Βουλή: Χαρακτικό με τον Σπύρο Μουστακλή δώρισε η οικογένειά του

Βουλή: Χαρακτικό με τον Σπύρο Μουστακλή δώρισε η οικογένειά του

Το έργο παρέλαβε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την απεικόνιση του αγωνιστή, την οποία χαρακτήρισε «αγιογραφική»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτικό του Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου) που απεικονίζει ολόσωμο τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, Σπύρο Μουστακλή, δώρισαν στη Βουλή η σύζυγος και η κόρη του, Χριστίνα και Ναταλία Μουστακλή.

Το έργο παρέλαβε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες για τη δωρεά και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την απεικόνιση του αγωνιστή, την οποία χαρακτήρισε «αγιογραφική».

«Θυμίζει και αντάρτη και αξιωματικό και μάρτυρα… Παρατηρώντας τα μάτια βγάζει και μια καλοσύνη, το οποίο δείχνει και την ιδιαιτερότητά του. Παρά την ταλαιπώρια, έχει καλοσύνη. Η στάση της κεφαλής είναι καθαρά αγιογραφική. Εχει μια χριστιανική συγχώρεση, βγάζει μια καλοσύνη. Δεν έχει του πολεμιστή την εκδίκηση, έχει του άγιου τη συγχώρεση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Η σύζυγός του Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, ανέφερε ότι το έργο του μεγάλου χαράκτη Τάσσου, που περιήλθε στην κατοχή της οικογένειάς της μετά από δωρεά της συζύγου του καλλιτέχνη, επίσης χαράκτριας και ζωγράφου Λουκίας Μαγγιώρου, «σε κανέναν άλλο χώρο δεν θα ταίριαζε να εκτεθεί, παρά μόνο στη Βουλή των Ελλήνων, που είναι και ο Ναός της Δημοκρατίας».

Βουλή: Χαρακτικό με τον Σπύρο Μουστακλή δώρισε η οικογένειά του-1

Από την πλευρά της, η κόρη του, Ναταλία Μουστακλή, σχολιάζοντας την παρατήρηση για την αγιογραφική άποψη του χαρακτικού, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Τάσσος έχει πει ότι «σε όλα του τα έργα ό,τι αποτυπώνεται δεν είναι η οργή, είναι η ανάγκη να παραμείνει ο άνθρωπος όρθιος».

Τα αποκαλυπτήρια του μοναδικού έργου -μήτρα για χαρακτικό το οποίο δεν τυπώθηκε ποτέ- με θέμα «ο συνταγματάρχης Μουστακλής 1974», θα γίνουν την επομένη της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, στις 18 Νοεμβρίου.

Θα τοποθετηθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου της Βουλής, έξω από την Αίθουσα Γερουσίας, μαζί με το έργο, επίσης, του Τάσσου «17 Νοέμβρη». «Ο Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής 1974», αποτελεί μελανωμένη πλάκα ξυλογραφίας 128 Χ 52 Χ 2 εκ. (σε κορνίζα 156 Χ 79).

Βουλή: Χαρακτικό με τον Σπύρο Μουστακλή δώρισε η οικογένειά του-2

Το χαρακτικό, παρουσιάστηκε σε Εκθεσή στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου την 28η Νοεμβρίου 1975 έως την 12η Ιανουαρίου 1976 με την κάτωθι ρήση του καλλιτέχνη: Σπύρος Μουστακλής, «Ο ήρωας των όπλων και θύμα τους. Είναι από τα τελευταία έργα της σειράς (σ.σ.1967-1974). Οταν για πρώτη φορά είδα μια μικρή φωτογραφία του δεν μπόρεσα πλέον να την αποχωριστώ και αυτή στάθηκε το ξεκίνημα για το έργο που παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή πάνω στην ύλη. Πρόθεσή μου είναι να μείνει ένα και μοναδικό».

Οπως έγινε γνωστό, ο Τάσσος δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Μουστακλή. Είχε δει μόνο μία μικρή φωτογραφία του σε εφημερίδα το 1973, κατά της διάρκεια της δικτατορίας και του είχε εντυπωθεί η εικόνα του. Η σύζυγος του αγωνιστή παρατήρησε ότι «σύμφωνα με τους Κινέζους μία φωτογραφία, αξίζει όσο χίλες λέξεις. Σε αυτό το έργο περιλαμβάνονται χίλιες λέξεις, αλλά και χίλια αισθήματα».

Βουλή: Χαρακτικό με τον Σπύρο Μουστακλή δώρισε η οικογένειά του-3

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στην οικογένεια Μουστακλή μία ειδικά διαμορφωμένη έκδοση αναφορικά με την κατάρριψη του μύθου οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω της Δικτατορίας, όπως καταγράφηκε σε ημερίδα του Κοινοβουλίου.

Φωτογραφίες: Βουλή των Ελλήνων

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT