Εντός και Εκτός: Η Τουρκία πιέζει για τα θαλάσσια πάρκα και μέσω ΟΗΕ

Εντός και Εκτός: Η Τουρκία πιέζει για τα θαλάσσια πάρκα και μέσω ΟΗΕ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εμαθα πολύ πρόσφατα ότι αν θέλει κάποιος να αδυνατίσει, πέρα από δίαιτες και γυμναστική, μπορεί να αξιοποιήσει και την τεχνολογία. Πρόκειται για τη μέθοδο EMS (Electrical Muscle Stimulation, που σημαίνει ηλεκτρική μυϊκή διέγερση). Πρακτικά φοράς μια στολή, η οποία πάλλεται και ιδρώνεις. Γιατί σας το λέω όμως αυτό; Διότι όπως με πληροφορούν, κυβερνητικό στέλεχος αγαπάει αυτή τη μέθοδο. Το πρόσωπο αυτό έχει αφιερώσει τη ζωή του σε δύο πράγματα: Πρώτον, στην τελειοποίηση του σώματός του. Αλλωστε, νους υγιής εν σώματι υγιεί. Τι να το κάνεις το κοφτερό μυαλό αν το σαρκίο δεν αντέχει. Αλλά και στη διάνυση χιλιομέτρων προς υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου. Κάποτε ήταν της μόδας η κρυολιπόλυση, τώρα ήλθαν στην επιφάνεια νέες μέθοδοι απώλειας βάρους. Ή θέλουμε πολιτικά πρόσωπα ενημερωμένα και στην εποχή τους, ή δεν τα θέλουμε…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες, έγινε κάτι που έχει αρκετό ενδιαφέρον και δεν αναλύθηκε επαρκώς. Η Τουρκία υπέγραψε το τμήμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας των ωκεανών. Η υπογραφή έχει σημασία καθώς η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (τη γνωστή μας UNCLOS). Στην Αθήνα, έσπευσαν αρκετοί να θριαμβολογήσουν σχετικά με τη σταδιακή στροφή της Αγκυρας στο θέμα. Ωστόσο, η στάση της Τουρκίας υπαγορεύεται κυρίως από την ανάγκη να μπορεί να προβεί σε κινήσεις ανάλογες με την οριοθέτηση θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, στην Αθήνα ήδη έχει αναλυθεί η στάση της Τουρκίας στον ΟΗΕ ως πρόκριμα για χρήση της ιδιότητας της Αγκυρας ως συμβαλλόμενου μέρους πλέον της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία της βιοποικιλότητας στις ανοιχτές θάλασσες, ως εργαλείου πίεσης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο κινείται η Τουρκία πλέον στα ζητήματα που αφορούν τις θάλασσες που την περιβάλλουν, είναι ολοένα και πιο εκλεπτυσμένος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ΚΕΠΒ) για την ορκωμοσία της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ). Εκεί έκανε ορισμένες διευκρινίσεις για τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση στη στρατιωτική θητεία. Στους επόμενους 24 μήνες θα προχωρήσει η διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων (πέρα από την εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση) ώστε αυτές να είναι χρήσιμες και στην αγορά. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει επαφή «με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς». Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε αλλαγές στη στολή και στον εξοπλισμό των μαχητών. «Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις, διαφορετικό υδροδοχείο. Μια σειρά από αλλαγές που θα οδηγήσουν στον σύγχρονο μαχητή και τελικά στον σύγχρονο στρατό», ανέφερε ενδεικτικά. Ενώ υπολόγισε ότι θα χρειαστούν και περίπου 36 μήνες ώστε να αρχίσει να υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Μια και ήταν η πρώτη ορκωμοσία που παρέστη ως υπουργός από την εποχή της δικής του θητείας, ο κ. Δένδιας έκανε τους νεοσύλλεκτους χαρούμενους, αφού ζήτησε να δοθεί τιμητικά πενθήμερη επιπλέον άδεια σε κάθε οπλίτη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μια κυβερνητική προοπτική που δεν είναι πια τόσο ουτοπική. Αύριο θα κριθεί ποιοι από τους έξι διεκδικητές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (ο νυν Νίκος Ανδρουλάκης και οι λοιποί υποψήφιοι Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή, στις 13 Οκτωβρίου. Προφανώς κάθε πρόσωπο έχει το δικό του στίγμα, ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αποκτά ξανά κάποια ικανή δυναμική. Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., αλλά και ακριβώς 15 χρόνια από την τελευταία κυβερνητική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 2009, που κατέληξε στη γνωστή κατάρρευση λόγω της χρεοκοπίας. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά αξιωματικής αντιπολίτευσης, ελλείψει σοβαρού πολιτικού αντιλόγου στην κυβέρνηση, θα είναι αναμφίβολα κάτι θετικό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οταν λέει “είμαι ο Στέφανος” μιλάει για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς. Το πολιτικό στίγμα είναι ξεκάθαρο. Συνήθως στην πολιτική είναι επιτυχία όταν καταφέρνεις και γίνεσαι γνωστός με το μικρό σου όνομα». Τάδε έφη (Mega) ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, φίλος του κ. Κασσελάκη και ερμηνευτής της πολιτικής του σκέψης. Αραγε, ποιον να έχει κατά νουν, πέρα από τον «Στέφανο»;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT