Εντός και Εκτός: Συνεδρίαση σε χαμηλό βαρομετρικό

Εντός και Εκτός: Συνεδρίαση σε χαμηλό βαρομετρικό

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μαθαίνω ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η ατμόσφαιρα ήταν ελαφρώς «παγωμένη». Η συζήτηση αφορούσε την κατάσταση στον Λίβανο, η οποία εξελίσσεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Διαβάσατε το σχετικό, λεπτομερές ρεπορτάζ και στη χθεσινή «Κ». Η ατμόσφαιρα δεν ήταν, πάντως, «παγωμένη» για την κατάσταση στον Λίβανο. Του ΚΥΣΕΑ είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, με σκοπό, βεβαίως, τον συντονισμό των επιχειρήσεων απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Εγινε, μάλιστα, και μια άτυπη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ για τη σύσκεψη, η οποία κυκλοφόρησε πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Αυτό φαίνεται ότι δεν ενθουσίασε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να «καπελώσει» το ΚΥΣΕΑ που έγινε το απόγευμα, με όλες τις κρίσιμες πτυχές του θέματος στην ατζέντα. Η επιχείρηση, πάντως, πήγε πολύ καλά, καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έκαναν –ως συνήθως– τη δουλειά τους.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία αποφάσισε τελικά να απόσχει από τη νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag» που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έδρα την Ανδραβίδα, παρότι είχε προσκληθεί. Ευθύς εξαρχής το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ είχε το υπουργείο Εξωτερικών για μια άσκηση η οποία διεξάγεται κατά κύριο λόγο στο δυτικό μέρος της Ελλάδας και πάνω από την Πελοπόννησο. Αν και η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο να γίνει χρήση του όρου «νατοϊκός εναέριος χώρος» (NATO Airspace), η αντιπαραγωγική στάση της Αγκυρας για τα θέματα που αφορούν την κατάθεση σχεδίου πτήσης και σεβασμού του χώρου ευθύνης Αθηνών (FIR) οδήγησε σε αδιέξοδο. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας υποστηρίζεται ότι «στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης που ετοίμασε η Ελλάδα, κατόπιν αίτησης του σχεδίου πτήσης, στη γραμμή FIR (Flight Information Region) που την παρουσίασε ως δική της περιοχή κυριαρχίας, έγιναν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες (από την Τουρκία) και παρόλο που οι Αρχές του ΝΑΤΟ έδειξαν θετική προσέγγιση, δεν διασφαλίστηκε η συμμετοχή στην άσκηση λόγω της επιμονής στη στάση της οικοδέσποινας Ελλάδας».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε συνέντευξή του (ΕΡΤ) μίλησε για τη Χαμάς με έναν τρόπο όχι ασυνήθιστο για στέλεχος του Περισσού. «Το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης. Τους τζιχαντιστές τους εξόπλισαν οι Δυτικοί και τώρα βλέπουν τα επίχειρα», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με τις δολοφονίες Παλαιστινίων και των πολιτικών εκπροσώπων τους». Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε σχέση πολιτική με τη Χαμάς, αλλά δεν μπορεί στον ρόλο του θύτη που είναι το Ισραήλ να εξισώνουμε τα θύματα, τους Παλαιστινίους. Θυμίζω ότι στη Λωρίδα της Γάζας είναι κυβέρνηση από τη Χαμάς. Είναι μια πολιτική οργάνωση». Αν οι σφαγές της 7ης Οκτωβρίου ήταν «αντίποινα» είναι, προφανώς, κάτι πολύ συζητήσιμο και λίγοι άνθρωποι θα δεχθούν αυτή τη λογική. Ωστόσο, εδώ πρέπει κάποιος να εστιάσει στο πολιτικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το ΚΚΕ. Στον Περισσό θέλουν να εμφανίζονται ως οι μόνοι πραγματικοί «αντισυστημικοί» («αντιαμερικανοί», «αντισιωνιστές», «αντιευρωπαϊστές» και λοιπά «αντί»), ουσιαστικά σέρνοντας τα κόμματα που ίσως επιθυμούσαν να είναι κάπως πιο κεντροαριστερά προς τις θέσεις τους. Οπως έγινε και με τη Νέα Αριστερά. Οπως –ίσως– γίνει τελικά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί, βέβαια, για έναν εργάζονται κοπιαστικά: τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βηρυτός από όπου απεγκλωβίστηκαν χθες συνολικά 60 Ελληνες (με υπηκοότητα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας) με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Πέρα από την ευχάριστη κατάληξη της περιπέτειάς τους (38 από αυτούς αποβιβάστηκαν στη Λάρνακα και οι υπόλοιποι 22 στην Ελευσίνα), ακόμη μία βασική είδηση που προκύπτει από αυτή την υπόθεση είναι ότι η Π.Α. διαθέτει περισσότερα του ενός C-130 για να διεκπεραιώσει το απαιτητικό έργο της. Και τούτο διότι πέρα από το C-130 που έφθασε έως τον Λίβανο, υπάρχουν ακόμη δύο που βρίσκονται σε επιφυλακή για τον ίδιο σκοπό. Οι διαθεσιμότητες ανεβαίνουν και ελπίζουμε αυτό να γίνει ακόμη περισσότερο, διότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα αποστολές όπως αυτή αναμένεται να αυξηθούν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Ελλάδα συντάσσεται με τον δυτικό σχεδιασμό, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν. Ανησυχεί προφανώς για την κλιμάκωση, προσπαθεί να πείσει τους φίλους μας Ισραηλινούς για την ανάγκη ενός πολιτικού πλαισίου που θα δίνει διέξοδο στους δικαιολογημένους πόθους των Παλαιστινίων». Αυτά είπε χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης αποτυπώνοντας με σύντομο και περιεκτικό τρόπο την ελληνική εξωτερική πολιτική στο Μεσανατολικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT