Εντός και Εκτός: Τριμερής για το Κυπριακό υπό τον Γκουτέρες τον Οκτώβριο

Εντός και Εκτός: Τριμερής για το Κυπριακό υπό τον Γκουτέρες τον Οκτώβριο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Πολεμική Αεροπορία δεν αντιμετωπίζει τόσο σημαντικό πρόβλημα όσο άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων για την εξεύρεση νέων που επιθυμούν να κάνουν στρατιωτική καριέρα. Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα είναι και εκεί υπαρκτό, γίνεται μια τεράστια καμπάνια με τίτλο «Ερχόμαστε εμείς σε εσάς», προκειμένου οι νέοι και οι νέες στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας να εξοικειωθούν με την αεροπορική εμπειρία. Ετσι, η Π.Α. θα μεταφέρει εξομοιωτές πτήσεων, ξεκινώντας αυτή την Παρασκευή από τα Ιωάννινα (4-6.10). Ακολουθούν η Καστοριά (11-13.10), η Κοζάνη (18-20.10), η Ξάνθη (25-28.10) και η Αλεξανδρούπολη (1-3.11).

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί άτυπη τριμερής συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). «Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διμερών συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας προσκάλεσε τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ, σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση τον Οκτώβριο, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουζαρίκ, προσθέτοντας ότι «η ημερομηνία της άτυπης συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Γενικού Γραμματέα θα ανακοινωθεί σύντομα», καθώς και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και τον Αύγουστο, αλλά ναυάγησε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 64ης επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. «Επαναβεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες μας παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στον στόχο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της με τον κ. Χριστοδουλίδη. Στο ίδιο πλαίσιο, παρατήρησε ότι «για τον λόγο αυτό, διχοτομικές λογικές και επιδιώξεις δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο δεν μπορούν παρά να απορρίπτονται» και πρόσθεσε ότι «με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Η κ. Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, θα ενισχύσει τη στρατηγική μας θέση, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι κύριες εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο, όπου ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, εγκαινίασαν την έκθεση «Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων». Η πεντηκονταετία από το 1974 αποτέλεσε φέτος αφορμή για την επιστροφή στις μνήμες του καταστροφικού εκείνου έτους για τον Κυπριακό Ελληνισμό και η Βουλή των Ελλήνων έχει συνδιοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις, με σκοπό να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη. «Με καρτερία και απαντοχή θυμόμαστε την τραγωδία, αλλά τιμούμε και τον υψωμό μιας χώρας, που παρά την τραγωδία αντιμετώπισε τα προβλήματά της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας. «Η έκθεση καταμαρτυρεί τις πληγές που μένουν ακόμη ανοιχτές στη μαρτυρική Κύπρο μας. Πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, αγνοούμενοι, πόνος. Πόνος και όλεθρος για 50 συναπτά έτη. Ενα το μήνυμα: δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε», είπε από την πλευρά της η κ. Δημητρίου.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν ξέρω πού πήγε ο Αμερικανός τουρίστας που ανέφερες, σίγουρα όχι σε δημόσιο νοσοκομείο». Αυτή ήταν η αντίδραση του Χάρη Δούκα σε ανάρτηση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τον Αμερικανό τουρίστα που «εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με το ΕΣΥ, που αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα». Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «όποτε το επιθυμείτε μπορώ να σας ξεναγήσω σε οποιοδήποτε από τα 93 νοσοκομεία που ανακαινίζουμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του». Αυτά περί «άμεσης» επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που θυμίζει ολοένα και περισσότερο κλωτσοπατινάδα στο καμπιονάτο τη δεκαετία του ’80.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT