Οι ομάδες του σφραγιδοπολέμου

Ποιος είναι με ποιον στην τελική αναμέτρηση για τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, που προοιωνίζεται νέα διάσπαση

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα κόμμα στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει, 14 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, να χάνει τη μάχη της επιβίωσης και να ακολουθεί αντίστροφη πορεία από το 2012. Η σύγκρουση για τη «σφραγίδα», το «ταμείο», αλλά και την ιστορική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρή ανάμεσα στα δύο βασικά «στρατόπεδα» όπως έχουν διαμορφωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά.

Οσο πιθανό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης με τις κινήσεις που κάνει να προκαλεί τη διαγραφή του από το κόμμα, άλλο τόσο απίθανο είναι να μην μπορεί να βρεθεί ένα στάδιο 5.000 θέσεων για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με την παρουσία όλων των αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από τις τοπικές οργανώσεις.

Υπάρχουν στελέχη που κρύβουν και από τον ίδιο τους τον εαυτό την πραγματικότητα πως το συνέδριο μπορεί να αναιρέσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για καθαίρεση και αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Λίγοι όμως φαίνεται να έχουν αναρωτηθεί γιατί η Επιτροπή Δεοντολογίας «σφυρίζει αδιάφορα» όταν ο τέως πρόεδρος στέλνει εξώδικο στο ίδιο του το κόμμα, στα όργανα, στα μέλη και ταυτόχρονα, ένα μήνα μετά την καθαίρεσή του, ακόμη υπογράφει και δηλώνει σε συνέντευξη ότι παραμένει αρχηγός.

Οι 12 του Κασσελάκη

Ο ελιγμός με την απόσυρση του εξώδικου δεν βοήθησε πάντως στην καταλλαγή των εσωκομματικών παθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα γλιτώσει τη διάσπαση. Ενα μέρος του «νέου κόμματος» Κασσελάκη –είτε μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι– βρέθηκε δίπλα του στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την Τετάρτη. Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Σαρακιώτης, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Πούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Γιώργος Γαβρήλος έδωσαν το «παρών». Την κλειστή ομάδα του WhatsApp, που είχε δημοσιεύσει η «Κ» στις 22 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνουν οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Ελενα Ακρίτα, Ράνια Θρασκιά.

Πρόκειται για βουλευτές που μένουν στο πλευρό του και το ερώτημα είναι πόσοι από τους 12 θα επέλεγαν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης στη περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι στη θέση του προέδρου. Πέντε αν αποχωρήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση εκτός και αν οι 11 της Νέας Αριστεράς επιστρέψουν στη βάση τους. Και αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά είναι συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ». Εκτός Κοινοβουλίου, ο Θάνος Μωραΐτης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μερικά από τα στελέχη που δίνουν τη μάχη το τελευταίο διάστημα στο πλευρό του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις του.

Πέντε βουλευτές αν αποχωρήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός και αν οι 11 της Νέας Αριστεράς επιστρέψουν στη βάση τους. Σχετικές συζητήσεις κάνουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Λίγοι πρόσεξαν πως ένα κορυφαίο στέλεχος των «87», ο Γιάννης Ραγκούσης, στην προτελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε ότι «οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός α λα γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σε αυτό το επίπεδο, δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανο Κασσελάκη και στους υποστηρικτές του». Είναι προφανές πως μιλάει για όλους εκείνους που το προηγούμενο διάστημα εργάστηκαν για να εδραιωθεί ο τέως πρόεδρος και πλέον τού έχουν γυρίσει την πλάτη. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένα νέο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» θα ξεκινήσει κάποια στιγμή για όσα έγιναν μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι «87» με νέα γυαλιά

Με ελαφρώς ανανεωμένη εμφάνιση, καθώς οι σύντροφοί του τον παρότρυναν να αλλάξει τον σκελετό στα γυαλιά του, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει επιλέξει να κάνει μια προγραμματική καμπάνια εστιάζοντας στα ζητήματα της καθημερινότητας με έμφαση στο κοινωνικό κράτος και στην ακρίβεια στην αγορά. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του βαδίζει μαζί με τους «87», αφού ακόμη και στελέχη που εξέφραζαν ενστάσεις δεν έχουν κάνει καμία αναφορά για την υποψηφιότητά του.

Η Ολγα Γεροβασίλη εξακολουθεί να κρατάει την «μπαγκέτα» και όπως είχε κάνει την αρχή ζητώντας την προσφυγή στις κάλπες, έτσι άνοιξε μέσα στην εβδομάδα και την πόρτα της εξόδου στον Στέφανο Κασσελάκη από το κόμμα. Μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο, υπήρξε από τα πιο μετριοπαθή στελέχη και σε όλες τις τοποθετήσεις της ξόρκιζε τον «εξοστρακισμό» του, ωστόσο, το εξώδικο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η νέα πλειοψηφία κινεί πλέον τα νήματα στην Κουμουνδούρου. Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος είναι μερικοί από τους βουλευτές που έχουν σηκώσει –κάποιοι λιγότερο και ορισμένοι σε μεγάλο βαθμό– το βάρος της κριτικής κατά της τέως ηγεσίας. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που διαφωνούν, αλλά και οι «κυανόκρανοι» που περιμένουν να περάσει η μεγάλη κρίση. Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Βασιλειάδης αποτελούν τον κινητήριο μοχλό των «87» που έχουν συγκρουστεί με μεγάλη ένταση με την τέως ηγεσία, τόσο δημοσίως όσο και στην Πολιτική Γραμματεία.

Οι αυτόνομοι

Από τη θεσμική τους θέση, ο Νίκος Παππάς και η Ράνια Σβίγκου έχουν τον δύσκολο ρόλο να ισορροπήσουν ανάμεσα στα «στρατόπεδα», παρά το γεγονός πως αυτά που τους χωρίζουν πλέον από τον τέως πρόεδρο είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν το «σήμα» που ενδεχομένως να δώσει η Ρένα Δούρου το επόμενο διάστημα σε σχέση με την εκλογική μάχη, ενώ ξεχωριστός πόλος μετά την υποψηφιότητά του είναι ο Παύλος Πολάκης, με αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να τον ακολουθούν. Δεν αναμένεται να αλλάξει στρατηγική, καθώς όλες οι τοποθετήσεις του έως τώρα παραμένουν σε προγραμματική γραμμή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT