Μητσοτάκης για Σαμαρά – Καραμανλή: Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά

Μητσοτάκης για Σαμαρά – Καραμανλή: Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό Νεοδημοκρατή»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να μην παραστούν στην γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς σχετικά για την στάση των δύο πρώην ηγετών της παράταξης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Mega, δήλωσε: «Εκανα το καθήκον μου τους κάλεσα προσωπικά, από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό Νεοδημοκρατή. Και νομίζω ότι μια μέρα γιορτής και χαράς είναι μια μέρα ενότητας για την παράταξη και πιστεύω ότι έτσι θα τη θυμόμαστε».

Αναφερόμενος στην ιστορία και το παρόν της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή παράταξη στη χώρα. «Το μόνο κόμμα που κράτησε, άντεξε και ενισχύθηκε ήταν η Νέα Δημοκρατία. Μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή μας αλλά ταυτόχρονα είχαμε και τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε», καθώς οι συνθήκες αλλάζουν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η παράταξή του στάθηκε απέναντι στον λαϊκισμό.

Εκανε λόγο για μία μεγάλη και ευρύχωρη παράταξη «που ανέλαβε, όταν χρειάστηκε, το πολιτικό κόστος για τις επιλογές της». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι καλυφθεί το χαμένο έδαφος με την Ευρώπη και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των ελληνικών παθογενειών. 

Οπως είπε, στα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «τολμηρών μεταρρυθμίσεων» και η πολιτική που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη συνέχιση των μισθών. 

Ξεπερασμένη η συζήτηση για τα περί κέντρου και δεξιάς

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη συζήτηση περί κέντρου και δεξιάς και σημείωσε ότι ταμπέλες οι οποίες κινούνται στον χώρο των ιδεολογικών αναφορών του παρελθόντος δεν έχουν τόσο θέση στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. «Είμαστε μια κεντροδεξιά παράταξη, μια φιλελεύθερη προοδευτική παράταξη. Οι πολιτικές μας υπηρετούν τις πολιτικές των πολλών. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια τάση σε όλη την Ευρώπη προς τα πολύ δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα», παρατήρησε.

«Στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Είναι μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Η ΝΔ έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε οποιονδήποτε πολιτικό που δυνητικά μπορεί να την επιλέξει. Και ξέρετε, πολλές φορές αναρωτιέμαι και αυτοί οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε κόμματα τα οποία προσδιορίζονται ως πιο πατριωτικά ή κινούνται πιο δεξιά της ΝΔ, αν μας πιστώνουν το γεγονός ότι, παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια, ότι η Ελλάδα έχει πολύ πιο καλά θωρακισμένες ένοπλες Δυνάμεις».

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή – «Προσδιοριζόταν ως προοδευτικός»

«Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Είναι η παράταξη, η οποία βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός ο οποίος δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό και ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός, ο οποίος δεν δίστασε να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη είπε κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό: «εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Είμαι κατά βάση προοδευτικός. Διαλέγω εκείνες τις λύσεις οι οποίες υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων και του έθνους. Σε κάθε χρονική συγκυρία. Αυτή την προσαρμοστικότητα της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη δυνατότητα να είμαστε μια μεγάλη, ευρύχωρη παράταξη πιστεύω ότι τιμούμε σήμερα» πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα 50 χρόνια, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Καταρχάς, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει ουσιαστικά με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ελληνικής Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η παράταξή μας πιστώνονται την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού Κόμματος, ένα εξαιρετικά προχωρημένο για την εποχή του Σύνταγμα, τη μεγάλη επιλογή να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου»

«Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διαδρομή της, όταν βρέθηκε στην εξουσία, όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, υπηρέτησε αυτές τις αρχές με μεγάλη συνέπεια και αναλαμβάνοντας και όποτε χρειαζόταν το πολιτικό κόστος για τις επιλογές της και δύσκολα μπορώ να μιλήσω για τους προκατόχους μου, αλλά πιστεύω ότι τα χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου, για τις οποίες οι πολίτες με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να ανοίξω το κόμμα στην κοινωνία, να διευρύνω την παράταξη, να φέρω μέσα νέα στελέχη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT