Παρενέργειες από τον «πληθωρισμό» κομμάτων στο Κοινοβούλιο

Παρενέργειες από τον «πληθωρισμό» κομμάτων στο Κοινοβούλιο

Πιλοτική εφαρμογή μέτρου ώστε στις συνεδριάσεις όπου μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί να μη μονοπωλούν τη συζήτηση, αλλά να λαμβάνουν τον λόγο συχνότερα οι βουλευτές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ορισμένες από τις πρωτοφανείς στα μεταπολεμικά χρονικά καταστάσεις που βιώνει το κοινοβουλευτικό σύστημα και των οποίων το πλήρες εύρος πιθανότατα δεν έχει ακόμα καταγραφεί φαίνεται πως επιχειρεί από χθες σταδιακά να διαχειριστεί η πολιτική διεύθυνση της Βουλής, με στόχο «την πιο εύρυθμη λειτουργία της» και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση μέρους του τραυματισμένου κύρους της.

Στην κορυφή της «πυραμίδας» των προβλημάτων –ώς και για «κουσούρια» έκανε λόγο χθες ο κ. Κων. Τασούλας– είναι το γεγονός ότι «πρακτικά η Βουλή είναι πλέον δεκακομματική», δεδομένου ότι λειτουργούν εννέα συγκροτημένες κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ η πολυσυλλεκτική 14μελής ομάδα των «ανεξαρτήτων» (βουλευτές που είτε διαγράφηκαν είτε αποχώρησαν από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν) αρχίζει «και αντιμετωπίζεται ως οιονεί κοινοβουλευτική ομάδα, λόγω του ότι αρχίζουν κάπως να συνεννοούνται», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, οι εσωτερικές εξελίξεις στις δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης είναι πιθανόν να σηματοδοτήσουν, πέραν του ποσοτικού, και ένα –επίσης πρωτοφανές μεταπολεμικά– ποιοτικό στοιχείο με έντονο συμβολισμό: αν από τις εσωκομματικές εκλογές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικρατήσουν αντιστοίχως ως αρχηγοί οι κ. Στέφανος Κασσελάκης και Χάρης Δούκας, τότε θα έχουμε τα δύο ισχυρότ

ερα αντιπολιτευόμενα κόμματα με εξωκοινοβουλευτικούς αρχηγούς. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, επίσης, προστίθενται και τα ακόλουθα:

Πρώτον, η μία εκ των συγκροτημένων κοινοβουλευτικών ομάδων (Νέα Αριστερά) προήλθε από διάσπαση και δεν εισήλθε στη Βουλή έπειτα από εκλογές.

Δεύτερον, μια δεύτερη (Σπαρτιάτες) είναι υπό έλεγχο κατά πόσον παρανόμως βρίσκεται ακόμα στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς αντιμετωπίζει την κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Τρίτον, η «ομάδα» των 14 ανεξαρτήτων έχει στις τάξεις της μέλη που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια σχεδόν όλων των κομμάτων, εξαιρουμένων του ΚΚΕ και της Νίκης.

Τα προαναφερόμενα έχουν, όπως είναι φυσικό, επιπτώσεις και στους ρυθμούς των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων. Μία εξ αυτών προκαλείται από την παρουσία εννέα πολιτικών αρχηγών, ειδικά στις περιπτώσεις που θέλουν να μιλήσουν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης νομοθετικής εργασίας. «Οταν μιλούν οι αρχηγοί και οι αναπληρωτές τους, δηλαδή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, διαδοχικά, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκινάει στις 10.00, μπορεί ο πρώτος βουλευτής να ξεκινήσει να μιλάει στις 15.00, και μετά, αν αρχίσουν οι δευτερολογίες, ο επόμενος να αρχίσει να μιλάει στις 18.00», παρατήρησε σχετικά ο κ. Τασούλας.

Για τη διευθέτηση του ζητήματος, ζήτησε από την εθνική αντιπροσωπεία να εγκρίνει πρόταση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και είχε γίνει αποδεκτή, αρχικά, από τη Διάσκεψη των Προέδρων: «Σε περίπτωση που μιλούν οι αρχηγοί σε νομοθετική εργασία, να μεσολαβούν των ομιλιών τους δύο βουλευτές από τη σειρά των εγγεγραμμένων, ώστε να κοπάσει κάπως αυτή η έντονη οπισθοχώρηση της σειράς των βουλευτών». Η έγκριση φυσικά δόθηκε και έτσι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί η πρόβλεψη δοκιμαστικά και σε περίπτωση θετικής εφαρμογής να προκύψει και ανάλογη αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT