ΠΑΣΟΚ: Οι οκτώ περιφέρειες που θα κρίνουν τον νικητή

ΠΑΣΟΚ: Οι οκτώ περιφέρειες που θα κρίνουν τον νικητή

Στις περιοχές όπου η μεταξύ τους διαφορά στον α΄ γύρο ήταν μικρή εστιάζουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

Με τον κωδικό «μαζεύουμε ψήφους», τα επιτελεία των δύο μονομάχων του β΄ γύρου των εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη. Ο περιορισμένος χρόνος –μόλις τέσσερις μέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή– σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος που μπορούν να φέρουν.

Και στα δύο «στρατηγεία» έχουν μπει κάτω οι χάρτες με τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί σήμερα τον Πύργο Ηλείας. Εκεί που, όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του, ο Μιχάλης Κατρίνης κατάφερε να εξασφαλίσει «σταλινικά» ποσοστά σε όλα τα εκλογικά τμήματα, κάνοντας επίδειξη δύναμης στην εκλογική του περιφέρεια. Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα, το κόμμα άγγιξε το 20% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, και όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας περιφέρειας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον δεύτερο γύρο.

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα επανεξετάζουν τον αρχικό σχεδιασμό, που ήταν να κινηθεί ο ίδιος αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου, και πιθανότατα θα προστεθούν στο πρόγραμμά του και κάποιες περιοδείες ως «απάντηση» στην κινητικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και πρόκειται σήμερα να έχει διαδικτυακή σύσκεψη με στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται τον Πύργο, όπου ο Μ. Κατρίνης συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά – Περιοδείες εκτός λεκανοπεδίου προγραμματίζει και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τους δύο μονομάχους στις περιφέρειες που η μεταξύ τους διαφορά ήταν μικρή και θα μπορούσε να προκύψει ανατροπή. Η μικρότερη μεταξύ τους διαφορά, μόλις 1,2%, σημειώθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο 2% ήταν η διαφορά στην Πελοπόννησο, στο 3% στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο 4% στη Θεσσαλία. Στις περιφέρειες αυτές ήταν πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο 3% ήταν η μεταξύ τους διαφορά και στην Αττική, όπου όμως βρέθηκαν πίσω από τους Παύλο Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου. Αντιστοίχως, διαφορά 3% τους χωρίζει και στη Δυτική Ελλάδα, όπου όμως ήταν πρώτος ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου την πρωτιά εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές βρέθηκαν με ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 27,75%, ενώ ο κ. Δούκας τρίτος, πίσω από την Αννα Διαμαντοπούλου, με ποσοστό 21,77%. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου καθιστά την περιφέρεια ανοιχτή στη διεκδίκηση και είναι βέβαιο ότι και οι δύο θα ήθελαν να κερδίσουν τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα.

Περιφέρεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε προβάδισμα στον πρώτο γύρο με 31,71%, ωστόσο το υψηλό ποσοστό που λόγω καταγωγής εξασφάλισε η Αννα Διαμαντοπούλου (29,95%) αφήνει ανοιχτό κάθε αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής.

Ουδετερότητα και προτάσεις από Γερουλάνο

Οι συναντήσεις που είχαν χθες οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας με τον Παύλο Γερουλάνο ενίσχυσαν την αίσθηση ότι υπάρχει κοινή διάθεση να διατηρηθεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο. Ο κ. Γερουλάνος συναντήθηκε και με τους δύο, μην αφήνοντας περιθώριο για κανένα σχόλιο ότι «κλείνει το μάτι» προς τον έναν ή τον άλλον. Η συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη διήρκεσε μία ώρα και περιγράφηκε και από τις δύο πλευρές ως μια ελεύθερη και ειλικρινής συζήτηση για τα θέματα του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα στην πορεία του κόμματος ώστε να επιστρέψει ξανά με όρους διεκδίκησης της εξουσίας. Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η συνάντηση με τον κ. Δούκα, που ακολούθησε.

Για «κοινή γλώσσα συνεννόησης» μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε ευρύτερα λέγοντας ότι «έχουμε κοινές αγωνίες με τους συνυποψηφίους. Δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έχουμε κοινό βηματισμό, θα είμαστε όλοι μαζί. Και προφανέστατα ο καθένας σε ένα πεδίο, στο οποίο θα μπορεί να προσφέρει στην παράταξη». Για «μια πολύ καλή συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα» έκανε λόγο και ο Χάρης Δούκας.

Τι ειπώθηκε στις συναντήσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα.

Ο κ. Γερουλάνος κινήθηκε στις δηλώσεις του σε κλίμα ουδετερότητας, παρατήρησε μάλιστα ότι «οι ψηφοφόροι έχουν δική τους βούληση» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το κόμμα να καταγραφεί και πάλι μεγάλη συμμετοχή. Ο ίδιος παρουσίασε στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας τις προτάσεις του για αλλαγές στο κόμμα προκειμένου, όπως είπε, να μεγαλώσει. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι οι συναντήσεις δεν έγιναν στη λογική παζαρέματος και ανταλλαγμάτων, καθώς ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι πορεύεται με καθαρούς πολιτικούς όρους.

Τόσο από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη όσο και από το επιτελείο του κ. Δούκα έκαναν λόγο για σωστή και θεσμική στάση από την πλευρά του κ. Γερουλάνου, ενώ αντιστοίχως ως θετική αξιολογείται η στάση και των υπόλοιπων υποψηφίων, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους προς κάποια κατεύθυνση. Είναι αμφίβολο, άλλωστε, πόσο αποτελεσματική θα αποδεικνυόταν μια τέτοια κίνηση. Εγινε πάντως και από τους δύο ένας κύκλος τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους συνυποψηφίους του πρώτου γύρου, στον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης δεν συμπεριέλαβε, τουλάχιστον μέχρι χθες, τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT