ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγικές και διλήμματα πριν από το «μεγάλο ξεκαθάρισμα»

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγικές και διλήμματα πριν από το «μεγάλο ξεκαθάρισμα»

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης – Η στάση των υποψήφιων προέδρων, η «γραμμή» Πολάκη, οι «σκληροί» της Πολιτικής Γραμματείας και ο πόλεμος δηλώσεων με τα βλέμματα στραμμένα στη νέα μεγάλη μάχη της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα καθοριστικών και κομβικών αποφάσεων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να είναι η 12η Οκτωβρίου, όταν η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει εκτάκτως, στη σκιά του εξώδικου που απέστειλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο έτος αποδεικνύουν ότι οι τρεις ημέρες που μεσολαβούν είναι ιδιαιτέρως πυκνός χρόνος, παρ’ όλα αυτά τα βασικά ζητούμενα-ερωτήματα έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί.

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Το πρώτο αφορά στη στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα περιοδεία στη Νέα Σμύρνη, ενώ έχει ανακοινωθεί πως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα παραχωρήσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την έκπτωσή του από την ηγεσία του κόμματος στον ΑΝΤ1. 

Για την ώρα, φαίνεται πως η πλευρά Κασσελάκη δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω ως προς το περιεχόμενο του εξωδίκου που απεστάλη χθες στην Κ.Ε. και στην Π.Γ. του κόμματος για τη διαρροή του «πόθεν έσχες». Χθες το βράδυ, άλλωστε, στο Action 24, ο νομικός σύμβουλος του κ. Κασσελάκη, Χαράλαμπος Πελέκης, βεβαίωσε ότι η ουσία του εξωδίκου παραμένει σε ισχύ.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Κασσελάκη επιμένουν στη ρητορική που είχαν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα. Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για ύπαρξη «παρακαταστατικού» στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στους «87» πρόθεση να διαγράψουν τον κ. Κασσελάκη. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως «ο Κασσελάκης εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος». Σημειώνεται πως στο χθεσινό εξώδικο ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης υπέγραφε «ατομικά» και με την ιδιότητα του «προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα, πάντως, στελέχη που πρόσκεινται στους «87» δεν αποκλείουν την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών να την προκάλεσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. «Συσπειρώνει τη βάση του και ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος στην «Κ».

Μιλώντας στο OPEN σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, ο βουλευτής του κόμματος Συμεών Κεδίκολγου, που εντάσσεται στους «87», αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να έχει αποφασίσει να φύγει «και να λέει ότι “φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια”». Ο κ. Κεδίκογλου, μάλιστα, έκανε λόγο για «τεχνητή πόλωση και τεχνητή θυματοποίηση» και επισήμανε πως η κατάστασή του θυμίζει τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος».

Τα «στρατόπεδα» και η στάση των υποψήφιων προέδρων

Ενώ στην επικείμενη Κ.Ε. θα τεθεί επί τάπητος το εάν μπορεί να προχωρήσει η υποψηφιότητα Κασσελάκη, οι υποψήφιοι πρόεδροι –σε διαφορετικούς τόνους προσπαθούν να επικεντρωθούν στην πολιτική και όχι τη διαδικαστική αντιπαράθεση.

Ο Παύλος Πολάκης κάλεσε χθες να αποσυρθούν άμεσα τα εξώδικα και «να σταματήσει όλη η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψήφιου προέδρου», ενώ απευθύνθηκε στους συνυποψηφίους του ώστε να συναντηθούν και να συμφωνήσουν τους όρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Σήμερα, μάλιστα, σε νέα δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής επανέλαβε την ίδια «γραμμή» σημειώνοντας: «Εγώ δεν θέλω να τον αποκλείσω (σ.σ. τον Στέφανο Κασσελάκη), θέλω να τον νικήσω».

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια μετά το εξώδικο Κασσελάκη, αναμένεται να κινηθεί θεσμικά στο πλαίσιο της πολιτικής και προγραμματικής συζήτησης, αλλά και του σεβασμού στο καταστατικό και στις συλλογικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως σκληρή στάση απέναντι στον Στ. Κασσελάκη έχουν εκφράσει ήδη, μεταξύ άλλων, οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κατερίνα Νοτοπούλου. «Πρέπει να συγκληθεί η Κ.Ε. για απόρριψη της υποψηφιότητάς του, καθώς δεν σέβεται καταστατικές αρχές και αποφάσεις, μόνος στόχος του είναι να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το αίτημα της διαγραφής», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η κ. Νοτοπούλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ολγα Γεροβασίλη, που ζήτησε στη συνεδρίαση της Π.Γ. να παραπεμφθεί ο κ. Κασσελάκης με το αίτημα της διαγραφής προς την Κεντρική Επιτροπή.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κεντρικά στελέχη, Πάνος Ρήγας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, και Ρένα Δούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, μειοψήφησαν χθες στην Πολιτική Γραμματεία όσον αφορά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε όλη την απόφαση του οργάνου. Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον και η στάση του Νίκου Παππά στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο πως από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Κ.Ο. έχει επιλέξει εν πολλοίς τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων.

Πόλεμος δηλώσεων

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκρηκτικό σε επίπεδο στελεχών και βάσης. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας χθες στο Action 24, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να φύγει ο “βομβιστής με τις βόμβες” Στέφανος Κασσελάκης», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως «ο Κασσελάκης μας ξεφτίλισε, έπρεπε να κάνω γαργάρα στην τηλεόραση το “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”».

Στο στέλεχος του κόμματος απάντησε σε υψηλούς τόνους από τον ΣΚΑΪ ο Πέτρος Παππάς, που υποστήριξε πως «εξευτελιστική ήταν η πορεία του Ζαχαριάδη στον Δήμο της Αθήνας», ενώ ο κ. Αντώναρος από το Action 24 διερωτήθηκε «πού έχει δουλέψει ο κύριος Ζαχαριάδης;». Σημειώνεται πως μια προχθεσινή δήλωση του Πέτρου Παππά για τον φαντάρο που συμμετείχε σε αντιπολεμική κινητοποίηση είχε ανοίξει χθες άλλο ένα κεφάλαιο εσωτερικής αντιπαράθεσης, με το Γραφείο Τύπου το κόμματος να τον «αδειάζει».

Ταυτόχρονα, η χθεσινή φράση της Θεοδώρας Τζάκρη στον ΣΚΑΪ ότι «αν θέλουν να διαγράψουν τον κ. Κασσελάκη, τότε θα πρέπει να εκλέξουμε το σακάκι του με 92%», προκάλεσε σήμερα την απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος από το MEGA δήλωσε ότι «δεν ξέρω πώς η κ. Τζάκρη μπορεί να εκλέξει σακάκι που είναι πολιτικά άδειο». Σε πιο τοξικό κλίμα, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες και η διαδικτυακή αντιπαράθεση μεταξύ επώνυμων και ανώνυμων λογαριασμών.

Τρεις ημέρες μεσολαβούν μέχρι τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, όμως, τα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται εδώ και μήνες σε μια παρατεταμένη αστάθεια, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν μέχρι τότε εκ νέου από κάποιο γεγονός-καταλύτη. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT