Εντός και Εκτός: Ο Τσίπρας στο Βελιγράδι

Εντός και Εκτός: Ο Τσίπρας στο Βελιγράδι

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Είναι πλέον γνωστό –έπειτα από τρία διαφορετικά υπουργικά πόστα– ότι η Νίκη Κεραμέως μπορεί και διακρίνει με ταχύτητα ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις σε κάθε τομέα, ακόμη και σε υπουργεία με εξ ορισμού ιδιορρυθμίες, όπως αυτό της Εργασίας. Στη Βουδαπέστη, όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO), η κ. Κεραμέως ανέπτυξε διάφορα θέματα γενικής πολιτικής, το πλέον ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, εκείνο που αφορά την αύξηση της απασχόλησης σε τρεις ομάδες: τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους. Η συγκεκριμένη διάσταση συνδέεται, βεβαίως, ευθέως και με τη δημογραφική κάμψη της Ελλάδας, οπότε η αναζήτηση κινήτρων απασχόλησης για ομάδες του πληθυσμού που υποαπασχολούνται είναι εξαιρετικά σημαντική και για λόγους πρακτικούς και όχι μόνο συμβολικούς.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η στήλη έχει καλύψει –μάλλον περισσότερο απ’ όσο της αξίζει– αυτή τη διαμάχη στο εσωτερικό της Πλεύσης Ελευθερίας, ανάμεσα στην πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην οικογένεια Μιχάλη Χουρδάκη (υιός) και Αρετής Παπαϊωάννου (μητέρα). Το τελευταίο επεισόδιο καταγράφηκε χθες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου ενοχλήθηκε από τη συμμετοχή στο όργανο του κ. Χουρδάκη, ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής. Η παρουσία Χουρδάκη οφείλεται στο γεγονός ότι ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών ζήτησε να συμμετάσχει στη διάσκεψη των προέδρων με βάση το άρθρο 13 του Κανονισμού της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν μπορούσε, βεβαίως, να αρνηθεί το αίτημα των ανεξάρτητων, αφού θα παρέβαινε τον Κανονισμό, οπότε ο κ. Χουρδάκης βρέθηκε ξανά μπροστά στην Κωνσταντοπούλου, η οποία και τον κατήγγειλε, καθώς δι’ αυτού, όπως είπε, ουσιαστικά έβαζαν «πόδι» στη διάσκεψη και οι Σπαρτιάτες, που είναι ανεξάρτητοι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στο Βελιγράδι και –έχω την αίσθηση πως– αν μπορούσε θα ταξίδευε έως τη Γαλλική Πολυνησία, προκειμένου να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από αυτό το χάος που επικρατεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Βελιγράδι, πάντως, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις ολέθριες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τα Δυτικά Βαλκάνια πιθανή αποτυχία απορρόφησής τους στην Ε.Ε. Στη παρέμβαση που έκανε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της και πως είναι «υποκρισία να μιλάμε για κοινές αξίες όσο έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στον εθνικισμό και στον κυνισμό». Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να συγκαλέσει για πρώτη φορά την Επιτροπή Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που έχουν για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Σερβία. Συνεργάτες του επισημαίνουν και το γεγονός ότι πραγματοποιείται παράλληλα με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βελιγράδι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει σήμερα τον Σέρβο πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς, δύο ώρες αφότου τον συναντήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Εκεί αναμένεται να επιμείνει τόσο στην προώθηση των ελληνοσερβικών σχέσεων και στην ελληνική στήριξη στη σερβική ευρωπαϊκή προοπτική, όσο και στη σημασία που έχει η ειρηνική επίλυση διαφορών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κοσοβαρικού. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η ανάγκη συμμόρφωσης με τη συμφωνία των Πρεσπών της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία η σερβική κυβέρνηση έχει στενές σχέσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε για τρεις ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας. Είναι προφανές ότι ως αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Κώτσηρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Αιγυπτιωτών, αλλά και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, με αφορμή, μάλιστα, τη συμπλήρωση 20 ετών από την ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β΄. Ο κ. Κώτσηρας έφτασε μέχρι το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Χαμπάσι, συνομιλώντας, μεταξύ άλλων, για τα διμερή αλλά και την τριμερή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε παρουσία στην Αίγυπτο, ακόμη και αυτή, είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία από το Κάιρο υπάρχουν εντατικά αιτήματα για περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα…

Η ΑΤΑΚΑ

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ξεκαθαρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί με τη διάνοιξη δρόμου σε προστατευόμενη περιοχή στον Γράμμο. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστηρίζει ότι η διάνοιξη ζητήθηκε από τον στρατό για την καλύτερη φύλαξη της περιοχής και την αποτροπή κλοπών ζώων και αρωματικών φυτών. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν, ωστόσο, ότι τα μέσα του στρατού ενεπλάκησαν στη συντήρηση του τμήματος του δρόμου που βρίσκεται στο τμήμα του ορεινού δρόμου στον Γράμμο έπειτα από (παραπάνω του ενός) αιτήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ότι όλα είναι απολύτως προβλεπόμενα. Ο επίμαχος δρόμος «ένωσε» την Αετομηλίτσα Κονίτσης, που ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη Γράμμουστα Νεστορίου, που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT