Σενάρια αδύνατης συγκατοίκησης

Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει ομαλά στην κάλπη, τα πιθανά ζευγάρια του β ΄ γύρου προοιωνίζονται νέο σχίσμα

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγκομαχώντας» ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει από πολιτικές ανάσες και προσφέρει απλόχερα για δεύτερη φορά στο ΠΑΣΟΚ, μετά το περυσινό φθινόπωρο, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη οι επίδοξοι πρόεδροι μόνο ως αστείο ακούν πλέον τα σενάρια για διάλογο και ενιαία Κεντροαριστερά. Ο νέος επικεφαλής θα προσπαθήσει απλώς να πάρει ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσα γίνονται στην Κουμουνδούρου οδηγούν σε ένα 2012 από την ανάποδη. Οι «87» διάβασαν ποικιλοτρόπως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, με αρκετούς να εκτιμούν πως «τα αφήνει όλα ανοιχτά για να μην κατέβει». Ανέφεραν μάλιστα ότι θα μετρήσει τις δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ευσεβείς πόθοι γιατί οι έρευνες των εταιρειών μέτρησης τον δείχνουν να προηγείται σταθερά στη νέα βάση; Από το περιβάλλον του τέως προέδρου ξεκαθάριζαν πως οι υπογραφές που θα μαζέψει θα είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και το «πόθεν έσχες» που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή θα φθάσει και στην Κουμουνδούρου.

Μαζεύοντας υπογραφές

Κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος για τις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Μεγάλο αριθμό υπογραφών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μαζεύει και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ετοιμάζει εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών μαζί με τις προγραμματικές θέσεις. Σύντομα θα τις καταθέσει και ο Νικόλας Φαραντούρης. Ο Απόστολος Γκλέτσος δηλώνει και αυτός έτοιμος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί στις κάλπες μέσα σε αυτό το άκρως διχαστικό κλίμα, ο ενδιάμεσος σταθμός του συνεδρίου ουσιαστικά θα ανοίξει τις «πύλες» της διάσπασης για το κόμμα. «Το μεγάλο ξεκαθάρισμα» του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου θα περιλαμβάνει βασικά τη «μάχη» για την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη. «Θα συζητήσουμε μονοθεματικά αυτό», δηλώνουν οι «κασσελίστας». Η νέα πλειοψηφία διευκρινίζει πως η δουλειά του συνεδρίου είναι να επικυρώσει τις υποψηφιότητες και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τις εκλογές. Και τα δύο δεν μπορούν να γίνουν. Κάποιος θα χάσει και κάποιος θα κερδίσει. Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Κεντρική Επιτροπή ζήτησε να μην αναθεωρηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις των οργάνων. Από την άλλη, το κάλεσμα του τέως προέδρου την Πέμπτη για υπεροπλία στο συνέδριο ήταν σαφές και οι κάλπες έδειξαν να μην τον απασχολούν.

Κορυφαίο στέλεχος που δεν έχει συνταχθεί με τους «87» εκτιμούσε στην «Κ» πως η πλευρά Κασσελάκη απλώς μπλοφάρει. Μετά δύο «στραπάτσα» όπου κανείς δεν τον προστάτεψε (ψηφοφορία Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αντικατάσταση Σωκράτη Φάμελλου και μη αποδοχή της πρότασης για προσφυγή στις κάλπες), με ένα πιθανό τρίτο «χαστούκι» δεν θα μπορέσει να συνέλθει. Στην ερώτηση αν θα έχει την πλειοψηφία στο συνέδριο, όπως πριν από εννέα μήνες, η ίδια πηγή υπενθύμιζε πως, τον Φεβρουάριο, από τους 5.000 συνέδρους πήραν τις κάρτες τους περίπου οι μισοί. Δεν υπήρχε διακύβευμα και κανείς δεν περίμενε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Τώρα τα πράγματα θα είναι αλλιώς», συμπλήρωνε.

Αγνωστος «Χ» ο Νικόλας Φαραντούρης. Με τη φόρα των 141.000 ψήφων που πήρε στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να γίνει «αποκούμπι» ψηφοφόρων που ίσως εκνευριστούν από τις διαμάχες των «τριών».

Οι επίδοξοι πρόεδροι αναλύουν από τώρα με ποιο τρόπο το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο της 1ης Δεκεμβρίου θα τους οδηγήσει στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Πιο ανεξάρτητοι και ψύχραιμοι παρατηρητές βλέπουν μέσα από τις πιθανές δυάδες που θα συγκρουστούν το φάσμα της διάσπασης.

– Στην περίπτωση που το ζευγάρι του «τελικού» είναι ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο, όσα έχει πει έως τώρα ο Παύλος Πολάκης για τον πρώην σύμμαχό του –και ειδικότερα το «mea culpa» για την περυσινή στήριξη που του παρείχε– οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα του γυρίσει την πλάτη. Οποιος και αν νικήσει, η «συγκατοίκηση» μοιάζει με ουτοπία. Αν ο τέως πρόεδρος επανέλθει στο αξίωμά του, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» την 1η Σεπτεμβρίου, πάνω από 10 βουλευτές έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης, συγκροτώντας ακόμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην περίπτωση που ηττηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, κανείς δεν μπορεί να τον φανταστεί να κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση στον Σωκράτη Φάμελλο. Η διέξοδος της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, με την οποία έτσι κι αλλιώς φλέρταρε, φαίνεται να είναι πιθανή. Ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του δεν θα πρέπει να αποκλειστούν. Ηδη οι αποχωρήσεις από τα όργανα συμμάχων του το τελευταίο διάστημα δείχνουν τον δρόμο.

– «Μύλος» θα επικρατήσει στην περίπτωση που γίνει η έκπληξη και ο Σωκράτης Φάμελλος μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Θα κληθούν στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ως γραμματέας της Κ.Ο. έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τον Παύλο Πολάκη, να τον στηρίξει προκειμένου να μη βγει πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης; Δύσκολα πράγματα… Θα είναι μια εντελώς ακανόνιστη και ασύμμετρη συνθήκη, μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει άνω κάτω, με τους «87» να διχάζονται.

– Πολλές πιθανότητες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας να αναλάβει το «τιμόνι» της Κουμουνδούρου έχει στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απόλυτη ανατροπή και στον δεύτερο γύρο περάσει ο ίδιος μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο. Οι «κασσελίστας» θα προτιμούσαν να γίνουν «κοψοχέρηδες» παρά να στηρίξουν υποψήφιο των «87».

Σε όλες τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να βγει από το περιβάλλον ενός μικρομεσαίου κόμματος που το καλύτερο που μπορεί να καταφέρει στην παρούσα φάση είναι να μειώσει την «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ. Αγνωστος «Χ», που δεν μπορεί να υπολογιστεί η δυναμική που θα έχει σε περίπου ενάμιση μήνα, είναι ο Νικόλας Φαραντούρης. Κατέθεσε υποψηφιότητα έπειτα από παρότρυνση μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ είχε σχεδόν αποφασίσει να μην εμπλακεί στη διαδικασία. Με τη φόρα των 141.000 ψήφων που πήρε στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να είναι το «αποκούμπι» πολλών ψηφοφόρων που μπορεί να εκνευριστούν από τις διαμάχες των «τριών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT