ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για Κασσελάκη

8' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφανθεί για την υποψηφιότητα Κασσελάκη στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές. 

Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», παρά την κίνησή του να αποσύρει χθες βράδυ το εξώδικο για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί ο αποκλεισμός του. 

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε χθες, προς την Κ.Ε. καταδικάζει τη διαρροή, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει πρωτοφανή πράξη το εξώδικο.

Μετά από πολύωρη και μεγάλη ένταση, με την πλευρά Κασσελάκη να θέτει ζήτημα απαρτίας, η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 3. 

Κόντρα για την απαρτία

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές προερχόμενες από την πλευρά της πλειοψηφίας, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά καθώς υπάρχει απαρτία «παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της Κ.Ε., που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους. Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωσή του».

Απέχουν οι «κασσελίστας» 

Η πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη διαδικασία, καταγγέλλοντάς την.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, η πτέρυγα των υποστηρικτών Κασσελάκη εκπροσωπείτο από τη βουλευτή και μέλος της Π.Γ. Θεοδώρα Τζάκρη η οποία και θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο της διαφωνίας.

Πηγές προερχόμενες από την πλευρά του Στ. Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι η Κ.Ε. αρνήθηκε τη λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που έθεσε η Θ. Τζάκρη.

Η Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να ζήτησε, πιο συγκεκριμένα: «λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο για δύο λόγους: για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκάιρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί απο το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης». «Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητω λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο», είπε η κυρία Τζάκρη. 

Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους από την Τζάκρη

Πιο συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή, η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για «μια νέα πρόταση μομφής» κατά της «έγκυρης» υποψηφιότητας Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι το όργανο συνεδριάζει «χωρίς απαρτία», αφού δεν δέχονται τη λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου. «Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτήν την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη», σημείωσε. Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη «πλειοψηφία» διαδίδει ότι θα θέσει θέμα «καθαίρεσής» της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή «στηρίζει τον Κασσελάκη». Και διερωτήθηκε αν «μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου». «Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας. Αρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη», υπογράμμισε η Θ. Τζάκρη. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών». «Κι από τους τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος», κατέληξε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει απαρτία, τονίζοντας ότι εδώ και μιάμιση ώρα η γραμματέας και οι «87» καλούν μέλη να προσέλθουν. «Το μόνο που απομένει είναι να τον αποκλείσουν με διάταγμα», συμπλήρωσε. 

Επιπλέον, η πλευρά των «κασσελίστας», διά του μέλους της Κ.Ε. Θανάση Οικονόμου, υποστηρίζει πως υπάρχει προσπάθεια να προσμετρηθούν στην απαρτία στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πάντως, τόσο ο ίδιος ο κ. Οικονόμου όσο και άλλοι συνεργάτες του πρώην προέδρου βρίσκονται στον χώρο.

Επίσης, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο και ο διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης. Μετά τις δηλώσεις Οικονόμου ακολούθησε έντονη λεκτική αντιπαράθεση έξω από την αίθουσα που συγκαλείται η Κ.Ε. με στελέχη των «κασσελίστας» να φωνάζουν προς στελέχη της πλειοψηφίας πως «η νομενκλατούρα και 135 άνθρωποι θέλουν να αποκλείσουν τον Κασσελάκη».

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ από νωρίς υπήρξαν αντιπαραθέσεις επί των διαδικαστικών. Εξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 50 υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου.

«Ως εδώ» από Γεροβασίλη

Στη δική της παρέμβαση, ο Ολγα Γεροβασίλη παρουσιάστηκε να λέει «ως εδώ», στρέφοντας τα πυρά της ενάντια στον πρώην πρόεδρο. «Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;», διερωτήθηκε η κυρία Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά των «87» δεν ήταν επιθετικές αλλά «αμυντικές» και ότι «σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας»

Νέα ένταση… για το καρτελάκι της Τζάκρη 

Νωρίτερα, κατά πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη που είναι το μόνο στέλεχος που εκπροσωπεί την πλευρά Κασσελάκη στη συνεδρίαση, ζήτησε να πάρει τον λόγο, αλλά το προεδρείο της ζήτησε να κατέβει καθώς δεν έχει λάβει καρτελάκι για να συμμετάσχει στη διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέο κύκλο εντάσεων. Πηγές προερχόμενες από την πλειοψηφία σχολίασαν στη συνέχεια ότι η Θ. Τζάκρη πήγε να πάρει τον λόγο χωρίς να έχει διαπιστευτεί και για αυτό της ζητήθηκε να κατέβει και να πάρει το καρτελάκι της. «Δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τίποτα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη λειτουργία πέρα από το σακάκι του Κασσελάκη», σχολίασε η ίδια πηγή.

«Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ο Θύμιος Γεωργόπουλος κατέθεσε σήμερα πρόταση διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία αιτιολόγησε ως εξής: «Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη, 18ος είναι το εξώδικο, το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί, 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε, 20ός είναι η σημερινή προσπάθεια δι’ αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν, να εμποδίσουν τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατα πληροφορίες, τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη ζήτησε από την πλευρά του το απόγευμα του Σαββάτου και ο Γιάννης Μουζάλας.

Τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε. Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος. Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό. Τις προηγούμενες μέρες είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από την Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».

Παραιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε σήμερα η Γιώτα Πούλου, στέλεχος που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη. Σημειώνεται πως η κυρία Πούλου είναι βουλευτής Βοιωτίας.

Σ. Φάμελλος: «Αντικομματική» η στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής

«Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ». «Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή». Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη » που οδήγησαν «στη συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ». Κατήγγειλε επίσης ως «αντικαταστατική» την αλλαγή προέδρου ΚΟ «χωρίς απόφαση οργάνων», όπως και τη «συζήτηση για τον Πολάκη», για «την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου», και «το θέμα της Αθηνάς Λινού». «Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε «μομφή», όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη «βάση». «Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε “πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή”», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει αποκλεισμούς όποιος επιτίθεται στο κόμμα». «Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος;», διερωτήθηκε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT