Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος

Η «Κ» στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δημαρχείο Ιλίου, ανάμεσα σε λευκές ομπρέλες με το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ και πίσω από πράσινες και λευκές σημαίες του κόμματος, οι ψηφοφόροι του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα χωρίστηκαν σε δύο νοητά στρατόπεδα. Από αριστερά, κοιτώντας προς την έξοδο του Δημαρχείου, ήταν οι υποστηρικτές του Δημάρχου Αθηναίων, οι οποίοι είχαν αφήσει σε ένα τραπέζι μια κόλλα με στρογγυλά αυτοκόλλητα που έφεραν τη φωτογραφία του. Εδώ όμως η πλειοψηφία του κοινού δεν ενδιαφερόταν για αυτά – δεξιά και στο κέντρο, ο αύλιος χώρος του Δημαρχείου ήταν γεμάτος με υποστηρικτές του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανέμεναν καρτερικά την άφιξη του.

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-1

«Ο Δήμος είναι προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, με την επιλογή του να ψηφίσει εδώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει ότι προτεραιότητα του είναι οι δυτικές συνοικίες», λέει στην «Κ» η Δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, «εκεί που μιλάει η φωνή του λαού». 

Οσοι μιλούν στην «Κ» σήμερα δηλώνουν ότι μπορεί από Δευτέρα να στηρίξουν οποιονδήποτε εκλεγεί – «από αύριο όλοι μαζί για το ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν – αλλά προς το παρόν, για μια ακόμα ημέρα, ο καθένας τους ονειρεύεται το δικό του μέλλον για το κόμμα. Οι ψηφοφόροι του Νίκου Ανδρουλάκη λένε ότι θέλουν να τον ψηφίσουν για την παράδοση. Οι υποστηρικτές του Χάρη Δούκα, για την αλλαγή.

«Ο Ανδρουλάκης είναι παραδοσιακός Πασόκος», αναφέρει ο 62χρονος Δημήτρης Γαλούνης, εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος στο Ιλιον, «είναι ηθικός και δεν κοιτάζει ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά, μόνο ΠΑΣΟΚ». Η Αννα Ζυγομήτρου έχει μεγάλες βλέψεις για τον κ. Ανδρουλάκη. «Σήμερα είμαστε εδώ για να βγάλουμε Πρόεδρο και μετέπειτα Πρωθυπουργό, ξανασηκώσαμε τη σημαία του ΠΑΣΟΚ μαζί του», λέει. Μια εκπαιδευτικός αναφέρει ότι ενώ στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε τον Παύλο Γερουλάνο, τώρα θα προτιμήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί ο Χάρης Δούκας δεν είναι βουλευτής. 

Την 45χρονη Παναγιώτα Μηλιώνη δεν την απασχολεί αυτό – θεωρεί ότι ο Χάρης Δούκας αποτελεί την καλύτερη επιλογή. «Είναι νέος πολιτικός, άφθαρτος, διακεκριμένος επιστήμονας, ζητάμε την αλλαγή και εκείνος θα την φέρει», τονίζει. «Είμαστε εδώ για να ψηφίσουμε την αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, αυτήν που προσδοκούμε όλοι και ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση – ο Ανδρουλάκης έκανε ό,τι έκανε, πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν και καλύτερα, διαφορετικά πράγματα», λέει στην «Κ» ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Παπαδογιάννης. 

Αλλά κάποιοι παρευρισκόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιστεύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απόψε, συζητούν για τη ματαιότητα όλης της διαδικασίας. «Τρωγόμαστε μεταξύ μας», δηλώνει ένας. «Πήγαμε χρόνια πίσω», τονίζει άλλος, όσο περιμένουν την άφιξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει καθυστερήσει μισή ώρα. «Πάει με ώρα ΠΑΣΟΚ», σχολιάζουν και γελάνε. 

Οταν φτάνει, τον χειροκροτούν. Εκείνος μοιάζει ήρεμος και χαρούμενος. Μόλις αρχίζει να προχωράει προς το Δημαρχείο, μια κυρία που φοράει μάσκα, γάντια, και καπέλο, φωνάζει: «Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ μας κατέστρεψε». Εμφανίζεται άμεσα η ασφάλεια του και την απομακρύνει, όσο εκείνη συνεχίζει να φωνάζει «Το ΠΑΣΟΚ μας κατέστρεψε». Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ταράζεται, δεν γυρνάει καν να κοιτάξει. Μπαίνει μες στο πλήθος και συνεχίζει να χαιρετάει. 

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-2

Αφότου ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη και κάνει δηλώσεις στις κάμερες, βγαίνει φωτογραφίες με κάποιους από τους ψηφοφόρους, σχολιάζοντας πόσο του αρέσουν οι ομπρέλες με τον πράσινο ήλιο. «Ε βέβαια είμαι αισιόδοξος», λέει στην «Κ». «Νομίζω», συμπληρώνει, «ότι την Δευτέρα ξημερώνει μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ». 

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-3

Νωρίτερα το πρωί, δημοσιογράφοι και εικονολήπτες περίμεναν την έλευση του Χάρη Δούκα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας. Εδώ δεν είχε εξίσου πολλούς συγκεντρωμένους ψηφοφόρους – κυρίως κόσμο του κινήματος ή του Δήμου. 

«Κάναμε δίκαιο αγώνα για τα πιστεύω μας – ο Χάρης είναι πρώτος ανάμεσα στους ίσους, είμαστε ομάδα, στρατιώτες της αλλαγής για να κάνουμε το κόμμα ανοιχτό, συμπεριληπτικό, να φέρουμε την ελπίδα, την ελπίδα που δημιουργεί ο Χάρης», δηλώνει στην «Κ» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Ζωντήρου. 

Μια 60χρονη γυναίκα που δεν ήθελε να κατονομαστεί τονίζει πως προσήλθε και σήμερα στην κάλπη γιατί θέλει αλλαγή. «Για να δούμε κάτι διαφορετικό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», λέει η 24χρονη Χριστίνα Σακέλλη, η οποία φέτος ψήφισε για πρώτη φορά αρχηγό κόμματος. Ο 25χρονος Στέφανος Κόκας λέει ότι αν δεν βγει ο Χάρης Δούκας, θα επικρατήσει αμηχανία. «Θα είναι περίεργο», εξηγεί, «δεν ξέρω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορέσει να αντιστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί». 

Λίγο πριν φτάσει στο κέντρο ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Ιωάννης Γκίνης, ένας ηλικιωμένος ψηφοφόρος που ήρθε από το Γαλάτσι για να ψηφίσει, αναφέρει στην «Κ» ότι αρχικά ψήφισε την Αννα Διαμαντοπούλου. Ανοίγει το πορτοφόλι του, μέσα φυλάει ακόμα το αυτοκόλλητο με τη φωτογραφία της. Στο δάπεδο υπάρχει άλλο ένα, ταλαιπωρημένο μετά από μια εβδομάδα. «Εγώ είμαι μέλος από τα γεννοφάσκια μου», λέει, συμπληρώνοντας ότι για αυτό θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-4

Ο Χάρης Δούκας καταφτάνει 1-2 λεπτά μετά τις προγραμματισμένες 9. «Είναι πολύ τυπικός», λένε οι υποστηρικτές του. Καλημερίζει τους δημοσιογράφους, χαιρετάει τους παρευρισκόμενους έναν-έναν. Δηλώνει ότι σήμερα δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει το κόμμα πορεία. «Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, νικηφόρο», σημειώνει και τον χειροκροτούν, πριν περάσει και στο άλλο δωμάτιο του κέντρου για να χαιρετήσει την εφορευτική επιτροπή.

Οταν πλησιάζει το παραβάν, μια κοπέλα που μιλάει στο τηλέφωνο φωνάζει «Ανδρουλάκης; Ανδρουλάκης;». Ηταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής που έψαχνε έναν ψηφοφόρο, μαθαίνουμε αργότερα, αλλά εκείνη τη στιγμή ο Χάρης Δούκας δεν ταράζεται. Πριν ρίξει την ψήφο του στην κάλπη, σφίγγει τα χείλη. Μετά χαμογελάει πάλι διάπλατα. 

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-5

Ερχεται κόσμος για να φωτογραφηθεί μαζί του όσο περπατάει προς το αυτοκίνητο, του εύχονται καλή επιτυχία. «Πάμε δυνατά», λέει στην «Κ», «η αισιοδοξία είναι το Α και το Ω».

Από την παράδοση στην αλλαγή, μια κάλπη δρόμος-6

Από τη θέση του συνοδηγού, κλείνει το δεξί του χέρι σε γροθιά και την υψώνει. «Vamos», λέει φεύγοντας. Οι δημοσιογράφοι ανασυγκροτούνται. «Τι ώρα», ρωτάνε μεταξύ τους, «θα έρθει ο Γερουλάνος;». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT