Εντός και Εκτός: Μια ψεύτικη επιστράτευση

Εντός και Εκτός: Μια ψεύτικη επιστράτευση

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το γνωστό Ελληνικό Παρατηρητήριο στο LSE αλλάζει ρόλο, καθώς μετατρέπεται πλέον σε ερευνητικό κέντρο με ειδίκευση στα θέματα που αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο. Το «Κέντρο Ερευνας για τη Σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», όπως θα είναι γνωστό στο εξής, αρχίζει τη λειτουργία του από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος υπό την ηγεσία του καθηγητή Βασίλη Μοναστηριώτη. Το κέντρο θα λάβει τρεις γενικές ερευνητικές κατευθύνσεις (Πολιτική και Γεωπολιτική, Οικονομία και Δημόσια Πολιτική, Κοινωνία, Ταυτότητα και Δικαιώματα). Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στην πρώτη φάση του το νέο κέντρο θα δώσει προτεραιότητα σε τρεις βασικές θεματικές: στο φύλο και στη θέση των γυναικών στην ελληνική και στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Στις στρατηγικές ανάπτυξης και στη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Και στην πολιτότητα, στην κοινωνική συμμετοχή και κράτος. Καλή συνέχεια, λοιπόν, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η δημόσια σφαίρα βρίθει ανακριβειών, οι οποίες αναπαράγονται ακρίτως και πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν. Οπως συνέβη με ένα εντελώς ψεύτικο έγγραφο το οποίο αναφερόταν σε κάποια υποθετική «προληπτική επιστράτευση». Κατ’ αρχάς, τέτοιος όρος δεν υφίσταται, όπως ανύπαρκτος ήταν και ο υποτιθέμενος αντιστράτηγος που το υπέγραφε. Επιπλέον, Διεύθυνση Στρατολογίας υπάρχει μεν, δεν υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε. Ολες αυτές οι λεπτομέρειες μπορούσαν να γίνουν διακριτές σε ένα έμπειρο μάτι, ωστόσο το Σαββατοκύριακο δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις, ιδιαίτερα καθώς αυτές οι πληροφορίες συνδέθηκαν με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εν ολίγοις υποστηρίχθηκε ότι κηρύχθηκε επιστράτευση λόγω των συγκρούσεων στον Λίβανο και των χτυπημάτων του Ισραήλ σε Συρία και Ιράκ, προκειμένου με κάποιον τρόπο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των Ισραηλινών. Είναι, πάντως, πολύ τρομακτικό να διανοηθεί κανείς τι μπορεί να επικρατεί στον δημόσιο λόγο και σε τι ποσοστό έχει επαφή με την πραγματικότητα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου. Μισό αιώνα από το Γιομ Κιπούρ του 1973, ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας «πιάστηκαν στον ύπνο» το 2023 ήταν διαφορετικός, ωστόσο το φρικιαστικό αποτύπωμα των σφαγών της Χαμάς ήταν πολύ εντονότερο. Ενα χρόνο μετά η μνήμη της φρίκης δεν έχει σβήσει, αλλά στο πλευρό της έχει προστεθεί και το μαρτύριο των αμάχων της Γάζας και –πλέον– του Λιβάνου. Η περιοχή ζει πια έναν διαρκή πόλεμο, δίχως ορατό σημείο καμπής, πολύ περισσότερο ένα σημείο τέλους ή έστω ανακωχής από τον πόλεμο. Σε όλο αυτόν τον χρόνο, ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κάποιος για τον πόλεμο, ξεχωρίζει κάτι: η αντοχή και η επιμονή του Ισραηλινού στρατιώτη. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν αποδεσμεύουν παρά πολύ λακωνικά και με καθυστέρηση χρόνου τις όποιες πληροφορίες για απώλειες, το μόνο βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι αυτές υπάρχουν και αγγίζουν την κοινωνία οριζόντια. Τον γιο ή την κόρη του μπορεί να χάσει στον πόλεμο τόσο ένας πλούσιος Ισραηλινός όσο και ένας φτωχός. Και αυτό είναι ένα αόρατο νήμα που συνδέει τους πάντες και καθιστά ισχυρή τη συνοχή αυτού του κράτους σε μια θάλασσα εχθρών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα θα συγκληθεί στις 10-11 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, στο Κοινοβούλιο της Σερβίας, η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τις εργασίες της επιτροπής θα ανοίξουν ο Αλ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς και η πρόεδρος της Βουλής Ανα Μπρνάμπιτς, ενώ θα συμμετάσχουν βουλευτές από τα κράτη-μέλη και ιδίως από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, την αντιμετώπιση του εθνικισμού και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Θα υπογραμμίσει παράλληλα τη σημασία που έχει για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την αντιμετώπιση του εθνικισμού η συνανάπτυξη της περιοχής στην οικονομία, στην ενέργεια και στη νέα πράσινη και ψηφιακή ατζέντα, καθώς και ο συντονισμός σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας. Ο πρώην πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Σέρβο πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνάντησης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να φτιάξει ένα πολιτικό κέντρο ισχυρό, να συμμετέχουν όλοι αυτοί που έχουν άποψη, που τους έχει μάθει ο κόσμος, για να δώσουν το μήνυμα ότι ξεκινάει ξανά ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ. Ολοι στο παιχνίδι». Αυτά είπε (Mega) ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη εμπεριέχει… τοποθέτηση προϊόντος, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, προβλέπει ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του β΄ γύρου και προλαμβάνει, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει θα πρέπει να συνθέσει και να αξιοποιήσει και τους χαμένους της διαδικασίας, ειδικά αυτούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ψυχή τε και σώματι. Αν μη τι άλλο, η Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ενδοκομματική γαλήνη στο ΠΑΣΟΚ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT