ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα το συνέδριο μετά τη νέα κλιμάκωση

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα το συνέδριο μετά τη νέα κλιμάκωση

Η «πολεμική» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των «87» και του Στέφανου Κασσελάκη οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεδριακές διαδικασίες που ακολουθούν σε «αχαρτογράφητα νερά»

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν πλέον δύο ομάδες· υπάρχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε τη θέση του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μια και με βίντεο που ανήρτησε στα social media τόνιζε πως «η πλειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος. Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του τόπου». Οπως φάνηκε από το μήνυμά του, πρωταρχικός στόχος του παραμένει να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με ενίσχυση του δικού του σώματος συνέδρων, καθώς από το περιβάλλον του υποστηρίζεται ότι ο αποκλεισμός του από την Κεντρική Επιτροπή δεν είναι δεσμευτικός. «Το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα. Η φωνή μας είναι το συνέδριο… Σας ζητώ να μη φύγετε από τις οργανώσεις μελών. Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα δημοκρατίας. Εάν είστε αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για «σταλινικές ανακοινώσεις» κάνουν λόγο από το γραφείο του τέως προέδρου – Αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση.

Το «μπρα ντε φερ» των δύο αντιμαχόμενων πλευρών είναι πλέον πολύ σκληρό, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία. Το όργανο συνεδρίασε με διαπιστωμένη απαρτία, παρά τις αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς. Η απόφασή του αφορά τον κύριο Κασσελάκη και είναι άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη». Από το γραφείο του κ. Κασσελάκη σήκωσαν το γάντι και απάντησαν: «Ας ευχηθούμε οι σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα απέναντι στα μέλη του να μη γίνουν η φαιδρή κανονικότητα που κάποιοι επιζητούν». Ακολούθησε νέα απάντηση πηγών ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Κασσελάκη ότι «ενορχήστρωσε και καθοδήγησε ανεπιτυχώς» όλα όσα έγιναν έξω από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Τι επιβεβαιώνεται από τις αντεγκλήσεις; Πως η διάσπαση της Κουμουνδούρου είναι αναπόφευκτη. Στην απόφαση, άλλωστε, του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου γίνεται ονομαστική αναφορά στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Οσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα τις πρόσφατες με την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου και την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματός τους και φθάνουν στο σημείο να κινούνται με εξώδικα απέναντι στα συλλογικά όργανα του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι/ες πρόεδροι».

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα το συνέδριο μετά τη νέα κλιμάκωση-1
Το «διάγγελμα» Κασσελάκη. Πρωταρχικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με ενίσχυση του δικού του σώματος συνέδρων. Σε βίντεο, που ανήρτησε χθες στα social media, τόνιζε: «Το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα. Η φωνή μας είναι το συνέδριο… Σας ζητώ να μη φύγετε από τις οργανώσεις μελών. Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα δημοκρατίας».

Κανονικά τις δραστηριότητές τους συνεχίζουν οι άλλοι υποψήφιοι, με τον Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει στα Παραπολιτικά FM σε σχέση με το «κόκκινο φως» στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη: «Θεωρώ ότι ήταν μια απόφαση η οποία ήταν δικαιολογημένη, το έχω πει και πριν ληφθεί αυτή η απόφαση, ότι δεν μπορώ να κατηγορήσω τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προσπαθούν να τηρήσουν τους κανόνες, την ταυτότητα και την ύπαρξη αυτού του κόμματος». «Θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί όταν ο Κασσελάκης μπορούσε να είχε προσφύγει στην εκλογική διαδικασία χωρίς πρόταση μομφής· αυτά μαρτυρούν βασική έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας», υπογράμμισε ο Νίκος Φαραντούρης στον ΣΚΑΪ. Ο Παύλος Πολάκης από την Ιεράπετρα δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό του και να εκπέμψει έναν σοβαρό προγραμματικό λόγο για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, ώστε να ορθοποδήσει ξανά η κοινωνία μας».

Θέσεις μάχης παίρνουν τα δύο στρατόπεδα ενόψει της τελικής εσωκομματικής σύγκρουσης στο συνέδριο. Η Ολγα Γεροβασίλη στο Open επισήμανε ότι «το καθοδικό σπιράλ της αντιπολιτικής και της παραπολιτικής, μέχρι και παρατράγουδα, πρέπει να σταματήσει». Η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΑΝΤ1 αντέτεινε ότι «όλα αυτά θα τα σαρώσει το συνέδριο. Η Κεντρική Επιτροπή δεν είναι Βατικανό και οι κεντρικοεπίτροποι δεν είναι καρδινάλιοι και δεν έχουν το αλάθητο. Βεβαίως και μπορεί να ανατραπεί η απόφαση».

Σκληρή σύγκρουση και τακτικισμοί ενόψει συνεδρίου

Οι 24 ημέρες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος και όλα μπορούν να ανατραπούν. Οι «87» και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη θα ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, ειδικά μετά τις εκλογές των συνέδρων που θα απαρτίσουν το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. Το κάθε «στρατόπεδο» θα ακολουθήσει τη δική του τακτική, ενώ σίγουρα θα σχεδιαστούν αρκετοί αιφνιδιασμοί. Αν δεν υπάρχουν απρόοπτα, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 8-10 Νοεμβρίου.

Η πλευρά Κασσελάκη θα βρει τον τρόπο από το βήμα να θέσει ως θέμα τις δύο αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής που άλλαξαν τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου αυτό το φθινόπωρο: την καθαίρεσή του από το αξίωμά του, αλλά και το μπλόκο στην υποψηφιότητά του. Από τη στιγμή που η πλειοψηφία δηλώνει πως η θεματολογία του συνεδρίου είναι μόνο η έγκριση των υφιστάμενων υποψηφιοτήτων, το προεδρείο αναμένεται να απορρίψει τα αιτήματα και η σύγκρουση από εκεί και μετά θα είναι σφοδρή.

Μέχρι στιγμής τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν τα ίδια και όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το επερχόμενο συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη προγραμματίσει περιοδείες στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Με το περιβάλλον που έχει προκληθεί, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβολής του.

Υπάρχουν στελέχη στους «87» που φοβούνται πως το κλίμα είναι τόσο τεταμένο και στις εργασίες του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου ενδεχομένως να υπάρξουν έκτροπα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος. «Ο,τι έγινε στην Κεντρική Επιτροπή “επί εκατό”», λένε χαρακτηριστικά. Μια τέτοια «καθυστέρηση» σαφώς και δεν βολεύει την πλευρά Κασσελάκη, που κρατά «ζεστούς» τους οπαδούς της. Υποστηρίζουν πως διαθέτουν πλειοψηφία στη βάση, με τους «87» να τονίζουν ότι η Κεντρική Επιτροπή έχει δείξει τον δρόμο για τις προτιμήσεις και του συνεδριακού σώματος.

Το σενάριο της αναβολής και η πιθανότητα διεξαγωγής εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Οσον αφορά τη δημιουργία νέου κόμματος από τον τέως πρόεδρο, είναι ένα σενάριο το οποίο πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Σε σχέση με την πιθανότητα δημοψηφίσματος (απαιτεί υπογραφές του 15% των εγγεγραμμένων μελών), φαίνεται πως έχει συζητηθεί ως πιθανότητα στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη αν υπάρξει αναβολή του συνεδρίου. Η Γιώτα Πούλου, η οποία παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως το ερώτημα μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσε να είναι «αν τα μέλη του κόμματος συμφωνούν με την υποψηφιότητα Κασσελάκη, παραδείγματος χάριν», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η βάση του κόμματος θα δώσει την απάντηση και το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί.

Αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εισηγήσεις που φέρεται να έχουν υπάρξει, δεν φαίνεται να προκρίνονται. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ως γραμματέας της Κ.Ο., έχει κομβικό ρόλο, ωστόσο πηγές της Κ.Ο. τόνιζαν πως αν έμπαινε ένα τέτοιο θέμα, η ένταση από το κόμμα θα μεταφερόταν στη Βουλή και στο αντιπολιτευτικό έργο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πιθανόν να συνεδριάσει την Πέμπτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT