Αρθρο Ευτύχη Βαρδουλάκη στην «Κ»: Κέρδισε τη μάχη

Αρθρο Ευτύχη Βαρδουλάκη στην «Κ»: Κέρδισε τη μάχη

Για να κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και τον πόλεμο των βουλευτικών εκλογών πρέπει να γίνουν πολλά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν όσο εύκολη δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Από τους λόγους της επανεκλογής του ας εστιάσουμε σε τρεις:

Πρώτον, πιστώθηκε την όχι θεαματική αλλά πάντως ορατή βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του. Η κύρια αναφορά του ότι «τα δυσκολότερα πέρασαν, κάναμε βήματα μπροστά» γινόταν πιστευτή. Ετσι, ένα βασικό εκλογικό ζητούμενο, να χτίζεις την καμπάνια σου σε ένα μήνυμα που είναι πιστευτό και λέγεται με σωστό ύφος, είχε επιτευχθεί.

Δεύτερον, τακτικά ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε μεθοδικά. Η δρομολόγηση μιας ήρεμης και θεσμικά άψογης προεκλογικής περιόδου βοήθησε το ΠΑΣΟΚ, άρα εμμέσως και τον πρόεδρό του. Συνέβαλε δε στο να μη γίνουν οι εκλογές δημοψήφισμα για εκείνον, αλλά αναμέτρηση προσώπων και μηχανισμών. Μηχανισμό είχε τον καλύτερο και στις δημόσιες εμφανίσεις του κάθε άλλο παρά υστερούσε των ανταγωνιστών του.

Τρίτον, οι βασικοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι υποτίμησαν τις αντιδράσεις που προκαλούσε η υποψηφιότητα Δούκα με την εγκατάλειψη του δημαρχιακού θώκου στους έξι μόλις μήνες της θητείας του. Αυτό ενόχλησε τόσο εντός ΠΑΣΟΚ (με αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες) όσο και ευρύτερα, και λειτούργησε ως βαρίδι για την καμπάνια του.

Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε την εσωκομματική μάχη. Για να κερδίσει όμως και τον πόλεμο των βουλευτικών εκλογών πρέπει να γίνουν πολλά. Κατ’ αρχάς να χαράξει μια στρατηγική αμφίπλευρης διεύρυνσης η οποία θα στοχεύσει σε κρίσιμα εκλογικά κοινά. Να επιλέξει το κατάλληλο ύφος και τόνους για να την υπηρετήσει. Να παρουσιάσει πειστικά το πρόγραμμά του ώστε να κερδίσει αξιοπιστία και κύρος. Να προετοιμαστεί για τα μείζονα ζητήματα που θα ανακύψουν στη χώρα την επόμενη τριετία και τη στάση που θα κρατήσει. Να εστιάζει σταθερά στα μεγάλα χωρίς να παρασύρεται από τη μικροπολιτική.

Σε επίπεδο τακτικής διαχείρισης, να δει πώς θα διασφαλίσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα αξιοποιήσει στελέχη με επιρροή και εκτός ΠΑΣΟΚ και ποιους θα βάλει στη «βιτρίνα» του κόμματος. Πώς θα οριοθετήσει τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε η όποια προσπάθεια επαναπατρισμού ψηφοφόρων να μην προκαλέσει ευρύτερες αντισυσπειρώσεις. Είναι βέβαιο πως αν το ΠΑΣΟΚ μπατάρει προς τα αριστερά, θα δυσκολευτεί να ανακτήσει μέρος των ψηφοφόρων που αυτοχαρακτηρίζονται ως «κεντρώοι», χωρίς τους οποίους δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση. Και αν εγκλωβιστεί σε μια έντονα αντικυβερνητική και «αντιμητσοτακική» ρητορική, δύσκολα θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική του.

Την επιδεξιότητα και ευθυκρισία που επέδειξε στην εσωκομματική μάχη ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να δείξει και στον μεγάλο «πόλεμο» των βουλευτικών εκλογών.

* Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT