Εντός και Εκτός: Προχωρούν οι ενταξιακές συζητήσεις για Αλβανία

Εντός και Εκτός: Προχωρούν οι ενταξιακές συζητήσεις για Αλβανία

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες έπεσε και επισήμως η αυλαία της νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag ’24» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μάλιστα με έδρα την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 89 μαχητικά και 12 αεροσκάφη υποστήριξης από 13 χώρες, ανάμεσα στα οποία και F-35. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στην Ανδραβίδα για την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης και δεν παρέλειψε να τονίσει το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η Ανδραβίδα θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35. «Με τις νέες μας πλατφόρμες τα F-16 Viper, τα Rafale και την επικείμενη απόκτηση των F-35, αλλά και με τη δημιουργία αντιαερoπορικού και anti-drone θόλου, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατέψει τα εθνικά δίκαια, τα συμμαχικά δίκαια, τα ευρωπαϊκά δίκαια, τον εθνικό ορίζοντα, τον ευρωπαϊκό ορίζοντα, τον συμμαχικό ορίζοντα», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Δένδιας.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το δίλημμα για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. δεν κράτησε πολύ. Αλλωστε κάτι τέτοιο ήταν προφανές τους τελευταίους μήνες. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, την ερχόμενη Τρίτη στο Λουξεμβούργο πρόκειται να διεξαχθεί η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη των Τιράνων με το «μπλοκ», όπου θα ανοίξει η πρώτη «δέσμη» κεφαλαίων για θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν –ανάμεσα σε άλλα– τη δικαιοσύνη, δικαστική εξουσία, ελευθερία και ασφάλεια. Η Ε.Ε. έχει λάβει εδώ και μέρες τη διαπραγματευτική θέση της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ χθες υιοθετήθηκε και η κοινή διαπραγματευτική θέση των «27» στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Εκείνος πάντως που έσπευσε να ανακοινώσει τα ευχάριστα στον Εντι Ράμα δεν ήταν άλλος από τον Βίκτορ Ορμπαν, που βρέθηκε χθες στα Τίρανα με το «καπέλο» του προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο Ορμπαν επιχείρησε, μάλιστα, πρόσφατα να διαμεσολαβήσει μεταξύ Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το βέτο της πρώτης έναντι της δεύτερης, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Κύπρο, η οποία φιλοξένησε την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (MED-9) στην Πάφο. Εκεί είχε πολλές ενδιαφέρουσες επαφές για τις πολύ σοβαρές περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που, βεβαίως, με διάφορους τρόπους συνδέονται και με τα ευρωπαϊκά θέματα που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-18 Οκτωβρίου). Δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι στη Σύνοδο ήταν προσκεκλημένος ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, με τον οποίο συναντήθηκε και διμερώς ο κ. Μητσοτάκης. Η παρουσία του βασιλιά της Ιορδανίας αφορά και τη στήριξη που επιθυμεί να παρέχει η Ε.Ε. σε μια χώρα η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σταθερά καθεστώτα στην περιοχή και συγκρατεί εντός των συνόρων της εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία, όπως έγινε γνωστό, συνομίλησαν για τις προτεραιότητες του νέου κύκλου (πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει το έργο της η νέα Επιτροπή) αλλά και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας. Η σύναξη των MED-9 στην Πάφο πραγματοποιήθηκε και σε μια συγκυρία κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται αποδέκτης σταδιακά αυξανόμενων προσφυγικών πιέσεων λόγω της διάχυσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στον Λίβανο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Παρίσι, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εκεί μεταβαίνει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα προεδρεύσει για δεύτερη φορά από το 2021 στη διήμερη Σύνοδο Παγκόσμιας Στρατηγικής του Οργανισμού στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Το 2021 προήδρευσε ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα της φετινής συνόδου αφορά «το Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.)», με προφανή στόχευση να συζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες και στις κοινωνίες τα δεδομένα που δημιουργεί η Τ.Ν. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν τα 38 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και η Ε.Ε. σε διάφορα επίπεδα, οι οκτώ υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Περού, Ινδονησία και Ταϊλάνδη), όπως, επίσης, και η Ινδία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη και η Σενεγάλη. Αξίζει να τονιστεί ότι η φετινή ελληνική προεδρία είναι έργο του Γιώργου Παγουλάτου, ο οποίος ως πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ είναι εξαιρετικά ενεργός.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η ενότητα δεν είναι γραμμένη στις πλάκες του Μωυσέως. Δεν ομνύεις στην ενότητα, έτσι γενικά και αφηρημένα». Αυτά ανέφερε (Ertnews) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Φαραντούρης, επιχειρώντας να περιγράψει ενδεχομένως με παρόμοιους όρους τη… βιβλική καταστροφή που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, εδώ που έφτασαν, ας διαλυθούν και λίγο ακόμα, δεν χάλασε ο κόσμος. Αλλωστε κατά τη βιβλική αφήγηση και ο Μωυσής έπρεπε να ξανανέβει στο όρος Σινά δύο φορές για τις Δέκα Εντολές. Εχει ο Θεός και για τον ΣΥΡΙΖΑ…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT