​​Στρατιωτικές σχολές: Μισθός 609 ευρώ και βελτίωση εγκαταστάσεων

​​Στρατιωτικές σχολές: Μισθός 609 ευρώ και βελτίωση εγκαταστάσεων

Δέσμη μέτρων για την αύξηση των σπουδαστών - Η εισαγωγή στις σχολές θα είναι δυνατή πλέον από τρία επιστημονικά πεδία και από επαγγελματικά λύκεια - Οι αποδοχές των σπουδαστών αυξάνονται από 165 σε 609 ευρώ τον μήνα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα ανάσχεσης του κύματος μείωσης ενδιαφέροντος για εισαγωγή στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Δένδιας κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι το 99% κάλυψης των θέσεων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, το 2024 μειώθηκε σε 64%, με τη Σχολή Ευελπίδων να αγγίζει μόλις το 34%. Επίσης, αυξητική τάση έχουν τα ποσοστά αποχώρησης των σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης. Ενδεικτικά το 2021 αποχώρησε το 20%, το 2022 το 15%, το 2023 το 18% και το 2024 το 7%. Στο πλαίσιο της εκστρατείας προσέγγισης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον, τη δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια. Δεύτερον, την αύξηση αποδοχών σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών, τρίτον, τη βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και, τέταρτον, τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη. Ως προς τη δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι αυτές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2026. Ως προς τις αποδοχές των σπουδαστών, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στην περίπτωση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αυξάνονται από 165 ευρώ σε 609 ευρώ τον μήνα, ενώ σε αυτή των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών διπλασιάζονται από 124 σε 249 ευρώ. Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο, ενώ θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

Δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια και καλύτερες αποδοχές.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών με στόχο την παροχή στέγης των στελεχών που καλούνται να υπηρετήσουν σε όλη τη χώρα. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030, ενώ θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

Τέλος ανακοινώθηκαν έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των σχολών με χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (19,7 εκατ. ευρώ) σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT