Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας: Μηνύματα Ερντογάν για το Αιγαίο

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας: Μηνύματα Ερντογάν για το Αιγαίο

Με την αναφορά ότι «δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισής της», η Αγκυρα φέρεται να «φωτογραφίζει» τα θαλάσσια πάρκα και τις δηλώσεις Δένδια για τα 12 μίλια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη χθεσινή –κεκλεισμένων των θυρών– συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή, μάλιστα, του χτυπήματος του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και, κυρίως βέβαια, για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Γεραπετρίτης ουσιαστικά επανέλαβε ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έλαβαν εντολή να κάνουν τα πρώτα προκαταρκτικά βήματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό πλαίσιο για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «επόμενη φάση είναι να διερευνήσουμε εάν υπάρχει πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να πάμε στο επόμενο στάδιο, που θα είναι η οριοθέτηση». Ενώ προσέθεσε ότι «ακόμη βρισκόμαστε σε προκριματική φάση».

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την Αγκυρα εστάλησαν μηνύματα προς την Αθήνα. Τα μηνύματα αυτά εντοπίζονται στο πέμπτο σημείο του ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται, χαρακτηριστικά, πως στη διάρκεια της συνεδρίασης «σημειώθηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισής της και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη εδαφών συνεργασίας με την εγκαθίδρυση μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Τονίστηκε ότι το να ενεργείς με κοινή λογική είναι η καλύτερη επιλογή». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη αποστροφή αφορά δύο σημεία: πρώτον, την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει κανονικά. Και, δεύτερον, τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια περί δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα στοχοποιεί τακτικά τον κ. Δένδια. Στην ίδια συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε και τη στάση της Αγκυρας υπέρ του Λιβάνου και κατά του Ισραήλ.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας: Μηνύματα Ερντογάν για το Αιγαίο-1
Πατέρας με την κόρη του λίγο πριν επιβιβαστούν στο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βηρυτό. Η επιχείρηση επαναπατρισμού 60 υπηκόων Ελλάδας και Κύπρου από τον Λίβανο ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία. [REUTERS / Alkis Konstantinidis]

Εν τω μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση μεταφοράς συνολικά 60 ατόμων, με υπηκοότητες Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), το οποίο απογειώθηκε από την Ελευσίνα, προσγειώθηκε στη Βηρυτό και επέστρεψε χθες το απόγευμα έχοντας κάνει νωρίτερα μια στάση στη Λάρνακα. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά από το ΓΕΕΘΑ και την παρακολούθησε από την αρχή έως το τέλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Η πτήση του C-130 έγινε σε συνεννόηση με τις ισραηλινές δυνάμεις άμυνας αλλά και την αστυνομία του Λιβάνου, η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Για την ασφάλεια των προσώπων που μεταφέρθηκαν στο αεροσκάφος επέβαιναν και άνδρες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT