ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές, συμμαχίες και ντιμπέιτ – Πού ποντάρουν οι δύο «μονομάχοι»

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές, συμμαχίες και ντιμπέιτ – Πού ποντάρουν οι δύο «μονομάχοι»

Πώς τοποθετούνται οι «τέσσερις» που έμειναν εκτός β' γύρου. Η κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων και τα μηνύματα Ανδρουλάκη και Δούκα μετά τα χθεσινά αποτελέσματα - Πρόταση για ντιμπέιτ από τον δήμαρχο Αθηναίων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θρίλερ ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο για τη δεύτερη θέση ήταν αυτό που σε μεγάλο βαθμό μονοπώλησε το ενδιαφέρον της χθεσινής «πράσινης» εκλογικής βραδιάς, όμως από σήμερα το πρωί τα επιτελεία των δύο «φιναλίστ», του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, «τρέχουν» ήδη στους ρυθμούς της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας που θα κρίνει τον νικητή.

Τα δεδομένα για το ντιμπέιτ

Το πρώτο ζητούμενο πλέον που τίθεται αφορά τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επικρατούσα αίσθηση προερχόμενη και από τα δύο «στρατόπεδα» είναι πως θα υπάρξει τηλεοπτική αντιπαράθεση, ενδεχομένως στα πρότυπα του πρώτου ντιμπέιτ, στο οποίο συμμετείχαν και οι έξι υποψήφιοι. Μένει να φανεί το πότε τα δύο επιτελεία θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συμφωνήσουν τους όρους. Σημειώνεται πως ο χρόνος έτσι κι αλλιώς πιέζει, αφού οι κάλπες στήνονται ξανά την ερχόμενη Κυριακή.

Σημειώνεται πως σήμερα, Δευτέρα, το πρωί ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με την ΕΡΤ ζητώντας τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. «Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της χώρας», τόνισε. 

Η δεξαμενή των «τεσσάρων»

Το δεύτερο ζητούμενο σχετίζεται με το τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των «τεσσάρων» που έμειναν εκτός β’ γύρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η δεξαμενή των άλλων υποψηφίων υπολογίζεται περίπου στις 150.000 ψήφους. Σημειώνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης στον α’ γύρο έλαβε 89.200 ψήφους, ενώ ο Χάρης Δούκας 64.490. Επομένως, οι ψηφοφόροι ειδικά του Παύλου Γερουλάνου και της Αννας Διαμαντοπούλου αποτελούν μια κρίσιμη και ενδεχομένως καθοριστική δύναμη.

Από την άλλη, μένει να φανεί πόσοι πολίτες θα προσέλθουν στη δεύτερη Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2021, ενώ στον α’ γύρο ψήφισαν 270.000, στον β’ γύρο προσήλθαν 207.000 χιλιάδες.

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε για τον β’ γύρο: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο καθένας που ψήφισε την υποψηφιότητά μου ήρθε με τη δική του άποψη, δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλον. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει στον επόμενο γύρο. Η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή. Και βεβαίως και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα είναι σεβαστό». Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου αρνήθηκε να απαντήσει σε ανάλογο ερώτημα που της τέθηκε για το εάν θα στηρίξει κάποια από τις δύο υποψηφιότητες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παύλο Γερουλάνο, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα». Οσον αφορά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την προεκλογική περίοδο έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.

Στρατηγικές

Ως προς τη στρατηγική των δύο «μονομάχων», ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά αναμφίβολα ως φαβορί με δεδομένη την καθαρή πρωτιά του αλλά και την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του από σχεδόν το 1/3 του εκλογικού σώματος. Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, έθεσε το διακύβευμα της δεύτερης Κυριακής αμέσως μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων. «Το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Τελευταίο ζητούμενο αφορά τη «χαρτογράφηση» των χθεσινών αποτελεσμάτων ανά εκλογική περιφέρειαΑνδρουλάκης και Δούκας κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στην περιφέρεια, όμως αντιμετώπισαν προβλήματα στο Λεκανοπέδιο και στα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Αττική, όπου ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 20,8% και ο δήμαρχος Αθηναίων την τέταρτη θέση με ποσοστό 17,9%. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT