πασοκ-ο-πόλεμος-των-έξι-ημερών-563246398

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών

Τα σχέδια των διεκδικητών για το φίνις της εκλογικής αναμέτρησης

Δώρα Αντωνίου
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής είναι το ζητούμενο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις προσδοκίες και την προσωπική στρατηγική του καθενός να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους υπέρ του, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν και σε κάτι ακόμα: ότι μια μαζική προσέλευση στις κάλπες, που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες, μπορεί να προσλάβει χαρακτηριστικά αυτοδύναμου πολιτικού γεγονότος, που θα υπερβαίνει τα στενά όρια της εσωκομματικής διαδικασίας και μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τις πολιτικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα ρευστοποίησης επιμένει.

Ωστόσο, το «καταφέραμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ», που ακολούθησε τη λήξη του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, δίνει τη θέση του στην επιλογή ορισμένων να κινηθούν σε γραμμή πόλωσης για να συσπειρώσουν οπαδούς, μια κίνηση αμφιλεγόμενη, καθώς στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ατελέσφορη και καταστροφική. Ολοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δύσκολο η εσωκομματική διαδικασία να ολισθήσει στη σφαίρα της παραπολιτικής, από την οποία πολύ δύσκολα υπάρχει επιστροφή. Καθώς εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής διαδικασίας, το ερώτημα είναι αν τα αποθέματα πολιτικού πολιτισμού επαρκούν για να καλύψουν τα τελευταία χιλιόμετρα ή αν ο πειρασμός της όξυνσης με την προσδοκία κερδών στην κάλπη θα αποδειχθεί πιο ισχυρός για ορισμένους.

Κατά κοινή ομολογία το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με το ντιμπέιτ κάτι όχι αυτονόητο στην έναρξη της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας: να δώσει την εικόνα οργανωμένης πολιτικής οντότητας, με στέρεη δομή, με «πάγκο» στελεχών που μπορούν να ξεδιπλώσουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και αφηγήματα προς τους ψηφοφόρους και να διαφωνήσουν γόνιμα, χωρίς να εκτραχυνθεί η διαφωνία τους σε εκτός ορίων αντιπαράθεση. Πολύ περισσότερο, έδειξε ότι σε μια ομαλή επόμενη ημέρα ο συγκερασμός και η συγκέντρωση όλων αυτών των διαφορετικών πολιτικών προτάσεων κάτω από την ίδια κομματική στέγη μπορεί να υπηρετήσει και να εκφράσει την πολυσυλλεκτικότητα, αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση του κόμματος και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας.

Πέρα από τη μεγάλη εικόνα, καθένας εκ των υποψηφίων κάνει το δικό του «ταμείο» από τη μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής διαδικασίας, ενώ με διαφορετική στρατηγική και μηνύματα θα κινηθούν την κρίσιμη τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες.

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-1

Νίκος Ανδρουλάκης

Το κεφάλαιο της αυτονομίας και το άλμα

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα περιοδειών δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει άμεση επαφή με την εκλογική βάση. «Κεφαλαιοποιήθηκε μέσα από αυτή την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες το γεγονός ότι επί της προεδρίας του επετεύχθη η πολιτική αυτονομία του κόμματος, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λογίζεται πλέον ως συμπλήρωμα αλλά ως αυτόνομος πολιτικός πόλος, στον οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να προσβλέπουν για λύσεις στα προβλήματά τους», επισημαίνει στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι έδωσε και ένα σαφές μήνυμα ενότητας και ισχυρής προοπτικής για την επόμενη ημέρα, καθώς τόσο ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη με ενωτικό χαρακτήρα όσο και η ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή, όπου όλοι οι υποψήφιοι κατέθεσαν τις πολιτικές πλατφόρμες τους, ήταν κομβικά ορόσημα στην κατεύθυνση αυτή.

Οσον αφορά το ντιμπέιτ, θεωρούν ότι βγαίνει δίπλα κερδισμένος καθώς, όπως λένε, ο ίδιος πρότεινε τον απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, «που δεν ήταν επιλογή ασφαλείας, αλλά επιλογή ευθύνης», ενώ θεωρούν ότι είχε προγραμματική υπεροχή και γνώση των θεμάτων «απέναντι σε άλλες προτάσεις, που αποδείχθηκαν copy – paste του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζουν.

Οι έξι ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες θα αξιοποιηθούν για τις τελευταίες περιοδείες, μια μεγάλη συγκέντρωση και ομιλία στην Αθήνα και κλείσιμο της εκστρατείας το Σάββατο στην Πάτρα. Κεντρικό σύνθημα το «Μαζί κάναμε τα πρώτα στερεά βήματα, μαζί θα κάνουμε το επόμενο άλμα», καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι «φάνηκε πως έχει τη διοικητική ικανότητα, έχει τα χαρακτηριστικά να συνεχίσει και να αναλάβει τον επόμενο ρόλο». Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί έμφαση στο μήνυμα ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι εξίσου σημαντική με τη δεύτερη, ότι δεν πρέπει να επικρατήσει κλίμα εφησυχασμού και χαλαρής ψήφου λόγω της πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις. «Θέλουμε διακριτή διαφορά από τον πρώτο γύρο, που θα δώσει άλλη εικόνα και άλλη αφετηρία για τον δεύτερο γύρο», επισημαίνεται.

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-2

Χάρης Δούκας

Στόχος τα αστικά κέντρα

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι η προεκλογική εκστρατεία όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνηθούν στο ευρύ κομματικό ακροατήριο, αλλά και στους πολίτες που αναζητούν μια πολιτική πρόταση και δεν βρίσκουν έκφραση στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αυτά που πιστεύουν ότι αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του έναντι των αντιπάλων. «Δώσαμε το μήνυμα της καθαρής, προοδευτικής ατζέντας, την οποία υπηρετεί με συνέπεια», λένε συνεργάτες του για τον κ. Δούκα. Και προσθέτουν ότι έχει καταστεί κοινός τόπος ότι «εκφράζει τον χώρο, μπορεί να ενώσει, δεν προκαλεί, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από μια ηγεσία που έχει μπροστά της την πρόκληση να μαζέψει κόσμο και να χτίσει μια μεγάλη παράταξη».

Λίγο πριν από την είσοδο στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής κούρσας διαμορφώθηκε συγκρουσιακό κλίμα στις σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον κ. Δούκα να καταγγέλλει οργανωμένες επιθέσεις εις βάρος του από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέρριψε τους σχετικούς ισχυρισμούς. Είναι μια σαφής επιλογή πόλωσης, που θα φανεί πώς θα εξελιχθεί. Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Δούκας θα κάνει ομιλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ έδειξε να υστερεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και εκεί όπου συγκεντρώνονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας, χωρίς τα οποία κανένα κόμμα δεν μπορεί με αξιώσεις να γίνει κόμμα εξουσίας. Στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων θεωρούν ότι μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις και να πείσει ένα ακροατήριο που έστρεψε την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια να δώσει και πάλι μια ευκαιρία στο κόμμα, αρχής γενομένης από τις εσωκομματικές κάλπες. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και τα μηνύματα των τελευταίων ημερών, που συμπυκνώνονται σε ευρύ προσκλητήριο να έρθουν μαζικά να ψηφίσουν οι πολίτες.

Το ερώτημα είναι αν τα αποθέματα πολιτικού πολιτισμού επαρκούν για να καλύψουν τα τελευταία χιλιόμετρα ή αν ο πειρασμός της όξυνσης θα αποδειχθεί πιο ισχυρός για ορισμένους.

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-3

Αννα Διαμαντοπούλου

Εξω από το κομματικό ακροατήριο

Οι συνεργάτες της Aννας Διαμαντοπούλου θεωρούν ότι η συμβολή αλλά και το μεγάλο κέρδος της από την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τώρα ήταν ότι έγινε ευρύς πολιτικός διάλογος. «Το σύνηθες σε εσωκομματικές εκλογές μέχρι τώρα ήταν να επικεντρώνονται οι εκστρατείες στα πρόσωπα. Ποιος είναι νέος, ποιος φρέσκος κ.λπ. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είχαμε πολιτική συζήτηση και αυτό το πιστώνεται η Aννα Διαμαντοπούλου», λέει συνεργάτης της, που εκτιμά ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη συμμετοχή και σημαντική ενίσχυση του κόμματος. Με αυτή την αφετηρία και την πεποίθηση ότι ο χώρος δεν έχει χάσει τα αντανακλαστικά του, η κ. Διαμαντοπούλου «θα απευθυνθεί στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας στην κοινωνία και όχι στο κομματικό ακροατήριο, με έμφαση στους νέους και κεντρική επιδίωξη να επικοινωνήσει τη σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα». Παράλληλα, από το επιτελείο της αναφέρουν ότι επικεντρώνει τα μηνύματά της στο μέλλον, στην προοπτική, καθώς, όπως προσθέτουν, «το τώρα και το παρελθόν διώχνουν τον κόσμο που περιμένει να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του και την απάντηση στα προβλήματά του».

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-4

Παύλος Γερουλάνος

Δίλημμα για «επιλογή νίκης»

Ο Παύλος Γερουλάνος με συνέπεια επέμεινε στη θέση για μια νέα ηγεσία «αποκλειστικής απασχόλησης» στο ΠΑΣΟΚ ως αναγκαία συνθήκη προκειμένου το κόμμα να μη χάσει την ευκαιρία να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη Ν.Δ. Από το επιτελείο του πιστεύουν ότι το πρόγραμμα «Αναγέννηση» για την οικονομική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας είχε μεγάλη αποδοχή στην εκλογική βάση, ενώ θεωρούν ότι η επιλογή του να μείνει έξω από στείρες αντιπαραθέσεις και να εγγυάται σταθερά την ενότητα θα επιβραβευθεί στην κάλπη, με διάψευση των δημοσκοπήσεων.

Την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Γερουλάνος θα επιμείνει να θέτει ως δίλημμα για την 6η Οκτωβρίου το αν θα γίνει μια επιλογή νίκης για το ΠΑΣΟΚ ή η επιλογή ήττας, η επιλογή ενός ΠΑΣΟΚ με «ταβάνι» μικρού κόμματος. Παράλληλα, θα υπερασπιστεί τη θετική εικόνα του ντιμπέιτ απέναντι σε αυτό που θεωρεί ως τεχνητή σύγκρουση των κ. Ανδρουλάκη και Δούκα. Τέλος, θα συνεχίσει την εξειδίκευση των πολιτικών προτάσεών του, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Αθήνας στην Παλαιά Βουλή.

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-5

Μιχάλης Κατρίνης

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Οι συνεργάτες του Μιχάλη Κατρίνη πιστεύουν ότι δικαιώθηκε από την επιλογή να είναι υποψήφιος, ενώ φαίνεται ότι ο ίδιος, με εφόδιο και τις 14.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του, πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του κόμματος. Από το επιτελείο του αναφέρουν ότι έβαλε πειστικά στον εσωκομματικό διάλογο δύο ζητήματα: την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης με κινητήρια δύναμη το ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη σύγκρουσης με κατεστημένα συμφέροντα. Την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας θα εστιάσει σε δύο στοιχεία: στο νέο ΠΑΣΟΚ, ως ένα κόμμα σύγχρονο, επαναστατικό, κινηματικό, όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και στο ότι ο ίδιος μπορεί να αποτελέσει την κύρια επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ιδεολογικά και αξιακά απέναντι από τη Ν.Δ. και τη συντηρητική παράταξη.

ΠΑΣΟΚ: Ο πόλεμος των έξι ημερών-6

Νάντια Γιαννακοπούλου

Στοίχημα, η μαζική συμμετοχή

Η Νάντια Γιαννακοπούλου προσμετρά ως βασικό κέρδος τής μέχρι τώρα προεκλογικής εκστρατείας την επαφή με χιλιάδες πολίτες από κάθε κοινωνική ομάδα και ένα κοινό αίτημα για ουσιαστική αντιπολίτευση κι ένα κόμμα που να βρίσκεται δίπλα τους με ουσιαστικές προτάσεις. Την τελευταία εβδομάδα επιλέγει το μήνυμα της κρισιμότητας του ποιος θα εκλεγεί, καθώς αυτό θα κρίνει την πορεία των μεγάλων αλλαγών, όπως αναφέρουν από το επιτελείο της. Το κεντρικό σύνθημα είναι το τρίπτυχο «Μαζική συμμετοχή – Ενότητα – Νέο ξεκίνημα», με την ίδια να θεωρεί κρίσιμη τη μαζική συμμετοχή στη διαδικασία.

Φωτ. Το κλίμα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ έχει ζεσταθεί, ειδικά μετά και το ντιμπέιτ της Τρίτης. Οι έξι υποψήφιοι φέρεται να συμφωνούν ότι μια μαζική προσέλευση στις κάλπες μπορεί να προσλάβει χαρακτηριστικά αυτοδύναμου πολιτικού γεγονότος, που θα υπερβαίνει τα στενά όρια της εσωκομματικής διαδικασίας και μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τις πολιτικές εξελίξεις. INTIME NEWS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT