Μητσοτάκης: Στην Κροατία για τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μητσοτάκης: Στην Κροατία για τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ, ενόψει και της πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για το Ντουμπρόβνικ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής, είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στην Αθήνα, παρουσία και των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. 

Η συνάντηση των Αθηνών είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ η Ελλάδα είχε εκπέμψει ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής. 

Η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ, ενόψει και της πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. 

Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT