Εντός και Εκτός: Το σχέδιο «Κόσμος» για την επιστροφή Ελλήνων από τον Λίβανο

Εντός και Εκτός: Το σχέδιο «Κόσμος» για την επιστροφή Ελλήνων από τον Λίβανο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η σύγκρουση στον Λίβανο έχει δημιουργήσει εκ των πραγμάτων ανησυχία στην Αθήνα για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι η πιθανότητα κατάρρευσης της χώρας και έκρηξης νέων μεταναστευτικών ροών προς όλες τις κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, πάντως, η βασική μέριμνα της Αθήνας, όπως αποκάλυψε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να διασφαλίσει τη μεταφορά των πολιτών που διαθέτουν ελληνική υπηκοότητα και ζουν ή δραστηριοποιούνται στη χώρα. Πρόκειται για περίπου 3.500 με 4.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι 800 ήδη έχουν επικοινωνήσει με προξενικές αρχές προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υφίστανται. Πάντα, βέβαια, η πρώτη λύση για όποιον επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα είναι η μεταφορά με εμπορικές πτήσεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη επιχείρηση επιστροφής των Ελλήνων του Λιβάνου, θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Κόσμος». Αν ενεργοποιηθεί αυτό το σχέδιο, κατ’ αρχάς το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει αφενός τις Αρχές του Λιβάνου, αφετέρου τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ελέγχει εκ των πραγμάτων τον εναέριο χώρο αλλά και τη θάλασσα στην περιοχή. Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά είτε από αέρος είτε διά θαλάσσης. Στην περίπτωση της εναέριας επιλογής, τότε δύο μεταγωγικά C-130 θα φτάσουν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο. Στην επιλογή της θαλάσσιας οδού, ήδη έχουν επιλεγεί δύο αρματαγωγά που θα πλεύσουν έως τον Λίβανο συνοδεία δύο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Σε αυτή την περίπτωση, τα πλοία θα επιλέξουν τα λιμάνια της Βηρυτού, της Τρίπολης ή και της Νάκουρα στον νότιο Λίβανο. Σε κάποια από αυτές τις πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης θα πρέπει να υπολογιστεί ότι τα ελληνικά πλοία ή αεροπλάνα δεν θα μεταφέρουν μόνον Ελληνες πολίτες, αλλά και υπηκόους χωρών που έχουν ζητήσει συνδρομή εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Το σχέδιο ενεργοποιείται για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Νίκος ∆ένδιας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Διαδικασία του Βερολίνου επέστρεψε στη γενέτειρά της, δηλαδή το ίδιο το Βερολίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε εκεί χθες, όπου και διαβεβαίωσε για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Τα Δυτικά Βαλκάνια οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ιδίως την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου. Είναι πολύ σημαντικό, είναι ζωτικής σημασίας, για την Ε.Ε., εν μέσω δύο πολέμων και τεράστιων προκλήσεων στην περιοχή μας και ευρύτερα στον πλανήτη, να παραμείνουν πόλος σταθερότητας. Και η σταθερότητα επέρχεται με τη διεύρυνση». Η τοποθέτηση της Ελλάδας υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια δεν ξεφεύγει από τη συνολικότερη στάση της χώρας για την περιοχή. Και το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένονται πρωτοβουλίες κυρίως στο μέτωπο των σχέσεων της Ελλάδας με το αλβανικό στοιχείο, καθώς η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στη βαθιά κατάψυξη. Και μια υπηρεσιακή λεπτομέρεια. Από χθες, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε η Λάνα Ζωχιού και επισήμως. Μέχρι πρότινος ήταν αναπληρώτρια του Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος αναλαμβάνει το διπλωματικό γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες. Εκεί θα περνάει πια τον περισσότερο χρόνο ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Και ήδη με την επίσημη πρώτη του με το αξίωμα επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Σε ερώτηση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης για την άρση εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από συμμάχους, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κ. Ρούτε απάντησε με χαρακτηριστικά αόριστο τρόπο. Αναφέρθηκε στις πολλές συναντήσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ξεκάθαρα η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνει συνολικά εντός του ΝΑΤΟ και όχι μόνο θα το προωθήσω, αλλά και το αποδέχομαι, φυσικά. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και θα έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό εντός ΝΑΤΟ να μην υπάρχουν λόγοι σχετικά με το ποιος προμηθεύεται τι, γνωρίζω ότι υπάρχουν ευαισθησίες γι’ αυτό το ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Η ΑΤΑΚΑ

«64 χρόνια μετά την ίδρυσή της, και παρά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Ενδιαφέρον είχε, πάντως, και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι «οι δεσμοί μεταξύ των εθνών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT