Κερδίζει έδαφος το Rebrain Greece

Στην πλατφόρμα που έχει στόχο τον επαναπατρισμό εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες έχουν εγγραφεί 200 επιχειρήσεις, προσφέροντας περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλατφόρμα Rebrain Greece ξεκίνησε τη λειτουργία της από το 2023 με αρμόδιο υπουργό Εργασίας τότε τον Αδωνι Γεωργιάδη και όπως συμβαίνει πάντα οι πρώτοι μήνες ήταν μάλλον αναγνωριστικοί με χαμηλή ανταπόκριση. Ο στόχος της πλατφόρμας είναι ηγέτιδες και καινοτόμες επιχειρήσεις και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα να μπορούν να αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα θέσεις εργασίας, για την κάλυψη των οποίων χρειάζονται υψηλές δεξιότητες και εξειδίκευση, με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και διαπρέπουν επαγγελματικά σε άλλες χώρες. Μέσω της πλατφόρμας οι εταιρείες δημοσιοποιούν τις θέσεις εργασίας και Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό μπαίνουν και κάνουν αίτηση για την κάλυψή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που είναι στη διάθεση της «Κ», μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά 2.100 εγγραφές, εκ των οποίων οι 1.900 είναι στελέχη με πολύ δυνατό βιογραφικό και υψηλές δεξιότητες. Την ίδια ώρα 200 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μπει έως τώρα στην πλατφόρμα, αναρτώντας περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας, για τις οποίες έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα 1.500 αιτήσεις ενδιαφέροντος.

Υψηλές απαιτήσεις

Το σκεπτικό της πλατφόρμας, που τόσο η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης θέλουν να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, είναι αφενός να προσελκύσει Ελληνες που είναι ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων στο εξωτερικό, άρα «καλά μυαλά», αφετέρου να στείλει ένα γενικότερο σήμα στην ελληνική διασπορά πως η Ελλάδα και τους θέλει πίσω, αλλά κυρίως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, καθώς έχει «γυρίσει σελίδα» σε σχέση με την περίοδο εκείνη που τους έκανε να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, άλλωστε, είναι δομημένη βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης επαγγελμάτων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ESCO, από το οποίο γίνεται επιλογή από τις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου είναι απόλυτα και επαγγελματικά διαμορφωμένη ώστε τόσο οι εταιρείες όσο και οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν αυτό που αναζητούν.

Τελικός στόχος είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική αγορά εργασίας ενός ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο μεταφέρει τεχνογνωσία και εργασιακή εμπειρία από το εξωτερικό, ενισχύοντας όχι μόνο τις ελληνικές εταιρείες, αλλά τελικά την ίδια τη χώρα. Η πλατφόρμα για την αρτιότερη λειτουργία κάνει κάτι ακόμη: έχει τη δυνατότητα χαρτογράφησης των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού με ανάλυση επαγγελμάτων, δεξιοτήτων, κλάδων αλλά και δημογραφικών χαρακτηριστικών του εργασιακού status Ελλήνων επαγγελματιών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Αμστερνταμ.

Eκδήλωση στην Ολλανδία

Για την προώθηση της πλατφόρμας και εν γένει της πρωτοβουλίας, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και εκδηλώσεις, όπως αυτή στο Αμστερνταμ στις 30 Νοεμβρίου, όπου η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης θα είναι παρόντες απευθύνοντας χαιρετισμό ώστε να «προωθήσουν» την πλατφόρμα. Εκεί όμως θα είναι –κυρίως– και στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπου θα κάνουν δεκάλεπτες παρουσιάσεις και θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις με ενδιαφερομένους. Ενδεικτικά μερικές εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Pfizer, Mυτιληναίος, Demos, Intralot, Eθνική Τράπεζα, Lamda Development, Παπαστράτος, Τιτάν. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ήδη γίνει στο Λονδίνο –είχε πάει η τότε υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου– και πιθανότατα θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, καθώς πρόκειται για μια πόλη με πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο, και μάλιστα ανώτερης και ανώτατης βαθμίδας που εργάζεται στη χώρα.

Η Νίκη Κεραμέως, μάλιστα, ετοιμάζει και δεύτερο άξονα προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού με τις «Ημέρες καριέρας της ΔΥΠΑ» σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Εξωτερικών και ΔΥΠΑ με σκοπό την προσέγγιση και ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται στις 14 Δεκεμβρίου 2024 εκδήλωση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ενώ την προηγούμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο προξενείο με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα και τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη με την ομογένεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT