ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις στην Κ.Ε. – Αποχώρησαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις στην Κ.Ε. – Αποχώρησαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη

Κατήγγειλαν τη διαδικασία τα μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ανάμεσα τους και μέλη του προεδρείου που τον στηρίζουν, λόγω της αλλαγής ημερομηνίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο κλίμα επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε τη μετάθεση της ημερομηνίας του συνεδρίου το κόμματος. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις, λίγη ώρα αφότου η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητά του αντί του ίδιου. Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη.

Την υποψηφιότητα του κατέθεσε και ο Νικόλας Φαραντούρης ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές.

Εν τω μεταξύ, την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής, ζητά με επιστολή του ο Θέμης Μουμουλίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην βουλευτής.

Η Κεντρική Επιτροπή, έπειτα από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, εξαιτίας της αδυναμίας να βρεθεί κατάλληλος χώρος στις αρχικές ημερομηνίες που είχαν οριστεί για το συνέδριο (1-3 Νοεμβρίου), αποφάσισε αυτό να διεξαχθεί 8 έως 10 Νοεμβρίου. Επίσης, πρότεινε η εκλογή των συνέδρων να γίνει 2 και 3 Νοεμβρίου, αντί για 10 και 20 Οκτωβρίου που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Οι αποχωρήσαντες δήλωσαν ότι ο λόγος της απόφασής τους είναι «το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση του Συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ελεύθερος χώρος και η πρόσκληση στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν οι υποψήφιοι, ενώ δεν έχουν κατατεθεί τυπικά οι υποψηφιότητες».

ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις στην Κ.Ε. – Αποχώρησαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη-1
INTIME

Θ. Οικονόμου: Ευτελιστική διαδικασία, αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε

Εκ μέρους της ομάδας, ο Θανάσης Οικονόμου μετά την αποχώρηση δήλωσε: «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική». 

Και πρόσθεσε: «Απόδειξη του ευτελισμού είναι ότι έδωσαν το λόγο σε υποψήφιους που δεν ξέρουμε αν είναι υποψήφιοι, όπως είναι η υποψηφιότητά του κ. Γκλέτσου, του κ. Φαραντούρη, ακόμα και του κ. Φάμελλου, δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες. Και βεβαίως, μέσα στο πνεύμα αυτό, τρολάρω και εγώ την εκτελεστική διαδικασία, λέγοντας ότι είμαι και εγώ υποψήφιος, που προφανώς δεν είμαι». 

Σύμφωνα με τον Θανάση Οικονόμου, πρόκειται για «διαδικασία συνεχιζόμενης ίντριγκας, που εργαλειοποιεί μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά, ενός οργάνου που όχι απλώς πνέει τα λοίσθια και δεν εξυπηρετεί τίποτα, αλλά αυτοεξευτελίζεται. Δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπειά μας, οπότε αποχωρήσαμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις στην Κ.Ε. – Αποχώρησαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη-2
INTIME

Από την πλευρά του, ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση αναβολής του συνεδρίου, γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη, φοβούνται και το συνέδριο». 

«Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα ως πράγματι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα και αποχωρήσαμε από την Κεντρική Επιτροπή. Είμαστε όμως στη μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις και όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτήν τη στιγμή και πληγώνουν κυρίως τα μέλη μας και την κομματική μας βάση».

Οταν ρωτήθηκε, αν εκτιμούν ότι κάποιοι επιχειρούν διά της διαδικασίας να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο Συνέδριο, απάντησε: «Βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να επιθυμούν να κάνουν και να το μεθοδεύουν, αυτοί που δεν μπορεί να είναι σε ένα συνέδριο 5.000 συνέδρων. Οποιος λοιπόν φοβάται ένα μεγάλο και ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο -και πλέον οι μάσκες έπεσαν γι’ αυτό-, βεβαίως και δεν το θέλει και ετοιμάζονται αυτήν τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας στη συνεδρίαση αυτής της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι «δουλεύουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με την οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις». Στο ερώτημα αν τις απαντήσεις θα τις δώσει το συνέδριο ή η προσφυγή στη βάση, απάντησε ότι «θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου. Αυτό να το έχετε καθαρό στο μυαλό σας».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ». Κατά πληροφορίες, ο ίδιος μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη κατέθεσαν τροπολογία για το ζήτημα των προσβλητικών αναφορών αυτών προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε. «Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης. Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή».

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία

Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τα μέλη της Κ.Ε. ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου «τηρώντας όλες τις προβλέψεις, δηλαδή την κατάθεση προθεσμίας και τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και την δήλωση για το σεβασμό και την συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος».

Ερωτηθείς σε δηλώσεις του αν οι υποψήφιοι, στο βαθμό που διαφωνούν με την αρμοδιότητα της ΚΕ να εφαρμόσει μια μομφή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καταστατικό» και πως «όλα θα λυθούν, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί». 

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενότητα και μπορώ να διασφαλίσω και να υποστηρίξω την ενότητα όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα αλλά και γιατί χρειάζεται να υπάρχει σοβαρός και αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία (….) σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα στελέχη της προοδευτικής παράταξης δεν κάνουν πίσω, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Είναι δύσκολες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε δημοκρατικό και συντροφικό κλίμα και η σημερινή ΚΕ πρέπει να καλέσει και νέους φίλους στις οργανώσεις μας αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ν. Παππάς: Ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές συνεργασίες

«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Παππάς.

«Μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Και προϋποθέσεις είναι το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη καιη ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες», πρόσθεσε.

«Στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας. Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο. Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.  Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό.  Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος». 

Η σύγκρουση Τζάκρη-Γεροβασίλη

Της αποχώρησης των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη είχε προηγηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στη Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολγα Γεροβασίλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσεις στην Κ.Ε. – Αποχώρησαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη-3
INTIME

Η Θεοδώρα Τζάκρη, αφότου κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, σε δηλώσεις της δημοσιογράφους μίλησε για «εκτροπή. Μια συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «ότι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή». 

Μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου επίσης φέρεται να κατήγγειλε τα ίδια πράγματα, ανέβηκε στο βήμα η Ολγα Γεροβασίλη, όπου δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι διά αντιπροσώπων» και πως «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».

«Οποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα» είπε η Ολγα Γεροβασίλη και κάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη «να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT