Το σχέδιο για τις προσφυγικές ροές – Εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Το σχέδιο για τις προσφυγικές ροές – Εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Φόβοι λόγω του πολέμου στον Λίβανο - Αναγκαία η συνεννόηση των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μετατόπισης πληθυσμών λόγω των συρράξεων στη Μέση Ανατολή.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μετατόπισης πληθυσμών λόγω του ντόμινο των πολεμικών εξελίξεων τόνιζαν χθες στην «Κ» πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι σήμερα στις 4.30 το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ηδη υπάρχουν πληροφορίες για εσωτερικό εκτοπισμό –εντός του Λιβάνου– περίπου 1 εκατομμυρίου ατόμων. Αρχικά πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να υποστηριχθούν μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας στα σημεία που έχουν καταφύγει ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν. Σε δεύτερο χρόνο, εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη ή η τάση μετακίνησης πληθυσμών, χρειάζεται να έχει οργανωθεί η μετακίνησή τους στο πρότυπο του σχεδίου που εφαρμόστηκε για το Αφγανιστάν το 2021», σημείωναν.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 550 υπήκοοι Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω της ανόδου των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, ενώ άλλοι Αφγανοί πολίτες μετέβησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συζητηθεί η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια βάση υποδοχής στην Κύπρο για τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να μεταφερθούν, εφόσον πρόκειται για το κράτος-μέλος που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στην περιοχή των συρράξεων. «Από εκεί θα μπορούσε να πραγματοποιείται διαμοιρασμός των ανθρώπων σε άλλα κράτη-μέλη με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο οι χώρες της Ευρώπης έχουν συναποφασίσει. Το σχέδιο υποδοχής και διαμοιρασμού θα πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα», υπογράμμιζαν, συμπληρώνοντας ότι έτσι «θα αποφύγουμε την κατάσταση που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε το 2015, όταν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα. Θα πρέπει να επιμείνουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πιθανό πρόβλημα και όχι για ελληνικό μόνο».

Η κατάσταση στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή προβληματίζει έντονα την Αθήνα. «Αναμενόμενο» χαρακτήρισε χθες για άλλη μία φορά ένα νέο προσφυγικό ρεύμα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Είναι λογικό να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Ετσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και συμπλήρωσε ότι «στον Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύρων πολιτών αλλά και Ιρακινοί. Ενδέχεται αυτός ο πληθυσμός να ξαναπάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς τη Δύση και πιθανότατα αρκετοί να περάσουν από τη χώρα μας».

Πληρότητα δομών

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για φιλοξενία προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι αυξημένες ροές δεν θα δημιουργήσουν πίεση. Σε κάποιες δομές στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά η πληρότητα είναι αυξημένη και πλησιάζει το 100%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT