Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε συντεταγμένα στις κάλπες, ενώ εκτιμάται ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος δύσκολα θα υπερβούν τις 150.000

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο συντεταγμένος τρόπος με τον οποίο προσήλθε το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες και η αύξηση της συμμετοχής –αν και δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν– μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Με την εσωστρέφεια που έχει κυκλώσει το κόμμα, η πλευρά Κασσελάκη αλλά και οι «87» θεωρούν ουτοπία να συμμετάσχουν στις εκλογές οι 150.000 που προσήλθαν πέρυσι. Την επομένη της 24ης Νοεμβρίου γνωρίζουν πολύ καλά πως μοιραία θα γίνει σύγκριση ανάμεσα στα δύο κόμματα που κοντράρονται έτσι κι αλλιώς δημοσκοπικά εδώ και καιρό.

Με δεδομένο ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πολλές οπτικές για την επόμενη ημέρα, είναι φυσιολογικό να διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο –ανεξαρτήτως στρατοπέδου– την εκλογική βραδιά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν μέσα από τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη πως στις προχθεσινές κάλπες δεν συμμετείχε κόσμος που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν, ο Χάρης Δούκας με τις συμμαχίες που είχε διαμορφώσει σε πιο αριστερά κοινά από τη μάχη του Δήμου Αθηναίων θα κατέγραφε πιο υψηλά ποσοστά. Αυτό εκλαμβάνεται και ως ύστατο μήνυμα για τους υποψήφιους προέδρους, οι οποίοι πρέπει πρωτίστως να νομιμοποιήσουν την προεδρία που θα αναλάβουν μέσω της αυξημένης συμμετοχής.

Για πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ τα χαμόγελα δεν θα πρέπει να είναι πολύ πλατιά στους δύο πρώτους της «πράσινης» εκλογικής κούρσας και εκτιμούν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως σχολίαζαν στην «Κ», ήταν η πρώτη επιλογή για την αρχηγία, καταγράφοντας όμως το αναιμικό ποσοστό του 29%. Ηχηρό ήταν και το μήνυμα που έλαβε ο Χάρης Δούκας στον Δήμο Αθηναίων καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Υπάρχουν και όσοι υποστηρίζουν πως όλη η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού με τη συμβολή «φίλων» πρέπει να επανεξεταστεί.

Προκάλεσε πολλές συζητήσεις η ανάρτηση του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος δήλωσε πως πήγε να ψηφίσει για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στελέχη που είχαν υποστηρίξει την αλλαγή στο καταστατικό και την εκλογή αρχηγού από τη βάση και όχι από το συνέδριο το 2022, τονίζουν πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια σύνδεση του εκλογέα με τον φορέα που στηρίζει στις κάλπες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT