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες.

Ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου υπήρξαν, κυρίως σε σχέση με τη «διάσωση» του Στέφανου Κασσελάκη πέρυσι στο συνέδριο, ωστόσο ο πρώην κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ που έχει απομείνει στην Κουμουνδούρου συσπειρώνεται υπέρ του. Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Μαδεμλής, Τάκης Κορμάς, Δημήτρης Δημητριάδης, Χρήστος Λαμπρίδης, Ζωή Καρκούλια και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το περασμένο Σάββατο μετά το τέλος της συνεδρίασης πήγαν για σουβλάκια, ωστόσο το «μενού» φαίνεται πως είχε και τον Σωκράτη Φάμελλο. Και η μη ομοφωνία στις τάξεις των «87» είναι εμφανής, καθώς ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέγραψε για την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Τι ενώνει τους «87»; Δύο πράγματα: η συνεπής πορεία του Σωκράτη Φάμελλου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το έργο που παρήχθη, αλλά και το γεγονός πως «τρέμουν» για το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να ξαναβρεθεί στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν καλά ότι το κόμμα δεν θα χωράει και τους δύο. Ο δρόμος για τη νίκη είναι ένας. Ο κόσμος του 2015 και του 2019 να επιστρέψει και να ψηφίσει. Ο «σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ» θα αναμετρηθεί με το «κόμμα Κασσελάκη» τους επόμενους δύο μήνες και η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. Αυτή είναι η στρατηγική. Και να βγάλει ο Σωκράτης Φάμελλος αυτό που δεν μπόρεσε ο τέως πρόεδρος: την εικόνα του «πρωθυπουργίσιμου» αρχηγού. Πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του είδε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και βουλευτές, ενώ θα συνεχίσει να βλέπει στελέχη. Χρειάζεται πρόσωπα που θα τον στηρίξουν ανοιχτά για να δώσει το σήμα πως η προσπάθεια που κάνει είναι συλλογική. «Να κερδίσουμε πίσω όσους απογοητεύσαμε», λέει στους συνομιλητές του. Το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς η διαχείριση μιας πιθανής ήττας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Φάμελλος συναντήθηκε με τον Νίκο Παππά. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εμφανίζεται αποφασισμένος να κρατήσει θεσμική ουδετερότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πρόσωπα που τον στήριξαν πέρυσι είναι πλέον μοιρασμένα σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Στις συναντήσεις που είχε με την Ολγα Γεροβασίλη, η αντιπρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε στον Σωκράτη Φάμελλο την ανάγκη να χαράξει μια σαφή γραμμή.

Ο πρώην κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ που έχει απομείνει στην Κουμουνδούρου συσπειρώνεται υπέρ του Σωκράτη Φάμελλου υπό τον φόβο ενδεχόμενης… επανάκαμψης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ορκος σιωπής

Για τον άλλο διεκδικητή της ηγεσίας, τον Στέφανο Κασσελάκη, υπάρχει ένας γρίφος. Η πολυθρύλητη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν έγινε και από το περιβάλλον του παραπέμπουν στην ανάρτησή του «είμαι εδώ», που έκανε την εβδομάδα που πέρασε. Δεν δείχνουν να βιάζονται ούτε για την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης ούτε για την παραγωγή ενός βίντεο που θα γίνει viral. Παλαιότερα κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετό για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον εφαρμόζει την τακτική «λίγα λόγια, πολλή μουσική». Αιφνιδιαστικές περιοδείες χωρίς δημόσιες δηλώσεις, επαφή με τον κόσμο και τη βάση του κόμματος, επικοινωνία με στελέχη και μέλη οργανώσεων, προσθέτοντας παράλληλα επιπλέον «πινελιές» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το κυριότερο: καμία απάντηση σε όσα του καταλογίζουν και στις επιθέσεις που δέχεται. Ισως με τον «όρκο σιωπής» που έχει δώσει και τη χάραξη του δικού του δρόμου, ακόμη και για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, να μη θέλει να νομιμοποιήσει αποφάσεις των οργάνων, όπως η καθαίρεσή του από τη θέση του προέδρου. Ετσι κι αλλιώς για το συνέδριο πολλοί δικοί του άνθρωποι αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Βουτιά στη βάση

Αλλο πρόσωπο έχει δείξει και ο Παύλος Πολάκης. Από τις τελευταίες του δηλώσεις, τις αναρτήσεις του και τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό, όλοι αναρωτιούνται πού πήγε ο «αψύς Σφακιανός». Εσωκομματικοί του αντίπαλοι θύμιζαν όσους τον δικαιολογούσαν όταν ξεπερνούσε τα όρια, υποστηρίζοντας πως «έτσι είναι ο χαρακτήρας του Παύλου, δεν αλλάζει, είναι αυθόρμητος». Τώρα τους απαντούν πως «ξέρει πολύ καλά τι έκανε τότε και τι κάνει τώρα». Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σκοπό να συναντηθεί με όλο το σώμα των ψηφοφόρων του πανελλαδικά. Θα δώσει έμφαση στο πρόγραμμα και στις πολιτικές θέσεις και θα ζητήσει ανοιχτά τη στήριξη όλων των στελεχών. Η υποψηφιότητά του έχει γερές βάσεις και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Η γρήγορη κατάθεση του «πόθεν έσχες» εκτιμήθηκε ως αιχμή προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι δυο τους «ψαρεύουν» σε μεγάλο βαθμό στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ θα κορυφωθεί και η «μάχη» της Κρήτης. Η «Κ» είχε γράψει από την προηγούμενη Κυριακή ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρεί μόνιμα γραφείο στα Χανιά, ενώ φέρεται να έκλεισε και ο χώρος όπου θα στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Η συζήτηση για ένα ντιμπέιτ με όρους ΠΑΣΟΚ θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Ο Παύλος Πολάκης το ζητάει, ο Σωκράτης Φάμελλος το θέλει και όλα τα φώτα θα στραφούν στον Στέφανο Κασσελάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT