Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα θυμίζει τις κόκκινες γραμμές της

Εντός και Εκτός: Η Αγκυρα θυμίζει τις κόκκινες γραμμές της

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η μεγάλη νατοϊκή αεροπορική άσκηση «Ramstein Flag». Ηδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει μια πολύ χρήσιμη εμπειρία σε μια άσκηση όπου έχουν πετάξει μαζί F-35, Rafale, F-16, Phantom F-4, Gripen και ιπτάμενα τάνκερ της Airbus. Με την ευκαιρία πάντως, ο αρχηγός ΓΕΑ Δημοσθένης Δημητριάδης είχε την πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να μαζέψει σε ένα ελληνικό νησί όλους τους αρχηγούς των αεροπορικών δυνάμεων της Ε.Ε. (πολλές χώρες συμμετέχουν στη «Ramstein Flag»), αλλά και τον διοικητή της συμμαχικής αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Μπ. Χέκερ, που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν της Γερμανίας. Θα πραγματοποιηθεί ως εκ τούτου ένα συνέδριο (Eurac 2024) γύρω από αυτή την υψηλού επιπέδου συνάντηση στη Σαντορίνη, όπου και θα ακουστούν αύριο ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ειδικών, αλλά και συζητήσεις ανάμεσα στους επικεφαλής των αεροποριών της Ε.Ε. πάνω σε θέματα αιχμής.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση με τη γραφειοκρατία για τη στήριξη της Θεσσαλίας με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο είναι διαρκής. Το Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, ενέκρινε την εκταμίευση 101,5 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Daniel» πέρυσι το φθινόπωρο. Η Ελλάδα λαμβάνει περίπου το 10% τού συνολικά ενός δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς πέντε χώρες. Τη μερίδα του λέοντος θα εισπράξουν η Σλοβενία, η οποία επλήγη από σφοδρές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2023 (428,4 εκατ. ευρώ) και η Ιταλία σε δύο δόσεις. Συγκεκριμένα, 378,8 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες του Μαΐου που έπληξαν την Εμίλια-Ρομάνια και ακόμη 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης. Για την ιστορία, εισηγητής της πρότασης ήταν ο Γιώργος Αυτιάς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον Χακάν Φιντάν να υποδέχεται στο γραφείο του μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», είναι ένα στιγμιότυπο που καλό είναι να θυμάται κανείς ενόψει των συζητήσεων οι οποίες ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Οπως άλλωστε και η προειδοποίηση προ ολίγων ημερών από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Αγκυρα εκφράζεται, επίσης, ενόχληση για την –κατ’ ισχυρισμό– παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από το Λιμενικό Σώμα, αλλά και την πραγματοποίηση της νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag» με βάση τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, που είναι 10 ναυτικά μίλια. Ολα αυτά, βεβαίως, αποτελούν σημεία πάγιας τριβής μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας και με τον τρόπο της η Τουρκία υπενθυμίζει ότι παραμένουν έτσι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ευθεία κριτική για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, αλλά και αυτό που βλέπουν οι Τούρκοι ως «πρόκληση» στην Κύπρο: τις επαφές Αθηνών – Λευκωσίας για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μαρί, που θα μπορεί να φιλοξενεί στρατιωτικά πλοία, προφανώς και ελληνικά. Εν ολίγοις, η Αγκυρα με το ανακοινωθέν της 3ης Οκτωβρίου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και διαρροές προς τον τουρκικό Τύπο, θυμίζει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή των Ελλήνων, που κατά καιρούς είναι πιο άδεια απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Χθες, για το ζήτημα των άδειων εδράνων καταγράφηκε μια μικρή αντιπαράθεση με αμυνόμενη τη Ν.Δ. και επιτιθέμενους τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι το πλέον σύνηθες είναι τα άδεια «γαλάζια» έδρανα, με τον Θάνο Πλεύρη εκ μέρους της πλειοψηφίας να διαμαρτύρεται εντόνως. «Παρακολουθούμε την επιτομή του λαϊκισμού. Δεν υπάρχει Κοινοβούλιο στον κόσμο που εν συνόλω να βρίσκονται όλη την ώρα οι βουλευτές σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αν πάμε στα πρακτικά και στα νομοσχέδια, θα δείτε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ., που τους προσβάλλετε, μιλούν αναλογικά περισσότερο από όλους και μέσα στο θέμα του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Πλεύρης. Πάντως, λίγο αργότερα ο ομόσταβλός του Γιάννης Λοβέρδος –που έχει, ως βουλευτής Αθήνας, τη δυνατότητα καθημερινής παρουσίας στο Κοινοβούλιο– έλεγε από του βήματος ότι «κάποιοι εμφανίζονται μόνο στις ψηφοφορίες. Εχουμε ξεχάσει ακόμη και πώς ονομάζονται».

Η ΑΤΑΚΑ

Δύο προτάσεις από έναν άνθρωπο (ρ/σ «Παραπολιτικά»): «Οι συμπεριφορές αυτές μού επιβεβαιώνουν την υποψία την οποία έχω ότι δεν θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη στα πόδια τους. Το είπε άλλωστε η κ. Γεροβασίλη πριν από λίγο καιρό ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτά σε μια δημοκρατία είναι αδιανόητα να λέγονται». Η δεύτερη: «Του Κώστα Καραμανλή δεν του αρέσουν τα “πανηγύρια” και τα αποφεύγει. Δεύτερον, όπως το ερμηνεύω, πρέπει να έγινε κάποιο πολιτικό παρασκήνιο ότι δεν συμφωνεί με πολλά πράγματα από αυτά που γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση». Η πρώτη πρόταση αφορά τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την επέτειο της Ν.Δ. Και τα δύο ειπώθηκαν στην ίδια συνέντευξη από τον Ευάγγελο Αντώναρο, που κατορθώνει να είναι ταυτόχρονα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT