ΠΑΣΟΚ: Τα τελευταία διλήμματα πριν από την κάλπη

ΠΑΣΟΚ: Τα τελευταία διλήμματα πριν από την κάλπη

Οι στρατηγικές των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα ενόψει της Κυριακής - Χωρίς ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο μονομάχους θα γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια με βάση το κεκτημένο μιας ανοδικής πορείας τα τελευταία χρόνια ή αλλαγή; Σε αυτό το ερώτημα συμπυκνώνεται σχηματικά το δίλημμα με βάση το οποίο θα βαδίσουν προς τις κάλπες την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας έχουν διαμορφώσει τη στρατηγική τους πάνω σ’ αυτό το δίπτυχο.

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και η πρώτη θέση που κατάφερε να κατακτήσει αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του στο κόμμα την τελευταία τριετία. «Οι πολίτες έδειξαν να αναγνωρίζουν ότι απέδωσε συγκεκριμένο αποτέλεσμα η πολιτική που ασκήθηκε: ότι έφερε το ΠΑΣΟΚ σε θέση πολιτικής αυτονομίας, όπου δεν αποτελεί πλέον ούτε παρακολούθημα ούτε συμπλήρωμα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά μία από τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Και ότι με σταθερή πορεία το κόμμα καταφέρνει να αυξάνει τις δυνάμεις του με μια σταδιακή άνοδο, που μπορεί να εξελιχθεί σε δυναμική αύξηση με βάση τις προδιαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις», αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Πάνω σ’ αυτό το κεκτημένο οικοδομεί την πρόσκλησή του προς τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες την προσεχή Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης. Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι έχει εμπεδώσει το ακροατήριο του κόμματος πως η πορεία αυτή δεν ήταν ούτε ευκαιριακή ούτε αμελητέα και ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν στον ίδιο το πρόσωπο που μπορεί να ασκήσει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Ετσι, το βασικό μήνυμα είναι αυτό της συνέχειας στο κεκτημένο που ήδη υπάρχει και που δημοσκοπικά αγγίζει το 17%.

Ψήφο συνέχειας στην ανοδική πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια ζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Οι ψηφοφόροι θέλουν αλλαγή, υποστηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Είμαστε σε άλλο επίπεδο πλέον, να πάμε ακόμη πιο ψηλά», είναι το βασικό μήνυμα στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες. Επίσης, στον απόηχο του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης προκρίνει το στοιχείο της ενότητας και της ανάγκης να αξιοποιηθούν όλοι. «Κανένας δεν περισσεύει στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ», είναι το δεύτερο στοιχείο που προκρίνει ως κομβικό.

Στον αντίποδα, τη διακοπή της συνέχειας και της πορείας που το ΠΑΣΟΚ είχε υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη προβάλλει ως κρίσιμο στοιχείο ο Χάρης Δούκας. «Ο κόσμος θέλει αλλαγή στην ηγεσία, αυτό προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Οι εκλογές έγιναν γι’ αυτό και τώρα είναι η ευκαιρία να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα», επισημαίνουν από το επιτελείο του. Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας, ως συνθήκη αναγκαία προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να αναδειχθεί κεντρικός πόλος στην πολιτική σκηνή, είναι ένα από τα βασικά σημεία που υπογραμμίζει στο προσκλητήριο προς τους πολίτες που θα ψηφίσουν την Κυριακή ο Χάρης Δούκας. Επιπλέον, προβάλλει το στοιχείο της σύγκλισης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυροποίησης.

Και οι δύο υποψήφιοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες, ωστόσο προεξοφλείται ότι στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι θα είναι σημαντικά λιγότεροι, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένη συμμετοχή σε ποσοστό 30%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 300.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή, θα επιστρέψουν στην κάλπη λίγο περισσότεροι από 200.000. Την περασμένη Κυριακή Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας συγκέντρωσαν αθροιστικά 153.778 ψήφους (89.288 ο πρώτος και 64.490 ο δεύτερος). Θεωρητικά, ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων τους θα επιστρέψει στις κάλπες για να επιβεβαιώσει και να στηρίξει την επιλογή του.

Η άγνωστη παράμετρος, εκτός από το πόσοι, είναι και το ποιοι θα είναι οι ψηφοφόροι που θα φτάσουν την Κυριακή στις κάλπες. Ποια ήταν η επιλογή τους στον πρώτο γύρο και σε ποιον από τους δύο βρίσκονται πιο κοντά. Το επιχείρημα του Χάρη Δούκα ότι το 70% των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής αποδοκίμασε την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ουδόλως σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα επιλέξουν τον ίδιο. Οπως και η απάντηση από την πλευρά Ανδρουλάκη, ότι με το ίδιο σκεπτικό το 80% αποδοκίμασε τον Χάρη Δούκα. Αν και επισήμως οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν αρνηθεί δημόσια στήριξη, στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες προσεταιρισμού στελεχών του μηχανισμού τους, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εκατέρωθεν πυρά για το ντιμπέιτ

Η ματαίωση του ντιμπέιτ για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε χθες σφοδρή σύγκρουση, καθώς στην ανακοίνωση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν μπορεί να μετατεθεί η προεκλογική συγκέντρωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει εκείνη την ημέρα το ντιμπέιτ, η πλευρά Δούκα αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσχηματικές δικαιολογίες, που υποκρύπτουν την εξαρχής πρόθεση να μη γίνει η τηλεμαχία.

Ειδικότερα, από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ανέφεραν ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν να μεταφερθεί σε άλλη μέρα –σήμερα ή το Σάββατο– η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη σημείωναν ότι η συγκέντρωση και η ομιλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα κομβικό στοιχείο του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν έκανε μεγάλη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα πριν από τον πρώτο γύρο.

Η σημερινή μέρα είχε εξαρχής αποκλειστεί για το ντιμπέιτ, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα εξασφάλιζε τηλεθέαση απέναντι στον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη έσπευσαν να απαξιώσουν ως «προσχηματική» την πρόταση που έγινε από την πλευρά Δούκα για ντιμπέιτ το Σάββατο ή ακόμα και την Κυριακή, ημέρα των εκλογών. Η πλευρά Δούκα απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε ότι δεν επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο.

Οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου συναντήθηκαν χθες με την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία κατεύθυνση προς τους ψηφοφόρους.

Για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για το ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα του κόμματος, την αναδιάταξη και αναδιοργάνωσή του έκαναν λόγο συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ. Δούκα με την κ. Διαμαντοπούλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT