Αναλύοντας τους γαλάζιους της πράσινης κάλπης

Αναλύοντας τους γαλάζιους της πράσινης κάλπης

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και δικοί τους ψηφοφόροι. Πώς τους μετρούν και πώς σκέφτονται να τους «ασφαλίσουν» στη δική τους δεξαμενή

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κάλπη, ακόμη κι όταν είναι κομματική, κυοφορεί. Η πασοκική κάλπη δεν άφησε πάντως αδιάφορους τους «μαιευτήρες» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, η πράσινη εκλογή είχε και μπλε απόχρωση – και μάλιστα έντονη. Βλέποντας τη μοιρασιά, υποθέτουν ότι ικανός αριθμός όσων στήθηκαν στην ουρά για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι πολίτες νεοδημοκρατικής επιρροής, κάποιοι εκ των οποίων πιθανώς είχαν ψηφίσει το 2019 ή/και το 2023 τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που απασχολεί τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος είναι με ποια κίνητρα οι «δικοί τους» ψηφοφόροι προσήλθαν στα πράσινα παραβάν. Συνιστά αυτή η επιλογή τους αλλαγή και της εκλογικής τους προτίμησης προς τη Ν.Δ.; Και κυρίως: Τι θα πρέπει να κάνει η Ν.Δ. για να τους επαναπροσεγγίσει και να τους «ασφαλίσει» στο δικό της ακροατήριο;

Οι γαλάζιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρώτη επιλογή αυτού του κοινού ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου, σε μεγάλο ποσοστό, όπως λέει στην «Κ» πηγή που έχει γνώση των μετρήσεων. Δεύτερη επιλογή ήταν ο Παύλος Γερουλάνος.

Οσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν αυτούς τους πολίτες στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολύ διαφορετικές. Εκτιμάται ότι έχει παίξει ρόλο πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει λίγο πιο πίσω το κεντρώο προφίλ της, προβαίνοντας σε κινήσεις που τονώνουν τη δεξιά της ταυτότητα. «Η συνεχής επίκληση των «παραδοσιακών αξιών» του κόμματος, η σταθερή και εντεινόμενη πίεση των βουλευτών κατά των “μουσαφίρηδων”, ακόμα και επιμέρους επιλογές, όπως αυτή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου ή η φημολογούμενη επιλογή κεντροδεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η αιτία που μπορεί να έσπρωξε κάποιους κεντρώους να κοιτάξουν προς την κομματική τους κοιτίδα το ΠΑΣΟΚ».

Το δεύτερο κίνητρο είναι οι πολιτικές καταβολές. Η νοσταλγία δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Νεοδημοκρατική πηγή που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως υπάρχει μια μερίδα κόσμου που ψήφισε Μητσοτάκη το 2023 γιατί «δεν υπήρχε καλύτερος τη δεδομένη στιγμή», αλλά ουδέποτε αποκόπηκε συναισθηματικά από το ΠΑΣΟΚ και «τώρα είδε μια ευκαιρία ανασύστασης του χώρου του».

Πρόκειται για κεντρώους που συντελούν καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς έχουν κοινωνική επιρροή, λέει κυβερνητική πηγή.

Πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως της Αννας Διαμαντοπούλου που πήρε τη μερίδα του λέοντος, κινήθηκαν από εκτίμηση προς το πρόσωπό της, καθώς η πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος έχει μετά τόσα χρόνια στον δημόσιο βίο «προσωπικές ψήφους, εν είδει οπαδών» που την ακολουθούν. Είναι πάντοτε, βέβαια, ενεργά τα δίκτυα των διαπροσωπικών σχέσεων, στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. «Τα τελευταία χρόνια, που όλα τα κόμματα έχουν ανοίξει τις διαδικασίες, υπάρχουν κοινοί ψηφοφόροι που μπορούν με ευκολία να πάνε να ψηφίσουν σε όλα τα κόμματα μέσω αυτών των κοινωνικών διαύλων», λέει νεοδημοκρατική πηγή. Ενας ακόμα λόγος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, που κινητοποίησε κόσμο είναι η ανάγκη που αισθάνεται μια μερίδα πολιτών, «αφού η Ν.Δ. “παίζει” μόνη της στο πολιτικό σύστημα, η χώρα να έχει μια σοβαρή και πιο δυναμική αντιπολίτευση». Τέτοιο κόσμο κινητοποίησε «κυρίως ο Παύλος Γερουλάνος, που δεν είχε τόσο συντεταγμένη υποστήριξη, όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου». Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κόσμος «τον οποίο ενοχλεί η ηγεμονία της Ν.Δ., για λόγους δημοκρατίας και ισορροπίας».

«Πρόκειται για κεντρώους που μετακινούνται με ευκολία σε κάθε εθνικές εκλογές και συντελούν καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς είναι πρόσωπα με κοινωνική επιρροή που επηρεάζουν τουλάχιστον άλλους δύο κατά μέσον όρο», λέει κυβερνητική πηγή που έχει αναλύσει διεξοδικά τον χώρο αυτό.

Επαναπροσέγγιση

Το ερώτημα είναι: Τους έχει χάσει αυτούς η Ν.Δ.; Η απάντηση είναι πως αρχικά το κυβερνών κόμμα ήταν τυχερό, καθώς εάν είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος είτε ο Παύλος Γερουλάνος είτε η Αννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το πολιτικό παιχνίδι. Τώρα, με τους βασικούς υποδοχείς αυτής της ψήφου εκτός δεύτερου γύρου, η Ν.Δ. έχει «μία ακόμα ευκαιρία». Ουσιαστικά, «οι 859 ψήφοι που έλειψαν από τον Γερουλάνο για να πάει στον δεύτερο γύρο αφήνουν εκ νέου ένα μεγάλο μέρος του εκσυγχρονιστικού Κέντρου χωρίς εκπροσώπηση», λέει αναλυτής στην «Κ».

Τους πολίτες αυτούς «ούτε τους έχουμε χάσει ούτε τους έχουμε σίγουρους», αναφέρει, από την άλλη, κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας πως η μάχη για αυτούς θα κριθεί σε δύο επίπεδα: Πρώτον, στο να συνεχίσει η κυβέρνηση να δείχνει πως δεν έχει χάσει τον κεντρώο προσανατολισμό της και κινείται, κυρίως σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, στην ίδια λογική που είχε από το 2019. «Οσο κομβικό είναι για τη Ν.Δ. να μη χάσει άλλο κόσμο από την παραδοσιακή βάση της, άλλο τόσο είναι να μην αποξενωθεί από αυτούς τους πολίτες». Το δεύτερο επίπεδο που θα κριθεί η μάχη αυτή είναι στο τέλος της τετραετίας από το δίλημμα που θα τεθεί. Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, «οι πολίτες αυτοί ψήφισαν Μητσοτάκη και λόγω των σκληρών εκλογικών διλημμάτων. Το δίλημμα αυτό τώρα δεν υπάρχει. Αρα μέχρι τις εκλογές πρέπει να βρεθεί ξανά, ώστε να επιστρέψουν». Και είναι πιο εύκολο «με αντίπαλο είτε τον Νίκο Ανδρουλάκη είτε τον Χάρη Δούκα», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT