Reimagine Tourism in Greece: Τι είπε ο πρωθυπουργός για βραχυχρόνια μίσθωση, κλιματική κρίση και υποδομές
reimagine-tourism-in-greece-τι-είπε-ο-πρωθυπουργός-για-βραχυ-563273827

Reimagine Tourism in Greece: Τι είπε ο πρωθυπουργός για βραχυχρόνια μίσθωση, κλιματική κρίση και υποδομές

Ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση στο Reimagine Tourism in Greece της «Κ», έθεσε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, δίνοντας έμφαση σε υποδομές, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και περιφερειακή ανάπτυξη

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα δεν έχει και δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα υπερτουρισμού», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, στο «Reimagine Tourism in Greece».

Τόνισε ότι υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση σε συγκεκριμένα μέρη, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, αλλά αυτό δεν έχει οδηγήσει στην παθογένεια του υπερτουρισμού και υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «τα έσοδα», σημειώνοντας εμφατικά ότι «περισσότερο με ενδιαφέρει να κάνουμε ρεκόρ εκεί».

«Θέλουμε οι επισκέπτες να δαπανούν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας, αλλά αυτή η αυξημένη δαπάνη να μην οδηγήσει σε πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα».


Δείτε τη συζήτηση


Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Reimagine Tourism in Greece


«Σε κάποια έργα δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε»

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν διαχωρισμό των υποδομών, ανάμεσα σε εκείνες που είναι «εθνικής εμβέλειας» και σε εκείνες που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Στις βασικές υποδομές που άπτονται της κρατικής ευθύνης έχουν γίνει βήματα προόδου», είπε και συμπλήρωσε: «Σε κάποια έργα, όπως στα απορρίμματα, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε».

«Η χώρα μας διαθέτει πλέον σύγχρονα αεροδρόμια και νέους αυτοκινητόδρομους, που διευκολύνουν την τουριστική πρόσβαση σε περιοχές που πριν ήταν απομονωμένες», δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης στις υποδομές των λιμανιών, τονίζοντας πως έχουν γίνει βήματα, αλλά «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας».

Οι υποδομές σε μικρά νησιά, όπως η Τήλος, που έχει καταφέρει να φτάσει την ανακύκλωση στο 90%, παρουσιάστηκαν ως παράδειγμα επιτυχίας.

Ωστόσο, το νερό παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα. «Προς το παρόν είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και πιο μεσομακροπρόθεσμες λύσεις, ιδίως για τα νησιά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για επικαιροποίηση του κυκλοφοριακού στην Αττική, καθώς η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να επιβαρύνει τα οδικά δίκτυα.

Reimagine Tourism in Greece: Τι είπε ο πρωθυπουργός για βραχυχρόνια μίσθωση, κλιματική κρίση και υποδομές-1
Δρομολογείται η κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το έργο θα το τρέξει το υπ. Υποδομών».

Εστίασε επίσης στην αναστολή νέων οικοδομικών αδειών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Οι παρεμβάσεις αυτές θεωρήθηκαν απαραίτητες για την προστασία της τουριστικής υποδομής και της τοπικής ταυτότητας των νησιών.

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε την παρέμβαση στην κρουαζιέρα σε αυτά τα νησιά «μία λογική κίνηση». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «κάθε επιπρόσθετος φόρος μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε το κόστος που μεταφέρουμε, να μην υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού».

Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και –επίσης– να κατευθυνθεί η τουριστική ροή σε λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας κατόπιν ότι «αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ισπανία, και την Κρήτη με τη Μαγιόρκα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση». Τόνισε πως «η χώρα προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχες με το κόστος που ζητά».

Αναφορικά με τις παραλίες και τις ακτές και το κατά πόσο θα πρέπει να είναι ελεύθερες για τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά, εκτιμώντας ότι «η εφαρμογή MyCoast μας βοήθησε πολύ». Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία» το άνοιγμα της πόλης της Αθήνας προς τη θάλασσα.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ο φόβος να δούμε εικόνες, όπως στην Ισπανία, με διαμαρτυρίες κατά των τουριστών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «οι Ελληνες είμαστε φιλόξενος λαός και πιστεύουμε στον τουρισμό. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα με πολίτες που διαμαρτύρονται».

Η κλιματική κρίση αποτελεί επίσης μια βασική πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως «η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερους πόρους για την προσαρμογή» στις νέες συνθήκες.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη δημιουργίας κανόνων για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση, διαβεβαίωσε ότι «θα είναι ισορροπημένη».

Reimagine Tourism in Greece: Τι είπε ο πρωθυπουργός για βραχυχρόνια μίσθωση, κλιματική κρίση και υποδομές-2
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπει κάποια έκτακτη εισφορά στον τομέα του τουρισμού.

Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb, κ.λπ.), επισήμανε τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αύξηση των ενοικίων και η αλλοίωση του χαρακτήρα γειτονιών. «Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει έρθει για να μείνει», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αδυναμίας διακοπών για μερίδα Ελλήνων, είπε: «Μία απάντηση είναι οι επιδοτούμενες διακοπές π.χ. προγράμματα “τουρισμός για όλους”, τα εξειδικευμένα προγράμματα, κ.λπ.» Και πρόσθεσε ότι ναι μεν υπάρχουν ακριβοί προορισμοί στη χώρα μας, «αλλά ευτυχώς υπάρχουν προορισμοί με λογικό κόστος, που δεν είναι δυσπρόσιτοι».

Σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει κορυφαίες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, κάτι που πρέπει να αλλάξει μέσω συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να πείσουμε τους νέους ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να είναι δημιουργική και προσοδοφόρα».

«Το πώς μπραντάρουμε τη χώρα, ως έναν προορισμό που δεν προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα, έχει μεγάλη σημασία», είπε, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να ανοίξουμε νέες αγορές. Να φέρουμε επισκέπτες όλο τον χρόνο, που θα απολαμβάνουν τον πολιτιστικό μας πλούτο σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το εάν έρχονταν μόνο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Καταλήγοντας, εξέφρασε το όραμά του για την Ελλάδα σε δέκα χρόνια: «Θέλουμε οι υποδομές να είναι τέτοιες που τα νησιά μας να είναι καλύτερα σε μια δεκαετία, όχι αγνώριστα». Ο τουρισμός, κατέληξε, «είναι μια δύναμη που μπορεί να αγγίξει κάθε γωνιά της χώρας και να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT