Χαμόγελα στο Μαξίμου για το «δίδυμο» του ΠΑΣΟΚ

Χαμόγελα στο Μαξίμου για το «δίδυμο» του ΠΑΣΟΚ

Επισήμως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη αντίδραση είναι γνωστή και αδιαπραγμάτευτη: η κυβέρνηση δεν θα μπει στη διαδικασία να σχολιάσει δημόσια τις εκλογές ενός άλλου κόμματος, παρά μόνον σε θεσμικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε χθες το σχόλιο του Παύλου Μαρινάκη, όταν ερωτήθηκε για την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ: «Χαιρετίζουμε κάθε δημοκρατική διαδικασία. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου δεν είναι ζήτημα ανησυχίας για εμάς, αλλά προσδοκίας», είπε, προσθέτοντας πως «χρειάζεται να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, με κοστολογημένο πρόγραμμα, για να γίνονται και συγκρίσεις». Στο παρασκήνιο υπάρχουν απόψεις γύρω από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς βάσει δημοσκοπήσεων πρόκειται για το κόμμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφούσα άποψη έλεγε πως στην παρούσα φάση το καλύτερο για τη Ν.Δ. είναι η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Χάρη Δούκα. Οσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί είναι «γνωστός αντίπαλος» και «ξέρουμε τι να περιμένουμε», θεωρώντας πως όπως δεν κατάφερε να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ παραπάνω, έτσι δεν θα καταφέρει να το κάνει και στο μέλλον. Στην κυβέρνηση θεωρούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έναν πολιτικό με «ταβάνι» που δεν μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη θα έχει συγκεκριμένο «ταβάνι», ενώ ο Χ. Δούκας δεν μπορεί να απειλήσει την ηγεμονία Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου.

Από την άλλη, στους «καλούς αντιπάλους» ανήκει και ο Χάρης Δούκας, για άλλους λόγους. Πρόκειται για έναν «αριστερογενή πολιτικό» που θεωρείται πως μπορεί να μαζέψει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε καμία περίπτωση να απειλήσει τον Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου. Επιπλέον χαρακτηριστικό του δημάρχου Αθηναίων είναι η απειρία του και η απουσία του από τη Βουλή, κάτι που θεωρητικά «βολεύει» τη Ν.Δ. Αντιθέτως, την Αννα Διαμαντοπούλου και –κυρίως– τον Παύλο Γερουλάνο δεν είναι λίγοι αυτοί που τους θεωρούσαν «επικίνδυνους αντιπάλους», καθώς και λόγω προφίλ και λόγω κεντρώας τοποθέτησης θα μπορούσαν να «απειλήσουν» περισσότερο τη Ν.Δ. Είναι λογικό πως με τους δύο κεντρογενείς υποψηφίους εκτός κούρσας για την ηγεσία, το χθεσινό αποτέλεσμα αξιολογείται ως συμφέρον για τη Ν.Δ., υπό την αίρεση βεβαίως πως όλα αυτά θα φανούν στην πράξη με την εκλογή είτε του κ. Ανδρουλάκη είτε του κ. Δούκα. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ανεπίσημα σχόλια και εκτιμήσεις. Επισήμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει τίποτα που αφορά το ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνει αυστηρά στη γραμμή Μαρινάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT