Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με ηχηρές απουσίες

Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με ηχηρές απουσίες

Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς επέλεξαν να μην παραστούν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ν.Δ.

9' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη βαριά σκιά της ηχηρής απουσίας των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά γιόρτασε η Ν.Δ. τα 50ά της γενέθλια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει χαιρετισμό έξω από τα ιστορικά γραφεία στη Ρηγίλλης. Οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς αποφάσισαν να μην παραστούν, παρότι τους προσκάλεσε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα δεν αιτιολόγησαν την επιλογή τους, που πάντως, καθώς έρχεται λίγους μήνες μετά την αιχμηρή κριτική για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, σηματοδοτεί ότι πλέον υφίσταται βαθύ ρήγμα στις σχέσεις τους με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την απουσία των «δύο», σημειώνοντας πως ο ίδιος «έκανε το καθήκον του» και πρόσθεσε πως «δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους κρίνει».

Σύννεφα πάνω από τη γιορτή στη Ρηγίλλης

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Η άρνηση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουν το «παρών» στο street party της οδού Ρηγίλλης θόλωσε το μήνυμα ενότητας που ήθελε να εκπέμψει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν παρέστησαν –όπως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ήταν στις Βρυξέλλες–, παρά το προσωπικό τηλεφώνημα που τους έκανε ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που άσχετα από τα κίνητρα των δύο πρώην πρωθυπουργών δημιουργεί συνθήκες οριστικής ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών, μετά μια μακρά περίοδο που το γυαλί ναι μεν είχε ραγίσει, αλλά δεν ήταν ακόμα σπασμένο. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν επικοινωνία μεταξύ τους, κάτι που αποτυπώθηκε και στον συγχρονισμό να δημοσιοποιήσουν σχεδόν ταυτόχρονα το πρωί της Παρασκευής την απόφασή τους να μην παραστούν.

Η ενόχληση Μητσοτάκη

Λίγο αφότου έγινε γνωστό πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα δώσουν το «παρών», ήρθε η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. «Ουδέν σχόλιον, σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής για τους απλούς νεοδημοκράτες», ήταν η πρώτη αντίδραση, πριν έρθει η επίσημη διά στόματος προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε (στο Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο).

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να το δείξει ευθέως, αποτύπωσε με τρόπο την ενόχλησή του για την απόρριψη της πρότασης. «Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Είναι μια ημέρα χαράς και ενότητας για την παράταξη και έτσι θα το θυμόμαστε», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν έπρεπε να είναι όλοι παρόντες, παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς στην κρίση των πολιτών για τη στάση του καθενός: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Εγώ το καθήκον μου το έκανα».

«Εγώ έκανα το καθήκον μου», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών – Το παρασκήνιο και η δύσκολη επόμενη ημέρα στις σχέσεις τους.

Νέα έμμεση απάντηση

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στην εξέδρα που είχε στηθεί έξω από τη Ρηγίλλης για την επετειακή γιορτή, εστίασε στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. Εκανε όμως αναφορές οι οποίες μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ως έμμεση απάντηση στους επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώην πρωθυπουργών. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια «ευρύχωρη Ν.Δ.» για την οποία πήρε εντολή το 2016 και τόνισε πως η ζωή έχει αποδείξει πως όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της Ν.Δ., τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της. Σε άλλο σημείο πάντως κάλεσε τον κόσμο να χειροκροτήσει όλους τους προέδρους, και τους παρόντες και τους απόντες. Την ίδια ώρα θύμισε πως η Ν.Δ., την οποία έθεσε στην καρδιά ενός ευρέος κοινωνικού μετώπου, επικράτησε σε όλες τις μάχες και μάλιστα στην τελευταία πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες.

Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε αναφορές και για την κατεύθυνση του κόμματος, για την οποία γίνεται πολύς λόγος από τις ευρωεκλογές και μετά. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, απευθυνόμενος προς φίλους και επικριτές, πως η δική του Ν.Δ. δεν κοιτά «ούτε αριστερά ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά» και επισήμανε την κυριαρχία της στο πεδίο των ιδεών και των αποτελεσμάτων, κάτι που αποδεικνύεται και από την κατάσταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η Ν.Δ. τους έχει στερήσει πολιτικό οξυγόνο. Ολα τα παραπάνω κατέληξε πως είναι η καλύτερη απάντηση «στους λίγους που θέλουν μια περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή και, τελικά, ηττοπαθή».

Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με ηχηρές απουσίες-1
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο πάρτι του κόμματος στα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης κάλεσε τον κόσμο να χειροκροτήσει όλους τους προέδρους, και τους παρόντες και τους απόντες. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ]

Είναι σαφές από όλα τα παραπάνω που εκτυλίχθηκαν το τελευταίο 24ωρο πως οι σχέσεις των δύο πρώην και του νυν έχουν πλέον διαρραγεί οριστικά, καθώς όταν αρνούνται την προσωπική πρόταση του πρωθυπουργού και ακολούθως ο πρωθυπουργός δείχνει την ενόχλησή του, «δύσκολα υπάρχει δρόμος επιστροφής», όπως έλεγε πηγή που γνωρίζει πολύ καλά πώς εξελίσσονται αυτές οι διαμάχες. Το κομβικό ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα.

Το Μαξίμου θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν επικριτικοί για τη στάση των δύο πρώην. Το κόψιμο του ομφάλιου λώρου μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην Κ.Ο., η οποία ούτως ή άλλως τελευταία βρίσκεται σε αναταραχή. «Η εσωκομματική εξίσωση γίνεται πιο δύσκολη», παραδέχεται «γαλάζια» πηγή, τονίζοντας πως η Ν.Δ. περνάει σε μια άλλη φάση, διαφορετική από αυτήν της πρώτης τετραετίας.

Ζεστό κλίμα και αναφορές στον ιδρυτή

Πλήθος «γαλάζιων» μελών, εκτός από τους υπουργούς και τους βουλευτές, έδωσε το «παρών» στο street πάρτι της Νέας Δημοκρατίας στα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης για την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυσή της, με το κλίμα να είναι ζεστό μεταξύ των παρόντων, παρά τη βαριά απουσία των κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, άλλωστε, ήταν χαλαρός και εορταστικός, καθώς δεν υπήρχαν καν καρέκλες, αλλά όλοι οι συγκεντρωμένοι ήταν όρθιοι, δίνοντας τον χαρακτήρα «γιορτής μελών» που δεν ξεχωρίζουν από κάποιους «επισήμους», αφού όλοι «είναι νεοδημοκράτες».

Ο μόνος που έβγαλε μία σύντομη ομιλία ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τονίζοντας πως ήταν ένας πραγματιστής, αντιλαϊκιστής πολιτικός, χωρίς να κολακεύει την κοινή γνώμη, ενώ συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες, για τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας, κάτι που ήταν μία ακόμη έμμεση απάντηση σε όσους τον επικρίνουν για «πασοκοποίηση» του κόμματος. Η επιλογή του ιστορικού κτιρίου της Ρηγίλλης, όπως έλεγαν κομματικές πηγές, δεν έγινε τυχαία: «Στα γραφεία αυτά ξετυλίχτηκαν χαρούμενες αλλά και στενάχωρες στιγμές της κομματικής ζωής, ωστόσο αυτές οι στιγμές δεν βρήκαν ποτέ τους Νεοδημοκράτες υποταγμένους ή παραιτημένους» και «η Ν.Δ. μπόρεσε να μετουσιώσει την κάθε εμπειρία σε νέα αφετηρία και γι’ αυτό και αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική της Μεταπολίτευσης». Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλα τα απλά κομματικά μέλη, με την ίδια ιδιότητα που όπως είπε έχει και ο ίδιος –του απλού κομματικού μέλους–, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά το κόμμα είναι αυτοί.

Στη συμβολή των «γαλάζιων» μελών στην κυρίαρχη θέση του κόμματος στην κεντρική πολιτική σκηνή εστίασε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας σήμερα και στα εκατομμύρια των πολιτών που είναι δίπλα στη Ν.Δ. και «έφεραν μια χρεοκοπημένη χώρα στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης και στον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2027: μία χώρα με ανάπτυξη 3%. Με πληθωρισμό 2%. Και ανεργία 8%. Με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ. Και βασικό τα 950». Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε χαλαρό ποτό και πολλή συζήτηση μεταξύ των μελών μέχρι το βράδυ, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν ιστορικά τραγούδια της Νέας Δημοκρατίας.

Μία διετία παρεμβάσεων με αιχμές κατά του Μαξίμου

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Δύο δείπνα εντός διμήνου –στο όχι μακρινό 2022–, αλλά και ορισμένες έντονου πολιτικού συμβολισμού δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, πριν και έπειτα από αυτά, όπως ασφαλώς και η άρνησή τους να συμμετάσχουν στη γιορτή για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, καθιστούν σαφές ότι η διάθεσή τους έναντι του νυν εξακολουθεί να μην έχει θετικό πρόσημο.

Νέα Δημοκρατία: Γενέθλια με ηχηρές απουσίες-2
Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής στις εργασίες του 15ου συνεδρίου της Ν.Δ. στο Ζάππειο, τον Απρίλιο. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Το πρώτο δείπνο έγινε με πρωτοβουλία του κ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη αρχές φθινοπώρου, στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο, αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς. Ως προς τις αιχμηρές για την ηγεσία Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίσεις τους, ενδεικτικά αναφέρονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά:

Iούλιος 2024
Βέλη για ελιτισμό και ομόφυλα ζευγάρια

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με κεντρικούς ομιλητές τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώτος εκ των δύο, σαφώς αιχμηρότερος στο ύφος και στο περιεχόμενο της παρέμβασής του, χαρακτήρισε «ηχηρό χαστούκι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για τη μικρότερη και πλέον φοβική Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών. «Το μοντέλο διακυβέρνησης, με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, είναι επιτυχημένο;» είχε αναρωτηθεί, μην αφήνοντας αμφιβολίες για τον στόχο των αναφορών του. Και σε άλλο σημείο: «Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση. Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο (ομόφυλων ζευγαριών), να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα». Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής, σε εκείνη την εκδήλωση, στάθηκε ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, ενώ μίλησε ιδιαιτέρως αιχμηρά και για το ύφος εξουσίας: «Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα, αλλά φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη».

Νοέμβριος 2023
«Η Ν.Δ. κινδυνεύει από τον εαυτό της»

Συνέντευξη Αντ. Σαμαρά στην «Κ». Στάθηκε απολύτως απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης για την τότε επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα: «Ως πρώην πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να μιλάω. Επί των δικών μου ημερών οι παραβιάσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Το θυμάστε; Ομως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου την Τουρκία αργότερα να επανέλθει και να τις κλιμακώσει. Τώρα όμως υπάρχει και κάτι που δεν υπήρχε τότε: Υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς. Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα. Οταν λέω ότι με τον πειρατή δεν συζητάς, αυτό ακριβώς εννοώ. Οσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”», τόνιζε ο κ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα πρόσθετε με έμφαση: «Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Οταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».

Σεπτέμβριος 2022
Ηχηρή παρέμβαση για τις υποκλοπές

Σε εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης, ο κ. Καραμανλής είχε επιλέξει να θίξει το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: «Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο. Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν», είπε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT