Κρίσιμο το εύρος της συμμετοχής στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμο το εύρος της συμμετοχής στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Εάν στις κάλπες προσέλθουν οι ψηφοφόροι του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ευνοείται ο Στέφανος Κασσελάκης.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις «ζαλίζουν» την Κουμουνδούρου και ειδικότερα τους υποψήφιους προέδρους. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν ανήμποροι το κόμμα τους να κατρακυλά αρκετά κάτω από τη ζώνη του 10%. Τρίτη, τέταρτη, ακόμη και πέμπτη, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να συσπειρώσει την κομματική βάση που μέχρι το 2019 τής έδινε κυβερνητική προοπτική στη ζώνη του 30%.

Η σημερινή εικόνα φαίνεται ότι ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη, ασχέτως αν το κόμμα που ενδεχομένως κληθεί να αναλάβει βγάζει μια εικόνα «εξαΰλωσης». Στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 στην πρόθεση ψήφου, που αφορά τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει ποσοστό 43,5%, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ακολουθεί με 25,8% και τον Παύλο Πολάκη με 14%. Στο σύνολο των πολιτών, ο Σωκράτης Φάμελλος προηγείται με 26,3%, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι δεύτερος με 21,1% και τρίτος ο Παύλος Πολάκης με 14%.

Ιδια εικόνα βγαίνει και από την Palmos Analysis για το tvxs. O Σωκράτης Φάμελλος επικρατεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 (κατά 13% και 5%, αντίστοιχα, του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) ενώ τον προσπερνάει ο Στέφανος Κασσελάκης στους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών του 2024 με ποσοστό 3%. Επιμύθιο: αν ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν «επαναπατρίσει» την παλαιά βάση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους «87».

Νέο μέτωπο άνοιξε ο Χρήστος Γιαννούλης στο Action 24, που υπογράμμισε τον κίνδυνο διάσπασης σε περίπτωση που το συνέδριο λάβει διαφορετικές αποφάσεις από την Κεντρική Επιτροπή, που κήρυξε έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη. «Αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι “κατεβαίνει” ο διακόπτης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στον βουλευτή Θεσσαλονίκης απάντησε η Νίνα Κασιμάτη, κάνοντας λόγο στο Open για απαράδεκτη δήλωση. «Πραγματικά δυναμιτίζει τα πράγματα. Το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει και κάποιοι να μην ορέγονται να κάνουν μπλακ άουτ στη δημοκρατία», είπε εμφατικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Ναυτεμπορική TV, αφού επανέλαβε πως πρέπει να γίνει ντιμπέιτ, ανέφερε σε σχέση με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Είναι αντιδημοκρατικό η Βουλή να κάνει άρση εμπιστοσύνης σε έναν πρωθυπουργό; Ο,τι προβλέπει η Ελληνική Δημοκρατία για την κυβέρνηση προβλέπει και για τον πρόεδρο το καταστατικό του κόμματος». Γενικά, το κλίμα μεταξύ των «87» και της πλευράς Κασσελάκη παραμένει τεταμένο. Η νέα πλειοψηφία θεωρεί πως οι ανακοινώσεις στήριξης που βγάζουν κάποιες νομαρχιακές υπέρ του τέως προέδρου δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ο τέταρτος υποψήφιος

Με ένα βίντεο περίπου δύο λεπτών ανακοίνωσε ο Νικόλας Φαραντούρης την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Με σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά», στο μήνυμά του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση και ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματός μας σε μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Μια πατριωτική Αριστερά με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες, διεθνές κύρος και ευρωπαϊκή παρουσία στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Που θα εμπνέει σεβασμό στους αντιπάλους και ενθουσιασμό στους πολίτες. Και έτσι να ηγηθούμε μιας νικηφόρου εκλογικής πορείας των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων».

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν σε ενωτικούς τόνους. Οι περισσότεροι, με το «καμπανάκι» που χτυπούν οι δημοσκοπήσεις, τόνισαν ότι οι προσωπικές κόντρες θα πρέπει να μείνουν στην άκρη για να μην προκληθούν άλλα προβλήματα. Ο Νίκος Παππάς στην εισήγησή του απευθύνθηκε στους βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να επιτρέπεται «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υποκαθιστούν την κοινοβουλευτική μας δουλειά ή, πολύ περισσότερο, να την επισκιάζουν στο δημόσιο λόγο». Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «Να μη λέμε πράγματα που θίγουν άλλους συντρόφους». «Ολοι να πάμε ενωμένοι και συντεταγμένα στην εκλογή προέδρου», ζήτησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT