Εντός και Εκτός: Σε ενταξιακό κενό τα Σκόπια

Εντός και Εκτός: Σε ενταξιακό κενό τα Σκόπια

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν υπάρχει κάποιος που είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, το οποίο διατήρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και τον Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, αυτός είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Οχι διότι είχε κάποια πρεμούρα υπέρ του κ. Ανδρουλάκη (άλλωστε είναι γνωστό ότι Ηράκλειο και Χανιά –έστω εκ της μητρός– δεν τα πάνε πολύ καλά), αλλά διότι θα έχει την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς για όλα όσα του καταμαρτυρούσε ο κ. Δούκας όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Βλέπω τον κ. Μπακογιάννη αρκετά ενεργό και αυτό σημαίνει ότι ο κ. Δούκας πρέπει να βάλει τα δυνατά του, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ πολύ δύσκολα για τον δήμαρχο Αθηναίων.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Απόψε θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η προγραμματισμένη τριμερής άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ερσίν Τατάρ υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο αυτής της προσπάθειας που παρουσιάζεται συχνά ως «ύστατη», για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στις παραμέτρους τις οποίες έθεσε ο ΟΗΕ. Ο κ. Τατάρ, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, δεν ήταν πάντως πολύ ενθαρρυντικός, καθώς επέμεινε στη ρητορική της «κυριαρχικής ισότητας», στη λογική δηλαδή της λύσης των δύο κρατών. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε κάποια «συγκρατημένη αισιοδοξία» και έχει ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των κομμάτων της Κύπρου για την επικείμενη συνάντηση. Για τον εκάστοτε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει δίλημμα για το αν πρέπει να γίνουν συνομιλίες ή όχι, πολύ περισσότερο για τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα εκκρεμοτήτων 50 χρόνων…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο φακός κατέγραψε ένα στιγμιότυπο στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάτι λέει στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Από το ύφος του υπουργού αντιλαμβάνομαι ότι είτε ο κ. Μίτσκοσκι του περιέγραφε τη συνταγή για το εθνικό πιάτο της χώρας του (φασόλια στη γάστρα), ως εκ τούτου λογικό ο κ. Γεραπετρίτης να σκέφτεται γιατί του συμβαίνει αυτό, είτε εξηγούσε την αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Γεραπετρίτης δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος στο Βερολίνο περιφερόταν σαν νικητής, μάλλον από αμηχανία, καθώς τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν σε άλλη κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς πέρασε αβρόχοις ποσί η αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων για την Ε.Ε. Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η Αλβανία προχωράει, η Βόρεια Μακεδονία μένει απέξω. Μάλιστα, όπως με πληροφορούν πηγές μου στις Βρυξέλλες, η αποσύνδεση έγινε… χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ενώ πριν από λίγους μήνες όλοι επέκριναν τη Βουλγαρία για το μπλόκο. Στις συζητήσεις εντός της Ε.Ε. όλοι μιλούν για την πιθανότητα να προχωρήσει κάποια στιγμή η διαδικασία για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ουδείς όμως έθιξε τη Βόρεια Μακεδονία, πλην της Ελλάδας, η οποία δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ότι διαπνέεται από κάποιο ρεβανσισμό έναντι των ακραιφνών εθνικιστών των Σκοπίων, οι οποίοι –τελικά– υπηρετούν τα συμφέροντα άλλων, όχι όμως και της χώρας τους…

Ο ΤΟΠΟΣ

Εδώ και χρόνια στον δημόσιο διάλογο (και στις σελίδες της «Κ») το νησί με το φυλάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων στα ανατολικά των Οινουσσών είναι γνωστό ως «Παναγιά». Οχι όμως και για τη δημόσια διοίκηση, για την οποία το νησί έμενε γνωστό ως «Πασάς», ο κόλπος του ως κόλπος «Πασάς» και το ακρωτήριό του ως «Τούρκος». Τελικά πέρασε, με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, προεδρικό διάταγμα με το οποίο το νησί θα πρέπει να περιγράφεται ως «Παναγιά», ο κόλπος επίσης, και το ακρωτήριο θα αναφέρεται ως εκείνο της «Μεταμόρφωσης». Δεν αλλάζει κάτι, καθώς χρόνια τώρα το νησί είναι γνωστό ως Παναγιά, ωστόσο φαίνεται πως σε τόσο ευαίσθητα θέματα η δημόσια διοίκηση ακολουθεί –με μεγάλη καθυστέρηση– την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το προεδρικό διάταγμα (54/2024) έχει το ενδιαφέρον του, μια και πολλά λέγονται εσχάτως για τα ελληνοτουρκικά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο της περιθωριοποίησης, είναι πλέον ένα “σημαντικό” κόμμα, αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν relevant party, βαραίνει δηλαδή στο κομματικό μας σύστημα. Και μαζί του θα βγει από την περιθωριοποίηση και την ανασφάλεια ο αδύναμος πολίτης. Διαθέτει ηθικό έρμα και αξίες που του επιτρέπουν να γίνει ξανά ελκυστικό για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι την Κεντροδεξιά – εξ ου και εμφανίζει το υψηλότερο όριο εκλογικής επιρροής, καθώς το ποσοστό των πολιτών που δεν το αποκλείουν από τις δυνητικές τους εκλογικές επιλογές κινείται στο 47%-48%». Αυτά περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή γραπτή δήλωση συγχαρητηρίων της Μιλένας Αποστολάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και έχει –αν μη τι άλλο– ένα ενδιαφέρον σχετικά με τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT