Με δώρα στα Τίρανα ο Ερντογάν

Τα drones στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας και τα εγκαίνια τζαμιού που χρηματοδότησε η Αγκυρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με «δώρα» έφτασε στα Τίρανα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του με αφορμή το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Τουρκίας – Aλβανίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, που χτίστηκε στην πρωτεύουσα της Αλβανίας με τη χρηματοδότηση της Αγκυρας, και δώρισε δεκάδες drones-καμικάζι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, του εμπορίου, αλλά και της αμυντικής συνεργασίας. Ο κ. Ράμα δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που επιβεβαιώθηκε ένα νέο στάδιο στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της δημοκρατίας της Αλβανίας και για τη στρατιωτική ενίσχυση αυτής της σχέσης, στην οποία όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο σημείο στον κόσμο».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκάλυψε το δώρο της Τουρκίας τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που ο κόσμος περνάει, για να το θέσω ήπια, μια τρελή περίοδο, θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το σημερινό δώρο του προέδρου να δώσει μια σημαντική ποσότητα drones-καμικάζι στον αλβανικό στρατό. Αυτό είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν για το ποιον θα πλήξει η Αλβανία. Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι ένα δώρο από τη δημοκρατία της Τουρκίας με ένα πολύ σαφές μήνυμα σχετικά με αυτή τη σχέση: ότι η Αλβανία είναι ανίκητη». Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των drones-καμικάζι, αλλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι «δεκάδες». Ο κ. Ράμα τόνισε πως ανυπομονεί να ανοίξει το παράρτημα του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, που χτίστηκε στην πρωτεύουσα της Αλβανίας με τη χρηματοδότηση της Αγκυρας.

O κ. Ερντογάν από την πλευρά του ανέφερε ότι δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Αλβανία και πως έχει στόχο την ανάπτυξη των εμπoρικών συναλλαγών αλλά και τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Θα εγκαινιάσουμε το τζαμί Ναμαζγιάχ, το οποίο είναι δώρο του τουρκικού λαού στους μουσουλμάνους αδελφούς του στην Αλβανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό το διακεκριμένο έργο, το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια, θα είναι ένας τόπος λατρείας όπου θα ανθήσει η αίσθηση της ειρήνης και της ενότητας, οι υπέρτατες αξίες του Ισλάμ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν το τζαμί και ακολούθησαν οι διμερείς επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών. Το συγκεκριμένο τζαμί έχει χωρητικότητα 10.000 πιστών.

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει μήνυμα αποδέσμευσης οπλικών συστημάτων από το Βερολίνο. Σχετικά τις προηγούμενες ημέρες είχε γράψει το Der Spiegel. Πάντως, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της προμήθειας των αεροσκαφών Eurofighter ανέφεραν ότι «οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την προμήθεια των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon συνεχίζονται. Οπως είναι γνωστό, έχουμε υποβάλει αίτημα για την αγορά συνολικά 40 εξ αυτών των αεροσκαφών, εκ των οποίων σε πρώτη φάση 20. Περιμένουμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το θέμα».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες Sozcu και Karar, ισχυρίζονται πως η Γερμανία προτίθεται να εγκρίνει υπό όρους την πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών και γράφουν πως ο ένας όρος θα είναι «να μην υπάρχει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, αλλά και η αποφυγή έντονης ρητορικής από την ηγεσία της Τουρκίας». Πάντως οι περισσότερες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προέρχονται από άρθρο του ανταποκριτή του γερμανικού δικτύου RND (δικτύου συντακτών της Γερμανίας) στην Αθήνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT