ΠΑΣΟΚ: Εξι αλλαγές στα σκαριά από τον Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Εξι αλλαγές στα σκαριά από τον Ανδρουλάκη

Με έξι πρωτοβουλίες, που αφορούν την οργανωτική ανασυγκρότηση και περιλαμβάνουν αλλαγές σε δομή και πρόσωπα στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να διατηρήσει τη δυναμική που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη ήδη από το βράδυ του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο με μια άνετη πλειοψηφία 59,92% έναντι 39,44%. Εκλεισε έτσι ο κύκλος που άνοιξε το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν η ηγεσία του στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητήθηκε στη βάση ότι το κόμμα δεν τα πήγε καλά στις κάλπες.

Με αναβαπτισμένη εντολή, ο κ. Ανδρουλάκης καλείται τώρα να αλλάξει στο κόμμα όσα πιστεύει ότι το κρατούν πίσω. Σε όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών, εν μέρει αποδεχόμενος ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα και καθυστέρησαν.

Στην ατζέντα του προέδρου στον απόηχο της επανεκλογής του, νέα δομή και πρόσωπα στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλαγές στον «πρωινό καφέ» και ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου – Στα σκαριά πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο.

Οι στενοί συνεργάτες του περιγράφουν ένα ντόμινο αλλαγών το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου το κόμμα να καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική που, όπως λένε, απέκτησε με την προσοχή που κέρδισε λόγω των εσωκομματικών εκλογών και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η μη αναστρέψιμη πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί, αλλά και η πίεση που φαίνεται να υφίσταται η κυβέρνηση από τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.

ΠΑΣΟΚ: Εξι αλλαγές στα σκαριά από τον Ανδρουλάκη-1Οι αλλαγές σε πρόσωπα και δομή κομματικών οργάνων θα σηματοδοτήσουν αυτήν την προσπάθεια και μέσα από αυτές θα επιδιωχθεί μια συνολική επανεκκίνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε αμέσως μετά τη νίκη της Κυριακής για ενότητα την επόμενη ημέρα και συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια να καταστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ ισχυρός εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Αυτό προφανώς συνεπάγεται κινήσεις συμπερίληψης όλων των τάσεων στην επόμενη ημέρα και όλων των επιμέρους πολιτικών προτάσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει την αξιοποίηση σε κρίσιμους τομείς στελεχών που συντάχθηκαν μαζί του στη μάχη για την ηγεσία. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ηγεσία και στους επικεφαλής κρίσιμων κομματικών οργάνων.

Οι παρεμβάσεις

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μια βεντάλια παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά το προσεχές διάστημα και αφορούν:

1. Τη συγκρότηση ομάδων που θα συνεδριάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση για τη χάραξη της στρατηγικής και για την ενίσχυση του προγραμματικού λόγου.

2. Την ομάδα του «πρωινού καφέ», με καθημερινή λειτουργία για την επισκόπηση των εξελίξεων, τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, την αντίδραση και απάντηση σε όσα συμβαίνουν.

3. Την ουσιαστική ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, ώστε να βγαίνει προς τα έξω η δουλειά που γίνεται και να φθάνει στη βάση.

4. Την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού τομέα με αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος, να είναι περισσότερο ενεργοί οι βουλευτές όχι μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, με εμπροσθοβαρή δράση, προτάσεις νόμου και άνοιγμα θεματικών, προκειμένου να αναδεικνύεται η παράμετρος της κυβερνησιμότητας, της ικανότητας του κόμματος να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

5. Την αναδιάρθρωση του Πολιτικού Συμβουλίου με σημαντικό περιορισμό του αριθμού των μελών του και στόχο να καταστεί ένα σφιχτό και ευέλικτο κομματικό όργανο που θα μπορεί πιο εύκολα να συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα και ταυτόχρονα θα έχει αναβαθμισμένη και ενισχυμένη ισχύ, προκειμένου με βάση τις αποφάσεις του πάνω σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα να περιορίζονται φαινόμενα κακοφωνίας ή διαφοροποιήσεων, που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει στο κόμμα όταν δίνεται η αίσθηση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ότι υπάρχουν διάσταση απόψεων και ετερόκλητες προσεγγίσεις.

6. Την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαρκούς αλληλόδρασης με την κοινωνική και παραγωγική βάση, με κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικά επιμελητήρια, σωματεία και συλλόγους, ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση με την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους και, παράλληλα, να ανατροφοδοτείται η πολιτική παραγωγή προτάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και προκειμένου να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε με την εκκίνηση της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας, να καταγραφούν οι νέες τάσεις στο κόμμα και να αποτυπωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και η νέα πολιτική πρόταση, δρομολογούνται δύο συνέδρια: ένα πολιτικό και ένα οργανωτικό. Ο χρόνος διεξαγωγής τους αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2025, καθώς θεωρείται ότι το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν είναι αρκετό για να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα και να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από αυτές τις αλλαγές φιλοδοξεί, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του, να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δομή, το σχέδιο και την ομάδα που θα το καταστήσουν ευθέως ανταγωνιστικό στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. πόλο και θα αντικατοπτρίζουν τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, που φέρνουν το κόμμα στη δεύτερη θέση. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές του, όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για το κόμμα και για να πειστούν ακόμα περισσότεροι ότι εκεί βρίσκεται η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

H νέα ανθρωπογεωγραφία και οι ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη

Η επιδίωξη να καταστεί το ΠΑΣΟΚ ξανά εναλλακτικός πόλος εξουσίας περνάει μέσα από την ικανότητά του να γίνει ξανά πολυσυλλεκτικό και να στεγάσει όλες τις διαφορετικές τάσεις που καλύπτουν το πολιτικό φάσμα από τις παρυφές της Kεντροαριστεράς μέχρι την Kεντροδεξιά. Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι αν κάτι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία ήταν ότι έδωσε μαθήματα πολιτικού πολιτισμού, και η στοιχειώδης επίδειξη αβροφροσύνης προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους υποδεικνύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλους τους συνυποψηφίους του. Ο ίδιος στην ομιλία του αμέσως μετά την επανεκλογή του έσπευσε να τους συγχαρεί έναν έναν ονομαστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλοι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι της εσωκομματικής εκλογής, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, έχουν φροντίσει να δηλώσουν παρόντες στην επόμενη μέρα.

ΠΑΣΟΚ: Εξι αλλαγές στα σκαριά από τον Ανδρουλάκη-2

Είναι σαφές ότι κανείς στο ΠΑΣΟΚ στη δεδομένη συγκυρία δεν θα επιθυμούσε να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας με γκρίνιες και παράπονα για παραγκωνισμούς. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα κινηθεί χωρίς αποκλεισμούς. Προσθέτουν ότι ο ίδιος έχει σκεφτεί σε ποιες θέσεις θα ήθελε να ενεργοποιηθεί καθένας και ότι όλα αυτά θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ο σχεδιασμός του προγράμματος του κόμματος, η ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία και η ανάθεση τομέων θα απαιτήσουν την ενεργοποίηση όλων και μια συντονισμένη προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Στο κάδρο μπαίνει και η Μιλένα Αποστολάκη, που αποσύρθηκε από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών στο μέσον της διαδικασίας.

Παρά τις διατυπωμένες καλές προθέσεις εκατέρωθεν, πάντως, κομματικό στέλεχος παρατηρεί ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένας αγώνας ταχύτητας του προέδρου έναντι των υπολοίπων, που έχουν θέσει και δημοσίως τις προσδοκίες τους για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα και τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανθρωπογεωγραφία που αποτυπώθηκε στις κάλπες. Η πρόκληση της σύνθεσης όλων των απόψεων και τάσεων είναι μεγάλη, όπως και η τήρηση των ισορροπιών ώστε να μην υπονομευθεί η ανανεωμένη εντολή που έλαβε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους συνυποψηφίους του – Ποια πρόσωπα θα προωθήσει.

Ετσι, σε κομβικούς ρόλους θα αξιοποιηθούν στελέχη που βρέθηκαν στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη, στήριξαν την υποψηφιότητά του και έτρεξαν για την προεκλογική εκστρατεία του, αλλά και πρόσωπα που αν και δεν εκδηλώθηκαν ανοιχτά, εκτιμήθηκε η στάση τους όταν αμφισβητήθηκε ο ίδιος. Σε κεντρικό ρόλο στο κόμμα αναμένεται να αξιοποιηθεί ο Λευτέρης Καρχιμάκης. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόκειται να γίνει ανακατανομή χαρτοφυλακίων και σχηματισμός «σκιώδους κυβέρνησης», ενώ ο Παύλος Χρηστίδης αναμένεται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο. Στη γραμμή αξιοποίησης νέων στελεχών, ο κ. Ανδρουλάκης λέγεται πως θα αναθέσει αυξημένες αρμοδιότητες στο επικοινωνιακό κομμάτι στον Βαγγέλη Τσόγκα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιδιώξει αυξημένη παρουσία στη Βουλή. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να δείξει μέσα στη Βουλή ότι είναι το κόμμα που στην πραγματικότητα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT