Μητσοτάκης καλεί Ανδρουλάκη

Μετά το τηλεφώνημα για συγχαρητήρια, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη αμέσως μετά τη νέα επικράτηση του τελευταίου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έδειξε, εκτός από αστική ευγένεια, και κάτι ακόμα: το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει απέναντι στον «νέο» πρόεδρο την ίδια συνταγή με τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει πως δεν θα επενδύσει στην πόλωση, αλλά στον πολιτικό πολιτισμό, κάτι που επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να μείνει συνδεδεμένος με τα κεντρογενή κοινά που θεωρεί πάντα ιδιαίτερα κρίσιμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον κ. Ανδρουλάκη και στην προηγούμενη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ καθώς την αρνήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές η κυβέρνηση, έχοντας πάντα το βλέμμα στο κεντρώο κοινό, είναι πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εχθρός αλλά πολιτικός αντίπαλος και η αντιπαράθεση θα κριθεί επί πολιτικών θέσεων», όπως σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος δημόσια στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, εστίασε σε προγραμματικά ζητήματα. «Τέτοιες διαδικασίες μόνο θετικά μπορούν να αναγνωσθούν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα», είπε ο κ. Μαρινάκης, συγχαίροντας τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, «όπως το έκανε και ο πρωθυπουργός», ενώ επιβεβαίωσε ότι επίκειται συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών «που μένει να κανονιστεί μεταξύ των γραφείων». Το πιο ουσιαστικό όμως το συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τέλος, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ «μετά από έναν μεγάλο κύκλο δεν άλλαξε το πρόσωπο, μένει να δούμε αν άλλαξαν οι πολιτικές, μένει να δούμε αν θα διατυπώσει κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση».

Στην κυβέρνηση, σε πρώτη ανάγνωση είδαν θετικά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς, όπως έλεγαν, «γνωρίζουμε τον πολιτικό και έχουμε δει τις δυνατότητές του», υπονοώντας πως δεν αποτελεί αντίπαλο-φόβητρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οχι βεβαίως πως θα… τρόμαζαν με τον Χάρη Δούκα, που τον θεωρούσαν ίσως ακόμα πιο τρωτό και «εύκολο αντίπαλο» για τον πρωθυπουργό. Αυτό δεν σημαίνει πως οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν προσέδωσαν νέα χαρακτηριστικά στο κόμμα, και σε συνδυασμό με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος σε «βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης», κάτι που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη.

Πώς αξιολογεί το Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα της «πράσινης» κάλπης και με ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα ασκηθεί «πίεση» στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πίεση επί παντός

«Οι περισσότερες υποψηφιότητες, με κυριότερες αυτές του κ. Γερουλάνου και του κ. Δούκα, αύξησαν το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ και του έδωσαν μεγαλύτερη δυναμική», παραδεχόταν κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως «μένει να δούμε τώρα πώς θα κινηθεί ο κ. Ανδρουλάκης». Σε κάθε περίπτωση, όπως προειπώθηκε, η κυβέρνηση θα δείξει θεσμικότητα απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως «θα τον ταράξει στη νομιμότητα», όπως προσθέτει αρμόδια πηγή, δηλαδή θα πιέσει τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει θέση για βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «στριμώχνει» το ΠΑΣΟΚ με θέματα που ειδικά στο εκσυγχρονιστικό Κέντρο θεωρούνται σημαντικά, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι αλλαγές στο ΕΣΥ κ.ά. Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να καταδείξει η Νέα Δημοκρατία πως «ο Ανδρουλάκης δεν αλλάζει» και, παρά την προσπάθεια αναβάπτισης που μετά βεβαιότητας θα κάνει μετά τις εκλογές, «είναι μια από τα ίδια» και «δεν μπορεί να συμπαρασύρει το κόμμα του προς τα πάνω».

Ολα τα παραπάνω έχουν ως βασικό διακύβευμα να παραμείνουν οι κεντρώοι εντός της Ν.Δ. και στο δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές, «Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης», να συνεχίσει να έχει καθαρό προβάδισμα ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου θεωρούν πως το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει διαφανεί πώς διαμορφώνεται το νέο πολιτικό σκηνικό και εάν το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να απειλήσει την παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας και σε τι βαθμό. «Οι μετρήσεις του επόμενου διαστήματος θα είναι τροχιοδεικτικές», αναφέρει κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η κυβέρνηση κάνει όσα πρέπει, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να την πλησιάσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT