ΠΑΣΟΚ: Κόντρες στην τελική ευθεία

Υψηλοί τόνοι και αιχμές μεταξύ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

πασοκ-κόντρες-στην-τελική-ευθεία-563252503

Κατά κοινή ομολογία και με ελάχιστες εξαιρέσεις, η προεκλογική περίοδος για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και τοξικότητα και σε περιβάλλον πολιτικού πολιτισμού. Στην τελική ευθεία, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνουν και πληθαίνουν οι προσωπικές αιχμές, καθώς καθένας από αυτούς επιδιώκει να καταστήσει ξεκάθαρο το στίγμα του έναντι των αντιπάλων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε μόλις προχθές για «πρίγκιπες, βαρώνους και φευγάτους, που εγκατέλειψαν το κόμμα στα δύσκολα», ούτε η επαναλαμβανόμενη πικρία που εκφράζει μιλώντας για σχέδιο να τεθεί θέμα ηγεσίας, που είχε δρομολογηθεί ήδη πριν από τις ευρωεκλογές.

1. ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Η αχαριστία, οι βαρώνοι και οι φευγάτοι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, προφανώς έχει απέναντί του όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι φιλοδοξούν να τον αντικαταστήσουν. Εχει εκδηλώσει την ενόχλησή του για τον Χάρη Δούκα και την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία, την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν ως εκδήλωση αχαριστίας από ένα στέλεχος που ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στήριξε και ανέδειξε. Η δήλωση για «βαρώνους και φευγάτους» ερμηνεύθηκε ως αναφορά στον Παύλο Γερουλάνο και στην Αννα Διαμαντοπούλου. Με τον κ. Γερουλάνο υπάρχει μέτωπο για τις χαμηλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Ευρύτερα για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο, η πλευρά Ανδρουλάκη επιρρίπτει ευθύνες στους βουλευτές που εκλέγονται εκεί και η κριτική αφορά και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα ηγεσίας το βράδυ των ευρωεκλογών. Οσον αφορά την κ. Διαμαντοπούλου, είναι κοινή η κριτική που δέχεται από όλους τους συνυποψηφίους πως απουσίασε από τις κρίσιμες μάχες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

2. ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
Είμαστε πέντε που μιλάμε για νέα ηγεσία

Ο Χάρης Δούκας απορρίπτει την κριτική που δέχεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Τον στήριξα και με στήριξε. Επειδή κέρδισα την Αθήνα, τον πρόδωσα; Είμαστε πέντε που λέμε πως χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας», αναφέρει. Ο δήμαρχος Αθηναίων δέχεται σταθερά κριτική από συνυποψηφίους του για το γεγονός ότι λίγο καιρό μετά την εκλογή του στον δήμο, αποφάσισε να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο και όχι να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του εκεί. Ο ίδιος απάντησε ότι εάν εκλεγεί θα καλέσει όλους τους υπόλοιπους για να συμβάλουν στην εκπόνηση του προγράμματος του κόμματος, ενώ δηλώνει ότι προκρίνει ένα μοντέλο με κατανομή ρόλων και ευθύνης σε όλους.

3. ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Απαραίτητη η παρουσία στη Βουλή

Ο Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης του επιτίθεται γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο. Ο ίδιος έχει στραφεί κατά του Χάρη Δούκα και της Αννας Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής, ώστε να έχει παρουσία και να ασκεί αντιπολίτευση στη Βουλή.

4. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με εμένα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Η Αννα Διαμαντοπούλου τις τελευταίες ημέρες επιμένει πως είναι εκείνη που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αναφορά που εμπεριέχει την κριτική που έχει δεχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία και να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος.

5. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
Αναφορά με αιχμές προς όλους τους αντιπάλους

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε μία πρόταση συμπύκνωσε τις αιχμές έναντι των υπολοίπων, λέγοντας ότι εκείνος δεν έκανε ούτε φράξιες, ούτε ίντριγκες, ούτε προετοιμαζόταν να θέσει θέμα το βράδυ των ευρωεκλογών, αλλά ούτε και χρησιμοποίησε ένα ολόκληρο ΠΑΣΟΚ για να εκλεγεί ένας συγκεκριμένος ευρωβουλευτής.

6. ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Χαμένη ευκαιρίαγια το κόμμα οι ευρωεκλογές

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, την ηγεσία του οποίου αμφισβήτησε τη νύχτα των ευρωεκλογών, και επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να είναι δεύτερο κόμμα, ενώ παράλληλα θέτει το ερώτημα τι θα αλλάξει αν επανεκλεγεί ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόταση Κακλαμάνη

Στην εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ παρενέβη χθες το ιδρυτικό μέλος του κόμματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δημοσιοποίησε πρόταση που έχει κατατεθεί και εκκρεμεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητείται το συνέδριο του κόμματος να εκλέγει αντιπρόεδρο και πέντε μέλη εκτελεστικού οργάνου, που θα ασκούν προβλεπόμενες από το καταστατικό αρμοδιότητες, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, που γίνεται όχι από τα μέλη του κόμματος αλλά με τη συμμετοχή ψηφοφόρων και εκτός κόμματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT