Τα «κλειδιά» του β΄ γύρου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τα «κλειδιά» του β΄ γύρου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το εύρος της συμμετοχής θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον νικητή της αναμέτρησης Ανδρουλάκη - Δούκα.

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νόμος των πιθανοτήτων, με βάση και την προϊστορία εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μας, δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με τον Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το 29,64% του κ. Ανδρουλάκη έδωσε μια διαφορά μεγαλύτερη των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τον κ. Δούκα, που εξασφάλισε το 21,41%. Οπως, όμως, η αναμέτρηση του πρώτου γύρου έδωσε αρκετό σασπένς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο.

«Κλειδί» παραμένει σε σημαντικό βαθμό το πόσοι και ποιοι ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν. Το 2021, όταν στην τότε εσωκομματική εκλογή αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, η συμμετοχή ήταν μειωμένη κατά 24,7% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ανάλογη τάση είχε αποτυπωθεί και το 2017, όταν αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι μειωμένη κατά 26,4%. Εφόσον αποτυπωθεί αντίστοιχη συμπεριφορά και τώρα, αναμένεται στις κάλπες αύριο να προσέλθουν περί τις 200.000-230.000 εκλογείς. Οι 89.288 ψηφοφόροι που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και οι 64.490 που ψήφισαν Χάρη Δούκα αθροίζουν ένα σύνολο 153.778 ψηφοφόρων, που αναμένεται σχεδόν στο σύνολό τους να φτάσουν ξανά στις κάλπες για να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους. Μένει να φανεί πόσοι εκ των εκλογέων που επέλεξαν κάποιον από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψηφίους (Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου) θα πάνε να ψηφίσουν ξανά και ποια θα είναι η επιλογή τους, δεδομένης της στάσης ουδετερότητας που επισήμως τήρησαν οι τέσσερις.

Το λεκανοπέδιο

Ιδιαίτερη παράμετρος είναι οι ψηφοφόροι του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς οι κάλπες της περασμένης Κυριακής ανέδειξαν έναν βαθύ δυϊσμό: ένα ΠΑΣΟΚ περιφέρειας, όπου οι κ. Ανδρουλάκης και Δούκας στις περισσότερες περιοχές ήταν το βασικό δίδυμο, και ένα ΠΑΣΟΚ Αττικής, όπου με σημαντική διαφορά ήρθε πρώτος ο Παύλος Γερουλάνος, ακολούθησε η Αννα Διαμαντοπούλου και οι κ. Ανδρουλάκης και Δούκας περιορίστηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντιστοίχως. Η επιλογή των ψηφοφόρων της Αττικής, που στον πρώτο γύρο ήταν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εκλογέων, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα της αυριανής αναμέτρησης.

Οι επιδόσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα στην Αττική θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα – Μεγάλη βαρύτητα δίνουν οι δύο μονομάχοι και στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου την περασμένη Κυριακή, σε επίπεδο νομού, πρώτη ήρθε η Αννα Διαμαντοπούλου με 29,98%, ακολούθησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,98% και ο Παύλος Γερουλάνος με 24,16%. Οι μεταξύ τους διαφορές περιορίστηκαν σε λίγες εκατοντάδες ψήφους. Λίγο πιο χαμηλά βρέθηκε ο Χάρης Δούκας με ποσοστό 18,74%. Στη συμπρωτεύουσα δόθηκε μεγάλη μάχη μηχανισμών των υποψηφίων, με κομματικές πηγές να αναφέρουν ότι η κ. Διαμαντοπούλου είχε πολύ μεγάλη στήριξη από τη Χρύσα Αράπογλου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχο Καλαμαριάς σήμερα, ο κ. Ανδρουλάκης στηρίχθηκε από μεγάλη κινητοποίηση του πρώην ευρωβουλευτή, υποψήφιου στις τελευταίες ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ, Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ ο κ. Γερουλάνος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του δημάρχου της πόλης Στέλιου Αγγελούδη.

Μένει να φανεί πώς θα διοχετευθούν στον δεύτερο γύρο οι ψήφοι που έλαβαν στον πρώτο γύρο Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου. Υπέρ του Χάρη Δούκα έχει κινητοποιηθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έμεινε εκτός Βουλής διότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Η Δυτική Ελλάδα

Περιφέρεια «κλειδί» για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι και η Δυτική Ελλάδα. Εκεί που την περασμένη Κυριακή αναδείχθηκε πρώτος ο Μιχάλης Κατρίνης με 26,09% και ακολούθησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24,25% και ο Χάρης Δούκας με 21,68%. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια προσήλθαν στις κάλπες 28.783 εκλογείς, αριθμός κάθε άλλο παρά αμελητέος, ενώ το υψηλό ποσοστό του κ. Κατρίνη υποδηλώνει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από το στενό κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, που είναι αυξημένη η πιθανότητα να πάνε και πάλι στις κάλπες αύριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε τον Πύργο Ηλείας για τη μία από τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις πριν από τις δεύτερες κάλπες. Η άλλη έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο μονομάχοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα της πρώτης Κυριακής. Ο κ. Ανδρουλάκης το πολύ υψηλό ποσοστό στην Κρήτη, όπου πήρε το 61,87% των ψήφων, και ο κ. Δούκας την πρωτιά στην Ηπειρο, όπου έλαβε ποσοστό 30,94%, ενώ θα δοθεί σκληρή μάχη στις περιφέρειες όπου η μεταξύ τους διαφορά ήταν πολύ μικρή, όπως το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος.

Ουδετερότητα αλλά και στηρίξεις

Πιστοί στην τακτική που υιοθέτησαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, οι τέσσερις υποψήφιοι που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου δεν τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ του ενός ή του άλλου μονομάχου, και περιορίστηκαν να απευθύνουν προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Αλλωστε, η μαζική συμμετοχή είναι μια παράμετρος που τους αφορά όλους, καθώς θα επιβεβαιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες. Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η μεγάλη συμμετοχή και στον δεύτερο γύρο, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να ξεπεράσουν τα όποια αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης και να πάνε ξανά να ψηφίσουν. Η τελευταία, χωρίς να κατονομάζει υποψήφιο, έδωσε έμμεση στήριξη προς τον Χάρη Δούκα.

Από εκεί και πέρα, δεν έλειψαν τις τελευταίες ημέρες οι τοποθετήσεις στελεχών που στον πρώτο γύρο βρέθηκαν στο πλευρό των «τεσσάρων» και ενόψει δεύτερου γύρου έσπευσαν να υποστηρίξουν είτε τον κ. Ανδρουλάκη ή τον κ. Δούκα. Χθες, μια ανάρτηση του συζύγου της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στον Χάρη Δούκα, προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Γείτονα, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει ότι ο κ. Τσούνης εκφράζει μόνο τον εαυτό του και όχι όλους τους «Γεννηματικούς» του ΠΑΣΟΚ. Θέση στην επαναληπτική διαδικασία ανάδειξης προέδρου του κόμματος πήρε χθες και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, προεξοφλώντας, μάλιστα, ότι θα είναι ο νικητής της αυριανής εκλογικής διαδικασίας. Κάλεσε, δε, τον κ. Δούκα να μην αναλωθεί, σε περίπτωση ήττας, σε ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά να αφοσιωθεί στο έργο του στον Δήμο Αθηναίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT