Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Βέμπερ – Μπακόλα στο ΕΛΚ

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Βέμπερ – Μπακόλα στο ΕΛΚ

Η αμφιλεγόμενη πρόσληψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα γενικού γραμματέα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές, την αύξηση των εδρών του στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και την επιτυχή επανεκλογή της υποψήφιάς του για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ότι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα αντιμετωπίζει εσωτερικούς «τριγμούς», εξαιτίας μιας προσωπικής διαμάχης μεταξύ του προέδρου του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του Θανάση Μπακόλα.

Οι δύο άνδρες –που κατέβηκαν μάλιστα από κοινού ως υποψήφιοι στο καταστατικό συνέδριο του ΕΛΚ το 2022 για τη θέση προέδρου και γενικού γραμματέα, αντίστοιχα– συγκρούστηκαν εσχάτως, εξαιτίας μιας αμφιλεγόμενης πρόσληψης του Βέμπερ –όπως αποκάλυψε το Politico– που προκάλεσε την αντίδραση του Θανάση Μπακόλα.

Η ιστορία ξεκινάει από τον περασμένο Ιούλιο, εξηγεί στην «Κ» αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν ο Βέμπερ προσέλαβε έναν Βέλγο, πρώην ευρωβουλευτή, τον Τομ Βαντενκεντελάερ, προκειμένου να αναλάβει «τις σχέσεις με τα κόμματα – μέλη», αρμοδιότητα που ωστόσο ανήκει στον γενικό γραμματέα του κόμματος, ενώ πριν από λίγες μέρες παρουσιάζοντας νέο οργανόγραμμα όρισε τον Βέλγο «επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος», που θα ήταν υπεύθυνος και για τα οικονομικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΛΚ, αλλά και τη βελγική νομοθεσία ο νομικά υπεύθυνος για τυχόν παραβάσεις είναι ο γ.γ. Για τον λόγο αυτό, ο Θανάσης Μπακόλας απέλυσε τον Βέλγο από τη θέση αυτή, την περασμένη Παρασκευή.

Λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του προεδρείου τη Δευτέρα, ο Βέμπερ κατέθεσε πρόταση, ώστε ο Βέλγος να γίνει επικεφαλής του γραφείου του.

Πέρα από την προσωπική διαφορά των δύο ανδρών, παρατηρητές των εξελίξεων εντός του κόμματος «βλέπουν» εδώ και καιρό μια διάθεση του Μάνφρεντ Βέμπερ –που έχει το διπλό «καπέλο» προέδρου της ευρωομάδας και του πολιτικού κόμματος– να ελέγξει πλήρως το ΕΛΚ, ιδιαίτερα ενόψει του νέου καταστατικού συνεδρίου στα τέλη Απριλίου του 2025, στη Βαλένθια. Αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί ότι ο Βέμπερ ενδεχομένως να αναζητά νέο υποψήφιο γ.γ., που δεν θα έχει ωστόσο ερείσματα σε ισχυρούς ηγέτες της Ε.Ε.

Ο ίδιος, πάντως, εγκαινίασε μέσω της διήμερης πολιτικής συνέλευσης «διάλογο» για τον «εκσυγχρονισμό» του κόμματος με τη συμμετοχή ειδικών, όπως του καθηγητή Σάιμον Χιξ. Οι τελευταίες κινήσεις του, όμως, εντός του ΕΛΚ δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς ηγέτες, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον ίδιο. Αξιωματούχος του κόμματος, μάλιστα, τονίζει ότι το ΕΛΚ κερδίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εξαιτίας των κομμάτων – μελών του. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος μιλώντας στην «Κ» αναρωτιέται για τη χρονική συγκυρία και τις προθέσεις του Βέμπερ: «ομάδα που κερδίζει συστηματικά από το 2022, γιατί να την αλλάξεις;».

Στην πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ μετείχαν και οι υποψήφιοι επίτροποι του κόμματος στη νέα Κομισιόν, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των ακροάσεών τους από τις σχετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT