ΠΑΣΟΚ: Τα κεντρικά μηνύματα πριν από την κάλπη

ΠΑΣΟΚ: Τα κεντρικά μηνύματα πριν από την κάλπη

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέτουν διαφορετικά «διλήμματα» προς τους ψηφοφόρους της Κυριακής

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κωδικοποίηση των βασικών μηνυμάτων της προεκλογικής εκστρατείας τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνουν τον κύκλο συγκεντρώσεων και περιοδειών, καθώς η ώρα της κάλπης φθάνει. Καθένας επιδιώκει στο τέλος της προεκλογικής διαδικασίας να συμπυκνώσει το μήνυμα με το οποίο σκοπεύει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να τους πείσει να επιλέξουν εκείνον έναντι των αντιπάλων του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφές ότι επενδύει στη συνέχεια της πορείας με την οποία κατάφερε υπό την προεδρία του το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του. Το βασικό μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογική νίκη. «Μαζί επιστρέψαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μαζί συνεχίζουμε στις 6 Οκτώβρη. Μαζί θα κερδίσουμε τη Ν.Δ.». Σε αυτές τις προτάσεις κωδικοποιείται όλη η προεκλογική εκστρατεία του, στην οποία υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως πρόεδρος του κόμματος, με τις οποίες, όπως σταθερά ο ίδιος επισημαίνει, το ΠΑΣΟΚ απέκτησε και πάλι πολιτική αυτονομία και δυναμική στα ποσοστά του, τα οποία αργά, αλλά σταθερά αυξάνονται. Παράλληλα, απέναντι στους διεκδικητές της ηγεσίας οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητά του να φέρει το κόμμα στην εξουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απαντάει ότι είναι αυτός που θα το οδηγήσει σε νίκη έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον Χάρη Δούκα το βασικό σύνθημα ολοκλήρωσης της προεκλογικής εκστρατείας ενέχει το στοιχείο του ανοίγματος του κόμματος, προκειμένου να αγκαλιάσει ευρύτερες δυνάμεις και να απαντήσει στις αγωνίες της προοδευτικής βάσης. «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» είναι το σύνθημα. Μέσα από αυτό, ο δήμαρχος Αθηναίων και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δίνει το στοιχείο της συλλογικότητας, την οποία προτάσσει ως ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο θα ηγηθεί εάν νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές και το αναδεικνύει ως βασικό σημείο για την εκλογική επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Μαζί επιστρέψαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μαζί θα κερδίσουμε τη Ν.Δ.» το σύνθημα Ανδρουλάκη, «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» αυτό του Δούκα.

Ο Παύλος Γερουλάνος κωδικοποιεί το μήνυμα με το οποίο κλείνει την προεκλογική εκστρατεία του στη φράση «Ο άνεμος της αλλαγής». Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του, έχει διττή σημασία, καθώς προφανώς αφορά την αλλαγή ηγεσίας, την οποία και διεκδικεί. Παράλληλα, το μήνυμα αφορά μια πορεία νίκης στην οποία ο ίδιος δηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επέλθει αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Η χρήση του όρου «αλλαγή» παραπέμπει και στις ιστορικές καταβολές του ΠΑΣΟΚ και στην πρώτη περίοδο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εποχή της κυριαρχίας του επικεντρώνει το μήνυμά της η Αννα Διαμαντοπούλου. «Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ. Δυναμώνουμε την κοινωνία» είναι το βασικό σύνθημά της, που συνοδεύεται από μια ερωταπάντηση: «Μπορεί η χώρα; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ; Ναι, μπορούμε». Η κ. Διαμαντοπούλου κλείνει την προεκλογική εκστρατεία της με βασικό σύνθημα αυτό που από την πρώτη στιγμή προέταξε. Οτι το ΠΑΣΟΚ υπό τη δική της ηγεσία μπορεί να επανέλθει στην εξουσία, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το κεντρικό σύνθημά της εμπεριέχει το στοιχείο της «πρωθυπουργισιμότητας», με το οποίο έχει επενδυθεί η προεκλογική προσπάθεια για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάει άλλο» ο Μιχάλης Κατρίνης προσδίδει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία χαρακτηριστικά διαχωριστικής γραμμής για μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Στο μήνυμα αυτό κωδικοποιείται η σταθερή αναφορά του ότι δεν συμβιβάζεται με εκλογικά ποσοστά της τάξεως του 13%-14% για το κόμμα και ότι ο ίδιος διεκδικεί και μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή της μεγάλης παράταξης.

«Στασιμότητα και μικρά βήματα ή εναλλακτική πρόταση εξουσίας;». Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας προκρίνει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έχει επικεντρώσει την κριτική της όσον αφορά τη σημερινή ηγεσία στην αδυναμία, όπως λέει, να αξιοποιήσει την ευρύτερη πολιτική συγκυρία ώστε να καταστεί το ΠΑΣΟΚ εναλλακτικός πόλος εξουσίας, με την επαναπροσέγγιση της βάσης και των κοινωνικών ομάδων που το στήριξαν σταθερά την εποχή της παντοδυναμίας του.

Το σκεπτικό για τις τελευταίες συγκεντρώσεις

Τη δική τους σημειολογία έχουν οι επιλογές των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις τελευταίες συγκεντρώσεις και το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνει σήμερα σειρά για τη «μάχη της Αθήνας» και θα κάνει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στην Παλαιά Βουλή. Αύριο θα επισκεφθεί την Πάτρα για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Χάρης ∆ούκας θα κλείσει τις συγκεντρώσεις απόψε με ομιλία στη Λάρισα. Αύριο θα επισκεφθεί την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο για μια τελευταία επαφή με τους ψηφοφόρους της Μεγαλονήσου, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να ανακτήσει υψηλά ποσοστά.

Η Αννα ∆ιαμαντοπούλου έκλεισε χθες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις με την εκδήλωση της Αθήνας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Σήμερα και αύριο θα περιοδεύσει στο λεκανοπέδιο για να συνομιλήσει με πολίτες και υποψήφιους ψηφοφόρους.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα βρεθεί σήμερα στην Πάτρα για την προεκλογική συγκέντρωση των υποστηρικτών του στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μάλιστα συνεργάτες του αναφέρουν ότι μαζί του θα βρίσκεται και ο Νίκος Παπανδρέου, που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Αύριο ο κ. Γερουλάνος θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, από όπου και θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης θα περιοδεύσει σήμερα στην ορεινή Αχαΐα, ενώ για αύριο προγραμματίζει εκδήλωση για τη νεολαία στην Αμαλιάδα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία με συναντήσεις με φίλους και υποστηρικτές στην εκλογική της περιφέρεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT