Οι «δεξαμενές» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Οι «δεξαμενές» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Από ποια πολιτικά κοινά επιδιώκουν να αντλήσουν ψηφοφόρους την Κυριακή

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπειρα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με μακρά διαδρομή σε κομματικές διαδικασίες, δεν κρύβουν τη δυσκολία τους λίγες ημέρες πριν από την πρώτη κάλπη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, να εκτιμήσουν με ασφάλεια ποιος ή ποιοι από τους υποψηφίους θεωρούνται φαβορί. Η δυσκολία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου αναλόγως με την υπο-ομάδα που ερωτάται, το αποτέλεσμα διαφοροποιείται, ενώ σε αρκετές από αυτές οι διαφορές τουλάχιστον ανάμεσα στους τέσσερις από τους υποψηφίους που δείχνουν να έχουν εξασφαλίσει ασφαλές προβάδισμα (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου) είναι τέτοιες, που θα μπορούσαν εύκολα να ανατραπούν.

Στοίχημα η συμμετοχή

Το πόσοι και, κυρίως, ποιοι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη την προσεχή Κυριακή φαίνεται ότι είναι το στοιχείο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι υποψήφιοι καλούν σε μαζική συμμετοχή και οι προσδοκίες είναι μεγάλες, καθώς προεξοφλείται ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 270.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της εκλογής ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ το 2021. Στην τελική ευθεία κάθε υποψήφιος προσπαθεί μέσω του μηχανισμού που διαθέτει να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, ώστε να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το δικό του ακροατήριο θα συμμετέχει στις εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ότι διαθέτει προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές ψήφισαν ΠΑΣΟΚ 508.487 ψηφοφόροι, σημαντικό ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι θα συμμετέχει στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς προεξοφλείται ότι πρόκειται για ανθρώπους που παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο κόμμα. Το πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη σε αυτό το ακροατήριο είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο στο τιμόνι του κόμματος, επιβραβεύοντας κατά κάποιο τρόπο την ηγεσία του. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, αν και όχι στον βαθμό που πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε, δεδομένης της ευρύτερης πολιτικής συγκυρίας. Ο ίδιος απευθύνεται σταθερά στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κόμμα απογοητευμένοι, να επιστρέψουν και να του ξαναδώσουν κεντρική θέση στην πολιτική σκηνή.

Τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου χωρίζουν στις δημοσκοπήσεις διαφορές που είναι εύκολο να ανατραπούν.

Ο Χάρης Δούκας, με βασικό εφόδιο τη νίκη στον Δήμο Αθηναίων, θεωρείται ότι έχει προβάδισμα σε ψηφοφόρους που θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που πριν από μερικά χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης, έκαναν την αντίθετη διαδρομή. Εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ αναζητώντας πολιτική έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα μπορούσε να επανέλθει. Και αυτό που πιστεύουν στο επιτελείο του κ. Δούκα είναι ότι ο ίδιος εκφράζει καλύτερα από κάθε άλλο υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την προσδοκία αυτού του κοινού ότι μπορεί πάλι να εκπροσωπηθεί από ένα κόμμα εξουσίας. Οτι μπορεί, δηλαδή, να μεταφέρει την επιτυχία του στον Δήμο Αθηναίων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ενα μήνυμα που απευθύνεται και προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, που έχουν βρει καταφύγιο στην αποχή.

Στον αντίποδα, στους ψηφοφόρους που έχασε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά του, εκτιμάται ότι έχει περισσότερες αναφορές η Αννα Διαμαντοπούλου. Οτι, δηλαδή, εκφράζει εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε περισσότερο με την περίοδο του εκσυγχρονισμού, αλλά και αυτό αναζήτησε άλλη πολιτική έκφραση μετά την οδυνηρή περιπέτεια της κρίσης, όταν το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε σημείο να δίνει μάχη ύπαρξης και όταν στην κεντρική πολιτική σκηνή τέθηκαν σκληρά διλήμματα για την πορεία και την προοπτική της χώρας.

Ο Παύλος Γερουλάνος επενδύει στην αμφίπλευρη διεύρυνση και μίλησε για εισροές και από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και από απογοητευμένους ψηφοφόρους της σημερινής κυβέρνησης, δίνοντας, ωστόσο, προτεραιότητα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους που επιλέγουν την αποχή. Οπως είπε, περίπου 3,5 εκατ. ψηφοφόροι δεν πάνε πια στις κάλπες και τουλάχιστον οι μισοί ήταν ΠΑΣΟΚ το 2009.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει δώσει ξεκάθαρα το στίγμα του ΠΑΣΟΚ της πρώτης εποχής, της δεκαετίας του ’80, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος και τα εθνικά θέματα, ποντάροντας και στο συναίσθημα ψηφοφόρων που έφυγαν από το κόμμα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου επενδύει σε ένα ακροατήριο που επιθυμεί μια πιο δυναμική και εκσυγχρονιστική πολιτική έκφραση.

Με βάση αυτή τη «χαρτογράφηση» η σύνθεση των ψηφοφόρων της Κυριακής θα είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα.

Εννιακόσια εκλογικά κέντρα

Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (pasok.gr) μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν την Κυριακή. Ο σχετικός κατάλογος έχει συνταχθεί ανά περιφέρεια και ανά δήμο. Θα λειτουργήσουν περισσότερα από 900 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ 19 εκλογικά κέντρα θα στηθούν για τους αποδήμους, οι οποίοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος για το πού βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα και το ωράριο λειτουργίας τους.

Οσον αφορά την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΔΕΚΑΠ, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. την Κυριακή και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. τόσο κατά τον πρώτο γύρο όσο και κατά τον δεύτερο, εφόσον αυτός απαιτηθεί.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Ελληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ηλικίας 16 ετών και άνω (γεννηθέντες το 2008 και πριν). Η ταυτοποίησή τους θα γίνεται με επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος νέου τύπου. Για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, χρειάζεται και η επίδειξη ΑΜΚΑ από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e-ΕΦΚΑ).

Το αντίτιμο για συμμετοχή στη διαδικασία ορίστηκε στα 3 ευρώ και αφορά μόνο τον πρώτο γύρο, καθώς στον δεύτερο γύρο δεν θα υπάρξει αντίτιμο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους ή άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα έχουν μόνο όσοι ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. Οι εκλογείς του δεύτερου γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT