ΠΑΣΟΚ: Μάχη σε ρευστό τοπίο δείχνουν τα γκάλοπ

ΠΑΣΟΚ: Μάχη σε ρευστό τοπίο δείχνουν τα γκάλοπ

Οριακές οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Το στοιχείο της απόλυτης ρευστότητας αναφορικά με το ποια θα είναι τα πρόσωπα των δύο «μονομάχων» που θα αναδείξουν αύριο οι «πράσινες» κάλπες και τα οποία θα διεκδικήσουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα αργότερα, στον δεύτερο κύκλο των εσωκομματικών εκλογών, κυριαρχεί στα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική αυτή έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι υποψηφίων, προηγείται στις προτιμήσεις ο νυν πρόεδρος, αλλά με διαφορά από τον δεύτερο, που κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Ανάλογα οριακές είναι και οι διαφορές μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται στις αμέσως επόμενες δύο θέσεις προτίμησης, διεκδικώντας την είσοδό τους στον β΄ γύρο.

Ολα αυτά, δε, σε ένα πολιτικό περιβάλλον ευνοϊκό, όπως φαίνεται, για το ΠΑΣΟΚ, αφού εμφανίζεται σταθερά στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Ν.Δ., με τον γεμάτο προβλήματα ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει πως συνεχίζει την καθοδική πορεία του.

Ειδικότερα, μεταξύ αυτών που δηλώνουν πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή εκλογική διαδικασία για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη επιλέγει το 25% και ακολουθούν: με 23% η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, με 22% ο κ. Χάρης Δούκας και με 19% ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Στις δύο τελευταίες θέσεις εμφανίζονται οι κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου με 4% και 3%, αντιστοίχως.

Στα αξιοσημείωτα είναι επιπροσθέτως ότι, μεταξύ των ψηφοφόρων που έχουν επιλέξει ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, εντοπίζεται μια διαφοροποίηση ως προς το ποιο πρόσωπο «καταλαμβάνει» τη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα: Οσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 επιλέγουν τον κ. Δούκα ως «μονομάχο» με τον κ. Ανδρουλάκη στην τελική αναμέτρηση. Ομως, όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024) δείχνουν προτίμηση στην κ. Διαμαντοπούλου για τη δεύτερη θέση. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο κ. Γερουλάνος παρουσιάζεται σταθερά τρίτος, σε απόσταση αναπνοής από τον δεύτερο.

Αναμφίβολα, ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις που έδωσαν στο ερώτημα «πώς αυτοχαρακτηρίζονται πολιτικά» όσοι αναφέρουν πως σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Κεντροαριστεροί δηλώνουν σε ποσοστό 38%, με τους κεντρώους επίσης να συγκεντρώνουν το υψηλό ποσοστό του 34%, ενώ μοιρασμένοι (από οκτώ στους εκατό) είναι όσοι δηλώνουν αριστεροί και κεντροδεξιοί. Τέλος, υπάρχει και ένα 5% που αυτοτοποθετείται στη Δεξιά.

Το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη μελλοντική εκλογή αρχηγού θα είναι «μάλλον» ή/και «σίγουρα» χειρότερο.

Παρά τις αρχικές εντυπώσεις για την υψηλή τηλεθέαση που συγκέντρωσε η τηλεμαχία των «6», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53%) ανέφερε πως ούτε την παρακολούθησε ούτε ενημερώθηκε για το περιε-χόμενό της. Από τους υπόλοιπους που βρέθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες, πάντως, μόνο εννέα στους εκατό δήλωσαν πως από όσα είδαν και άκουσαν «άλλαξε η αρχική τους προτίμηση» για το πρόσωπο του αρχηγού. Το 33% είπε πως «δεν άλλαξε κάτι».

Την ίδια στιγμή, τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου καλά για την Κουμουνδούρου. Το 54% των ερωτηθέντων συνολικά υποστηρίζει ότι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη μελλοντική εκλογή αρχηγού» θα είναι «μάλλον» ή/και «σίγουρα» χειρότερο. Η εικόνα είναι απογοητευτική για το, τυπικά ακόμα σήμερα, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στο 27% μόνο περιορίζεται το ποσοστό των αισιόδοξων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο που επίσης δεν αλλάζει φαίνεται να είναι και το πρόσωπο που προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου του κόμματος μετά την προσεχή εσωκομματική εκλογική διαδικασία: ο κ. Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 32% μεταξύ των ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές, αλλά και με 43% μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φέτος, στις ευρωεκλογές.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, με τον κ. Παύλο Πολάκη να βρίσκεται στην τρίτη θέση και τον κ. Απόστολο Γκλέτσο στην τελευταία. Σημειώνεται πως η μέτρηση έγινε πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο κ. Νικόλας Φαραντούρης.

Οι εξελίξεις στα δύο αυτά κόμματα της Κεντροαριστεράς, πέραν της προαναφερόμενης δημοσκοπικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής, φαίνεται να ευνοούν και το ΚΚΕ, που δείχνει, συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αύξηση των ποσοστών του κατά μία μονάδα.

Συνολικότερα και ως προς την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η σειρά των κομμάτων είναι: Ν.Δ. 24,5%, ΠΑΣΟΚ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ΚΚΕ 9%, Ελληνική Λύση 8%, Φωνή Λογικής 4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νίκη 3%, με τα υπόλοιπα κόμματα να κινούνται κάτω του 3% και το 17% να κινείται στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι, αποχή, λευκό).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT